28η Οκτωβρίου: Εκδηλώσεις στα σχολεία, γιορτή χωρίς παρέλαση

Το υπουργείο Παιδείας έστειλε εγκύκλιο σε όλα τα δημοτικά σχολεία για τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου, ο οποίος θα γίνει φέτος χωρίς παρελάσεις.

Χωρίς παρελάση, αλλά με εκδηλώσεις εντός των σχολικών τάξεων, κατάθεση στεφάνων και με την επιλογή σημαιοφόρων και παραστατών θα γίνουν φέτος οι εκδηλώσεις για την επέτειο της Εθνικής Εορτής της 28ης Οκτωβρίου στα σχολεία. Οι εκδηλώσεις στα σχολεία θα γίνουν την Τρίτη 27 Οκτωβρίου μέσα σε κάθε τμήμα και θα διαρκέσουν για τουλάχιστον δύο ώρες, σε όλες τις σχολικές μονάδες της χώρας (πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης).

Η διαδικασία επιλογής σημαιοφόρων, παραστατών και υπευθύνων κατάθεσης στεφάνου γίνεται κανονικά, ενώ η παράδοση της σημαίας από τον Διευθυντή των Σχολείων στον σημαιοφόρο θα πραγματοποιηθεί παρουσία εκπροσώπων των εκπαιδευτικών και των μαθητών, τηρώντας τα απαραίτητα μέτρα ατομικής προστασίας.

Η χρονική διάρκεια και το περιεχόμενο του εορτασμού των εκδηλώσεων καθορίζονται με απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων. Με ευθύνη του Διευθυντή και του Συλλόγου Διδασκόντων ειδοποιούνται οι γονείς και οι κηδεμόνες για την ώρα αποχώρησης των μαθητών από το σχολείο.

Αναλυτικά η εγκύκλιος,που έστειλε στα σχολεία το υπουργείο Παιδείας: Εν όψει του εορτασμού της Εθνικής Εορτής της 28ης Οκτωβρίου, το υπουργείο Παιδείας, έστειλε σχετική εγκύκλιο,στις σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (θα ακολουθήσει εγκύκλιος και για γυμνάσια, λύκεια και ΕΠΑΛ, όπου θα ισχύσουν τα ίδια) και ενημερώνει όλα τα σχολεία για τα εξής:

Διαδικασία επιλογής σημαιοφόρων, παραστατών και υπευθύνων κατάθεσης στεφάνου

Στα δημοτικά σχολεία της χώρας πραγματοποιείται η διαδικασία επιλογής σημαιοφόρων, παραστατών και υπευθύνων κατάθεσης στεφάνου.

Εκδηλώσεις για την επέτειο της Εθνικής Εορτής της 28ης Οκτωβρίου

  • Σε όλα τα σχολεία Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης γίνονται εκδηλώσεις. Για το σχολικό έτος 2020-21, οι εν λόγω εκδηλώσεις θα λάβουν χώρα την Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2020 και θα πραγματοποιηθούν εντός του κάθε τμήματος. Οι εν λόγω εκδηλώσεις θα έχουν διάρκεια τουλάχιστον δύο διδακτικών ωρών.
  • Η παράδοση της σημαίας από τον Διευθυντή/ντρια των Δημοτικών Σχολείων στον/στη σημαιοφόρο θα πραγματοποιηθεί παρουσία εκπροσώπων των εκπαιδευτικών και των μαθητών/τριών, τηρώντας τα απαραίτητα μέτρα ατομικής προστασίας.
  • Οι μαθητές που παρακολουθούν το Ολοήμερο Πρόγραμμα, συμμετέχουν στις εκδηλώσεις του σχολείου και αποχωρούν με τους άλλους μαθητές.
  • Με ευθύνη του Διευθυντή/ντριας και του Συλλόγου Διδασκόντων/ουσών ειδοποιούνται οι γονείς και οι κηδεμόνες για την ώρα αποχώρησης των μαθητών/τριών από το σχολείο.

Μη πραγματοποίηση Μαθητικών Παρελάσεων

Λαμβάνοντας υπόψη την εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών,που αναφέρεται στη μη πραγματοποίηση των μαθητικών παρελάσεων για τον εορτασμό της επετείου της 28ης Οκτωβρίου, απορρέει ότι δεν θα πραγματοποιηθούν προετοιμασίες επιλογής μαθητών/τριών για τη συγκρότηση των τμημάτων παρέλασης.

Όσον αφορά την εκπροσώπηση των σχολικών μονάδων με τη συμμετοχή σημαιοφόρων και παραστατών σε εορταστικές εκδηλώσεις (Δοξολογία, κατάθεση στεφάνων κ.α.), θα πραγματοποιηθεί τηρώντας τα ισχύοντα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του COVID – 19 καθώς και την υπ’ αρ. Δ1α/Γ.Π.οικ.64450 (ΦΕΚ 4484 Β’/11-10-2020) που φέρει τίτλο: «Κανόνες τήρησης αποστάσεων και άλλα μέτρα στο σύνολο της Επικράτειας προς περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού COVID -19».

ΠΗΓΗ: https://www.ethnos.gr/ellada/129580_28i-oktobrioy-ekdiloseis-sta-sholeia-giorti-horis-parelasi