8 έξυπνα κόλπα για εξαφανίσετε την υγρασία από το σπίτι σας μια και καλή

Η υγρασία είναι η παρουσία των υδρατμών στον αέρα, κάτι που σημαίνει ότι το ποσοστό υγρασίας ενός χώρου αυξομειώνεται κατά ένα μεγάλο μέρος από τις συνθήκες του εξωτερικού περιβάλλοντος και ειδικά από την διαφορά της εσωτερικής με την εξωτερική θερμοκρασία.

Οι ενδείξεις υψηλής υγρασίας στο σπίτι

Τα τυπικά σημάδια ένδειξης υψηλής υγρασίας ποικίλουν ανάλογα με τη σοβαρότητα της κατάστασης. Η συμπύκνωση σε παράθυρα και μπαλκονόπορτες, όπως στάξιμο νερού ή θαμπάδα στο εσωτερικό γυαλί, «σκασίματα» στους τοίχους, μαύρα στίγματα και μούχλα στο κάτω μέρος του παραθύρου (ή της μπαλκονόπορτας), στην οροφή ή και σε γωνίες τοίχων αποτελούν τυπικές ενδείξεις ότι υπάρχει πολλή υγρασία στο χώρο. Μούχλα μπορεί να αναπτυχθεί σε τουαλέτα που δεν έχει αποτελεσματικό εξαερισμό ώστε να μεταφέρει την υγρασία προς τα έξω, όπου και εμφανίζονται μαύρα στίγματα στην οροφή, στον τοίχο, πίσω από το λουτρό ή στην περίμετρο του ντους.

Η συσσώρευση υγρασίας μπορεί να προκληθεί επίσης είτε από την θερμομονωτική ανεπάρκεια του σπιτιού, είτε από το κλίμα που επικρατεί στο εξωτερικό περιβάλλον

Κλιματολογικές συνθήκες ενώ ακόμα και μια διαρροή στις υδραυλικές εγκαταστάσεις μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγρασίας.

Αν βρείτε στο σπίτι σας κάποιο σημείο γεμάτο υγρασία, πρέπει να προσδιορίσετε τι την προκαλεί. Αν υπάρχουν σπασμένοι σωλήνες ή διαρροές σε μη ορατά σημεία, αυτό θα φανεί στους τοίχους με λεκέδες που σταδιακά μεγαλώνουν.

Η θερμομόνωση στο εσωτερικό και εξωτερικό μέρος του σπιτιού είναι απαραίτητη για να εξασφαλίσει το ιδανικό επίπεδο υγρασίας. Ειδικά αν παρατηρείτε σημάδια από υγρασία στο ταβάνι, αυτό είναι ξεκάθαρο σημάδι, πως η ταράτσα σας πρέπει να μονωθεί με κατάλληλα υλικά.

Να θυμάστε ότι, αν δεν επισκευάσετε αυτές τις διαρροές αμέσως, η κατάσταση θα χειροτερέψει και μπορεί ακόμα και να προκληθεί πλημμύρα. Φροντίστε να μην αφήσετε να συμβεί κάτι τέτοιο!

Ακόμα, η μούχλα είναι αιτία για δυσάρεστη μυρωδιά στο σπίτι, στο υπόγειο, στους αποθηκευτικούς χώρους ή ακόμα και στα ρούχα, σεντόνια, πετσέτες, κρεβάτια κ.λπ.

Υγρασία και προβλήματα υγείας

Η ανάπτυξη μούχλας επηρεάζει σημαντικά την υγεία και την ποιότητα ζωής μας. Πονοκέφαλοι, πόνοι στα κόκαλα και αλλεργίες, είναι οι πιο σημαντικές ενδείξεις.

8 έξυπνα κόλπα για εξαφανίσετε την υγρασία από το σπίτι σας μια και καλή - Εικόνα 1

Αερισμός

Θα πρέπει πάντα να αερίζετε καλά το σπίτι σας, ειδικά τους χώρους που είναι πιο πιθανό να παρουσιάσουν προβλήματα υγρασίας. Τα δωμάτια που έχουν ανάγκη από καλό αερισμό, όπως το μπάνιο και η κουζίνα, πρέπει να είστε πιο προσεκτικοί και να τα αερίζετε συχνά. Αν δεν έχετε ανεμιστήρες εξαερισμού φροντίστε να βάλετε γιατί κάνουν καλή δουλειά. Αν δε θέλετε να ξοδέψετε επιπλέον χρήματα για να προσθέσετε εξαεριστήρες, τότε απλά θυμηθείτε να ανοίγετε συχνά τα παράθυρα του σπιτιού σας.

Από την άλλη πλευρά, τα κλιματιστικά λόγω της αφύγρανσης  μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση ορισμένων χώρων απαλλαγμένων από την υγρασία, όταν μετά βίας υπάρχει φυσικός αέρας.

8 έξυπνα κόλπα για εξαφανίσετε την υγρασία από το σπίτι σας μια και καλή - Εικόνα 2

Χρησιμοποιήστε έναν αφυγραντήρα

Η συσκευή αυτή είναι ιδανική για τις βροχερές ή τις κρύες περιοχές. Η υγρασία τείνει να συσσωρεύεται εύκολα στα σπίτια αυτών των περιοχών επειδή υπάρχουν λιγότερες πιθανότητες να αερίζονται συνεχώς.

Οι αφυγραντήρες συνήθως τοποθετούνται σε υπόγεια και ισόγεια με κήπο. Αν θέλετε, όμως, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αφυγραντήρες σε δωμάτια, όπως είναι το μπάνιο που συνήθως δεν έχει παράθυρα ή κι αν έχει είναι πολύ μικρά.

 Απαλλαγείτε από την υγρασία με αλάτι

Το μόνο που χρειάζεστε είναι ένα ρηχό δοχείο και ένα κιλό αλάτι. Απλώς ρίξτε το αλάτι στο δοχείο και θα το δείτε να απορροφά πολλή υγρασία μέσα σε δυο μέρες.

Το αλάτι έχει πραγματικά μεγάλη απορροφητικότητα. Πέρα από το ότι μπορείτε να το αξιοποιήσετε για να απαλλαγείτε από την υγρασία στο σπίτι, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε και για την αφαίρεση λεκέδων από τα ρούχα. Όταν προσέξετε ότι το αλάτι είναι υπερβολικά υγρό ή έχει μαυρίσει, είναι ώρα να το αλλάξετε.

Tips:

Όταν μαγειρεύετε, χρησιμοποιείτε τον απορροφητήρα

Έτσι η επίπλωση της κουζίνας σας δε θα καταστραφεί και δεν θα κάτσει στην επιφάνεια των τοίχων υγρασία.

Μην έχετε πολλά φυτά σε ένα μόνο σημείο του σπιτιού

Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε υγρασία λόγω της αναπνοής των φυτών. Διαλέξτε, επίσης, φυτά που θέλουν σπάνια πότισμα καθώς απορροφούν την υγρασία από την ατμόσφαιρα.

Αφήστε τον ήλιο να λούσει το σπίτι σας

Μην ξεχνάτε να έχετε φυσικό φως και φυσικό αέρα στο σπίτι σας. Θα πρέπει να υπάρχουν παράθυρα και πόρτες σε σημεία που επιτρέπουν στο ηλιακό φως να μπαίνει στο σπίτι. Επίσης, θα πρέπει να κάνετε αναδιαρρύθμιση στα έπιπλά σας έτσι ώστε ο αέρας να κυκλοφορεί με ευκολία μέσα στο σπίτι σας.

Μη βάζετε ξύλα μέσα στο σπίτι

Αν έχετε τζάκι αποφύγετε να διατηρείτε τα ξύλα σας μέσα στο σπίτι. Τα φρεσκοκομμένα ξύλα περιέχουν αρκετή ποσότητα νερού που βγαίνει με τη μορφή υγρασίας στον χώρο. Προτιμήστε να αποθηκεύετε τα ξύλα εκτός σπιτιού.

Πηγή

You May Also Like

Έτσι εξολοθρεύονται οι μυρωδιές από τα τάπερ

Έτσι εξολοθρεύονται οι μυρωδιές από τα τάπερ

Διώξτε τις Άσχημες Μυρωδιές από το Σπίτι με τους πιο Δοκιμασμένους Τρόπους

Διαβάστε πώς μπορείτε να κάνετε το σπίτι σας να μυρίζει πάντα… φρεσκάδα…

Παλιά σιδερώστρα: 12 ιδέες για να την αξιοποιήσετε με έξυπνο τρόπο και να μεταμορφώσετε το σπίτι σας

Table of Contents Hide Παλιά σιδερώστρα: 12 ιδέες για να την αξιοποιήσετε…

Επίδομα ενοικίου: Πότε μπαίνουν τα χρήματα στα ΑΤΜ

Κάθε πότε πρέπει οι δικαιούχοι να υποβάλουν αίτηση

ΔΥΠΑ: 23.000 προεγκρίσεις για στεγαστικά δάνεια νέων

Μέσω του προγράμματος «Σπίτι Μου»

«Διαστημική» βίλα στην Κρήτη είναι χτισμένη μέσα στη γη και το εσωτερικό της μαγεύει

«Διαστημική» βίλα στην Κρήτη είναι χτισμένη μέσα στη γη και το εσωτερικό…

Πώς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε εναλλακτικά τη μπύρα

Πώς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε εναλλακτικά τη μπύρα

Η πέτρινη κατοικία στο Πήλιο που βρίσκεται μέσα σε ένα κατάφυτο ελαιώνα, με ανυπέρβλητη θέα στον Παγασητικό

Η πέτρινη κατοικία στο Πήλιο που βρίσκεται μέσα σε ένα κατάφυτο ελαιώνα,…