Ανέστης Αγγελής: «Θα ικανοποιηθούμε εφόσον υλοποιηθούν όλα αυτά τα οποία διεκδικούμε. Στην αντίθετη περίπτωση, θα υπάρξει η συνεχής διεκδίκηση»

Στο Ετήσιο Τακτικό  Συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (Κ.Ε.Δ.Ε.), που έλαβε χώρα από τις 2 έως και 3 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη,  παρευρέθηκε ο Δήμαρχος Καστοριάς Ανέστης Αγγελής, όπου μέσα από το πρόγραμμα της οργανωτικής επιτροπής αναδείχθηκαν τα προβλήματα που απασχολούν τους Δημάρχους και κατ’ επέκταση τους Δήμους όλης της χώρας.  Να σημειωθεί πως στις εργασίες του συνεδρίου, συμμετείχαν και ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού15302377_398843367113920_1121609044_o-768x576 και Παιδείας  Λεωνίδας Παπαδημητρίου, η Αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Περιβάλλοντος και Πρασίνου Μαλαματή Αντωνίου και η Πρόεδρος της Δ.Κ. Καστοριάς  Ευανθία Σιστοβάρη.

Κύριο θέμα συζήτησης σε όλα τα πάνελ, ήταν φυσικά το οικονομικό, το οποίο λόγω της ελάττωσης των πόρων, αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα. Συνεπώς, κατά το συνέδριο, ετέθησαν θέματα για την αύξηση των πόρων, όπως π.χ. μέσω των παρακρατηθέντων ταμείων, αλλά και η οριοθέτησή τους, έτσι ώστε να υπάρξουν οι πόροι για να μπορέσουν οι Δήμοι να επιτελέσουν το έργο τους «Ζούμε σε μια εποχή, η οποία έχει τις ιδιαιτερότητές  της. Όπως είναι γνωστό, το κάθε νοικοκυριό, αντιμετωπίζει δυσκολίες ως προς τα οικονομικά του. Την ίδια κατάσταση αντιμετωπίζουμε και εμείς, ως Τοπική Αυτοδιοίκηση με το δεδομένο ότι οι αυτοτελείς πόροι έχουν ελαττωθεί», ήταν τα λόγια του κ. Αγγελή.

Πέρα από το οικονομικό θέμα, τέθηκαν επί τάπητος και ζητήματα που αφορούν στις δομές των Δήμων, στη χρηματοδότηση και στην τεχνική υποστήριξή τους, αλλά και στο προσωπικό το οποίο θα πρέπει να πλαισιώσει τις τεχνικής υπηρεσίας, προκειμένου να υπάρξει αποτελεσματικότητα στην εκταμίευση και στη δρομολόγηση των έργων που πρέπει να γίνουν, από τα διάφορα προγράμματα που υπάρχουν, είτε σε κεντρικό επίπεδο, είτε σε περιφερειακό επίπεδο. Επιπρόσθετα ετέθη το θέμα της δημιουργίας  Δημοτικής Τράπεζας με κύρια βάση το ταμείο παρακαταθηκών και δανείων, όπου σύμφωνα με το Δήμαρχο ήταν μια καίρια παρέμβαση.

Τέλος, συζητήθηκαν τα θέματα καθημερινότητας που απασχολούν τους Δήμους όπου «Ετέθη σε πρώτη προτεραιότητα η κοινωνική ευθύνη των Δήμων σε ό,τι αφορά στη διοικητική θέση και στάση  της πολιτείας απέναντι στο Δήμο. Δηλαδή οι Δήμοι θα πρέπει να είναι ενεργοί  προς αυτοί την κατεύθυνση, αλλά να υπάρχει και  το αντίστοιχο διοικητικό πλαίσιο. Στην ουσία, το Ετήσιο Συνέδριο της Κ.Ε.Δ.Ε., ήταν η συνέχεια του Συνεδρίου που είχε πραγματοποιηθεί στο Βόλο και   με το δεδομένο ότι σε κεντρικό επίπεδο, ετοιμάζεται από το Υπουργείο Εσωτερικών το νέο νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο θα ενισχύει την Τοπική Αυτοδιοίκηση, εκφράστηκαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, οι προτάσεις της Κ.Ε.Δ.Ε. Τα προβλήματα, είναι κοινά για όλους μας, θα είμαστε ικανοποιημένοι εάν υπάρξει η στοχευμένη κίνηση εκ μέρους των Υπουργείων, σε ό,τι αφορά το χρόνο υλοποίησης που επιδιώκει η ΚΕΔΕ. Εύλογα λοιπόν προκύπτει το συμπέρασμα, ότι θα ικανοποιηθούμε εφόσον υλοποιηθούν όλα αυτά τα οποία διεκδικούμε. Στην αντίθετη περίπτωση, θα υπάρξει η συνεχής διεκδίκηση από τη μεριά μας», ενημέρωσε ο Δήμαρχος.

Να σημειωθεί πως όποιος ενδιαφέρεται να δει αναλυτικά τις θέσεις της Κ.Ε.Δ.Ε. ως αποτελέσματα του συνεδρίου, μπορεί να επισκεφτεί την επίσημη ιστοσελίδα της www.kedke.gr, όπου καταγράφονται τα πάντα, λεπτομερώς και συγκεκριμένα.

 

Χρύσα Κοσμίδου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

You May Also Like

Επίσκεψη της ομάδας Tyφoon MotoRacing του Πανεπιστημίου, στον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας

Επίσκεψη της ομάδας Tyφoon MotoRacing του Πανεπιστημίου, στον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας  …

Νέο σύστημα Ηλεκτρονικών Ειδοποιήσεων – Πληρωμών στον Δήμο Νεστορίου

  Νέο σύστημα Ηλεκτρονικών Ειδοποιήσεων – Πληρωμών στον Δήμο Νεστορίου

Η Αλεξάνδρα Σδούκου θα παραστεί στις εκδηλώσεις Τιμής και Μνήμης σε Ζούζουλη-Επταχώρι

Η Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα εκπροσωπήσει την Κυβέρνηση στις εκδηλώσεις

Κατατέθηκαν οι πρώτες αιτήσεις από επιχειρήσεις της Περιφέρειάς μας για δάνεια κεφαλαίου κίνησης από το Ταμείο Ανάπτυξης Δυτικής Μακεδονίας (ΤΑΔΥΜ)

  Κατατέθηκαν οι πρώτες αιτήσεις από επιχειρήσεις της Περιφέρειάς μας για δάνεια…

Γιώργος Πετκανάς: “Λείπει το όραμα από την σημερινή Δημοτική Αρχή”

Μια εφ όλης της ύλης συνέντευξη παραχώρησε ο Δημοτικός Σύμβουλος Καστοριάς κ.…

Φωτογραφίες του Βασίλη Παπάζογλου από τη συγκέντρωση αγροτών στη Λεωφόρο των Κύκνων

Εικόνες από τη χθεσινή βραδιά!

Τηλεφωνική επικοινωνία της ΠτΔ Κατερίνας Σακελλαροπούλου με τον Διοικητή του Νοσοκομείου Καστοριάς

Τηλεφωνική επικοινωνία της ΠτΔ Κατερίνας Σακελλαροπούλου με τον Διοικητή του Νοσοκομείου Καστοριάς

Ερωτήσεις Ζ. Τζηκαλάγια για την κατασκευή δρόμου Μ. Αγίων Αναργύρων – Νυμφαίο & βελτίωση των δρόμων στη Μεσοποταμία

  Ερωτήσεις Ζ. Τζηκαλάγια για την κατασκευή δρόμου Μ. Αγίων Αναργύρων –…

Βρέθηκε ο συμπολίτης μας που αναζητείται από χθες – Το μήνυμα της οικογένειας

Βρέθηκε ο συμπολίτης μας που αναζητείται από χθες – Το μήνυμα της…

Ημέρα Πολιτικής Προστασίας:  Ο ΤΑΡ συνεχίζει να στηρίζει το έργο των ελληνικών υπηρεσιών

Ημέρα Πολιτικής Προστασίας:  Ο ΤΑΡ συνεχίζει να στηρίζει το έργο των ελληνικών…