Λογιστές απαιτούν ποσοστά από τις χρηματοδοτήσεις στήριξης λόγω κορονοϊού

Είναι γεγονός ότι το επάγγελμα του λογιστή  πλέον τείνει να εξελιχθεί ως τον άνθρωπο πασπαρτού για κάθε επιχείρηση στη χώρα. Από το πρόγραμμα εργασίας μέχρι τους ισολογισμούς και από την σύνταξη φακέλου για χρηματοδότηση μέχρι και την επιστρεπτέα προκαταβολή , καλούνται να διαχειριστούν σχεδόν τα πάντα για λογαριασμό των πελατών τους.

Οι περισσότεροι επαγγελματίες του κλάδου έχουν αναπροσαρμόσει τις “χρεώσεις” τους για το φοροτεχνικό έργο που παρέχουν -και ορθώς-, αφού έχει διογκωθεί υπέρμετρα. Ωστόσο αυτό απέχει παρασάγγας από το να αναπτύσσεται από μερίδα λογιστών και του Ηρακλείου μια νέα τάση. Αυτή του… “συνεταιρισμού” !

Αξιοποιώντας τον αδιαμφισβήτητο όγκο εργασίας που έχουν επιφορτιστεί εν μέσω κορονοϊού με τη διαχείριση όλου του πακέτου μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων απο την Κυβέρνηση , πλέον απαιτούν ποσοστά επί των προσδοκώμενων εσόδων για κάθε πελάτη τους.

Δηλαδή λογιστές ζητούν  για το έργο που παρέχουν σε επιχειρήσεις να παρακρατούν έως και το 20% από τις χρηματοδοτήσεις στήριξης που δικαιούνται !

Η πρακτική αυτή ξεπερνά το ηθικό σκέλος μιας συνεργασίας αφού πλέον οι λογιστές διεκδικούν ρόλο ¨συνεταίρου¨ στα έκτακτα έσοδα μιας επιχείρησης που προκύπτουν από τα μέτρα στήριξης.

Το φαινόμενο τείνει να πάρει διαστάσεις και ήδη οι σοβαροί επαγγελματίες προειδοποιούν ότι ο κλάδος κινδυνεύει να λάβει εκφυλιστικά χαρακτηριστικά αφού επιτήδειοι συνάδελφοι τους ουσιαστικά μέσω των πιεστικών χρονοδιαγραμμάτων εκμεταλλεύονται την ανάγκη των επιχειρηματιών-πελατών τους  που ασθμαίνουν οικονομικά λόγω της πτώσης του τζίρου τους για να μπουν στα προγράμματα οικονομική στήριξης, επιτυγχάνοντας έτσι να  επιβάλλουν τη πρακτική των ποσοστών.

ΠΗΓΗ: https://www.politica.gr/politica-ntis/logistes-apaitoun-pososta-apo-tis-chrimatodotiseis-stirixis-logo-koronoiou/?fbclid=IwAR2NKjc2xlSBNMmKo-nQaRA7_ZMTfz9JNi-RrppU9C7f32iqM5KeZpfKE6w