Δύο φορείς και εννιά σύλλογοι, ένωσαν τις δυνάμεις τους προς το κοινό όφελος  

Της Χρύσας Κοσμίδου

20161206_115519Με πρωτοβουλία του Εργαστήριου Λαογραφίας και Παραδοσιακών Χορών  “’Όρμος” δύο φορείς, (Επιμελητήριο Καστοριάς και  Εργατικό Κέντρο Καστοριάς), αλλά  και εννιά τοπικοί Σύλλογοι, ένωσαν τις δυνάμεις τους για έναν ιερό σκοπό. Ειδικότερα, την Τρίτη 6 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε εθελοντική αιμοδοσία, στα γραφεία του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών της Π.Ε. Καστοριάς.

Ο Πρόεδρος του Ε.Λ.Π.Χ. “Όρμος” Μιχάλης Μπινιάκος, ενημέρωσε πως η πρωτοβουλία πάρθηκε τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή εξαιτίας του τεράστιου προβλήματος που προκύπτει λόγω της εορταστικής περιόδου, μιας και οι ανάγκες πολλαπλασιάζονται «Αποφασίσαμε να απευθύνουμε αυτό το μεγάλο κάλεσμα στους διάφορους φορείς και στους συλλόγους της πόλης μας, αλλά και της ευρύτερης περιοχής, έτσι ώστε να ανταποκριθούμε όσο το δυνατόν καλύτερα απέναντι στους συνανθρώπους μας».

20161206_113737Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών  Λευτέρη Ασλανίδη, την παρούσα χρονική στιγμή οι ανάγκες σε αίμα είναι πολύ μεγαλύτερες σε σχέση με άλλες περιόδους του έτους  «Θελήσαμε να καλύψουμε αυτή την υποχρέωση προς τους συμπολίτες μας. Παρόλο που ο καιρός είναι χειμωνιάτικος, είχαμε προσέλευση του κόσμου, όχι αυτή που θα θέλαμε, αλλά αρκετά ικανοποιητική. Στοχεύαμε στις 50 φιάλες αίματος και καταφέραμε να περισυλλέξουμε περίπου 30».

Η αιμοδοσία της 6ης Δεκεμβρίου, πραγματοποιήθηκε στα μέσα του χειμώνα και αυτό είχε ως αποτέλεσμα, να μην γίνουν δεχτοί όλοι οι αιμοδότες καθώς κάνουν την εμφάνισή τους πολλές  ιώσεις. Μάλιστα τουλάχιστον 15 εθελοντές που πήγαν ως το Σύλλογο, δεν ήταν δυνατόν να αιμοδοτήσουν.

Ο κ. Ασλανίδης τόνισε πως όσοι συμμετείχαν, έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό, έτσι ώστε να υπάρξουν τα επιθυμητά αποτελέσματα και ευχαρίστησε τους πάντες για τη συνεισφορά  τους «Δεν θα σταματήσουμε εδώ. Θα κάνουμε ακόμη μια αιμοδοσία τον επόμενο μήνα μαζί με τους εκπαιδευτικούς  της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, με σκοπό την κάλυψη των αναγκών των εορτών και του χειμώνα γενικότερα».

Για τον άνθρωπο που συνέλαβε την ιδέα αυτή, έκανε λόγο ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Καστοριάς Σάκης Παπανδρέου, λέγοντας πως «Ο κ. Μπινιάκος, ήταν ο πρωτεργάτης αυτής της πρωτοβουλίας και τόσο οι φορείς, όσο και οι σύλλογοι την αποδεχτήκαμε με μεγάλη χαρά.  Πολύ πρόσφατα, διάβασα σε μια πανελλαδική εφημερίδα πως αν όλοι οι υγιείς πολίτες της χώρας μας, δίναμε τουλάχιστον μια φορά το χρόνο αίμα, τότε θα καλύπταμε όλες τις ανάγκες. Με βάση λοιπόν, το σκεπτικό αυτό, πραγματοποιήσαμε αυτή την αιμοδοσία. Ευελπιστούμε να γίνει θεσμός και τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο να αιμοδοτούμε».

Η εξαιρετική αυτή κίνηση, ήταν σύμφωνα με τον κ. Μπινιάκο, ακόμα 20161206_115438ένας κρίκος στην αλυσίδα  των εκδηλώσεων που έχει ξεκινήσει εδώ και δύο μήνες ο Ε.Λ.Π.Χ. “Όρμος” , με τις δωρεάν ιατρικές εξετάσεις «Προσπαθούμε να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για το κοινό όφελος. Μέχρι το τέλος της χρονιάς θα πραγματοποιήσουμε ακόμη μια εκδήλωση για δότες του μυελού των οστών και έτσι να ολοκληρώσουμε το παζλ μέχρι το κλείσιμο του 2016, ξεφεύγοντας από το σκληρό πυρήνα των πολιτιστικών συλλόγων και διευρύνοντας τις δραστηριότητες μας, προς όφελος της τοπικής κοινωνίας και όλων των συνανθρώπων μας».

Και η Πρόεδρος του Μακεδονικού Συλλόγου Μεσοποταμίας Δήμητρα Κωνσταντίνου, μίλησε για τη σπουδαιότητα της αιμοδοσίας λέγοντας πως «Αποδεχθήκαμε το κάλεσμα αυτό γιατί θεωρούμε ότι πρόκειται για μια πάρα πολύ σημαντική ενέργεια. Πραγματικά, αποτελεί πολύ μεγάλη χαρά η συμμετοχή μας αυτή και ελπίζουμε ότι βοηθήσαμε και εμείς από τη μεριά μας. Είναι η πρώτη φορά που έδωσα αίμα και πλέον πιστεύω ότι μόλις δέκα λεπτά αρκούν για να σώσεις μια ζωή».

Η συγκεκριμένη εθελοντική αιμοδοσία, αποτελεί επιπρόσθετα ένα ευχάριστο γεγονός, καθώς διάφοροι σύλλογοι, με διαφορετικές συνήθειες και ενδιαφέροντα ο καθένας, βρήκαν έναν κοινό τόπο, την αλληλεγγύη και την υποστήριξη «Καταφέραμε να ενώσουμε τις δυνάμεις  μας και είχαμε μόνο καλά αποτελέσματα» είπε κλείνοντας ο κ. Μπινιάκος.

Ποιοι μπορούν να δώσουν αίμα;

Όπως προαναφέρθηκε, παρόλο που η προσέλευση του κόσμου στη δράση ήταν μεγάλη, δεν ήταν δυνατόν να αιμοδοτήσουν όλοι λόγω ορισμένων παραμέτρων. Σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών, δεν πρέπει να δώσει αίμα όποιος:

Έχει ήδη δώσει τις τελευταίες 12 εβδομάδες (φυσιολογικά πρέπει να περιμένει 16).

Έχει βήχα “θωρακικού τύπου”, πονόλαιμο ή ενεργό κρύωμα (αν και στο τέλος του κρυώματος δεν υπάρχει πρόβλημα).

Αν παίρνει αντιβιοτικά ή τελείωσε θεραπεία με αντιβίωση τις τελευταίες 7 μέρες.

Αν είχε ηπατίτιδα ή ίκτερο τους τελευταίους 12 μήνες.

Αν ένα πίρσινγκ, τατουάζ ή έλαβε αίμα τους τελευταίους 12 μήνες.

Αν έκανε βελονισμό τους τελευταίους 12 μήνες, εκτός και αν τον έκανε σε ίδρυμα εγκεκριμένο και παρουσιάσει πιστοποιητικά.

Ίσως να μη μπορέσει να δώσει αίμα κάποιος που είχε σοβαρή ασθένεια ή μεγάλο χειρουργείο στο παρελθόν ή είναι αυτή τη στιγμή σε φαρμακευτική θεραπεία. Ο γιατρός της αιμοδοσίας θα σας πληροφορήσει. Ενδέχεται μερικά φάρμακα που παίρνεται να μη σας επιτρέπουν να δώσετε αίμα

Είχε πολύπλοκη οδοντιατρική επέμβαση

Έχει έρθει σε επαφή με μολυσματικές ασθένειες ή έχει κάνει κάποια εμβόλια τις τελευταίες 4 εβδομάδες

Είναι σε λίστα αναμονής για νοσηλεία ή αυτή τη περίοδο εξετάζεται για κάτι.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

You May Also Like

Το περπάτημα αποτελεί ένα εξαιρετικό εργαλείο στην αποκατάσταση πόνων στη μέση/Γράφει ο Νικόλαος Παγούνης

  Το περπάτημα αποτελεί ένα εξαιρετικό εργαλείο στην αποκατάσταση πόνων στη μέση/Γράφει…

Εντοπίστηκαν οι σωροί δύο γυναικών μέσα σε ένα 24ωρο στην Καστοριά

Μία 49χρονη και μία 72χρονη γυναίκα, σε δύο διαφορετικές περιπτώσεις

Αυτά είναι τα πιο βρώμικα αντικείμενα του σπιτιού

Αυτά είναι τα πιο βρώμικα αντικείμενα του σπιτιού

Αναβολή Προγραμματισμένης Συνεδρίασης Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας

  Αναβολή Προγραμματισμένης Συνεδρίασης Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας

Επίσκεψη του Υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρακάκου στην Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς

Επίσκεψη του Υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρακάκου στην Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς

Συνελήφθησαν δύο άτομα σε περιοχή της Φλώρινας για παράνομη μεταφορά αλλοδαπού

  Συνελήφθησαν δύο άτομα σε περιοχή της Φλώρινας για παράνομη μεταφορά αλλοδαπού

Ένταξη 2.200.000 € για το έργο: «Εκσυγχρονισμός & Επέκταση του Αρδευτικού Δικτύου Κορησού-Λιθιάς» στο Π.Α.Α. 2014-2020

  Ένταξη 2.200.000 €  για το  έργο: «Εκσυγχρονισμός & Επέκταση του Αρδευτικού…

Υπογραφή σύμβασης παροχής υπηρεσιών Τεχνικού Συμβούλου για την υποβοήθηση της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Π.Δ.Μ. για την υψηλή γέφυρα των Σερβίων της Π.Ε. Κοζάνης, από τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας κ. Γεώργιο Κασαπίδη

  Υπογραφή σύμβασης παροχής υπηρεσιών Τεχνικού Συμβούλου για την υποβοήθηση της Διεύθυνσης…

Δυάδες (ζεύγη) ιερών εικόνων συναφούς θεματολογίας σε τρεις ναούς χωριών της Καστοριάς

Δυάδες (ζεύγη) ιερών εικόνων συναφούς θεματολογίας σε τρεις ναούς χωριών της Καστοριάς…