Το lockdown της άνοιξης επηρέασε την ψυχική υγεία 1 στα 3 παιδιά, σύμφωνα με νέα έρευνα

Η καραντίνα της άνοιξης ήταν μια συνθήκη που κανείς μας δεν είχε ξαναζήσει. Αλλά αν ήταν μια φορά δύσκολο για εμάς να ανταπεξέλθουμε στον ξαφνικό εγκλεισμό, για τα παιδιά μας το φορτίο ήταν ακόμη πιο βαρύ. Αυτό δείχνει και μια νέα έρευνα που κατέληξε πως 1 στα 3 παιδιά επηρέαστηκαν ψυχολογικά κατά τη διάρκεια του γενικού lockdown που έκλεισε όλους τους Έλληνες στα σπίτια τους για αρκετές εβδομάδες.

Την έρευνα διεξήγαγαν ερευνητές της Α’ Ψυχιατρικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, του Τμήματος Δημόσιας και Κοινοτικής Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και του Τμήματος Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Πατρών, όλοι μέλη της επιστημονικής ομάδας Coronavirus Greece Research Group.

Τα μέλη της ομάδας ανέλυσαν τις απαντήσεις σε ερωτηματολόγιο που αναρτήθηκε διαδικτυακά από τον Μάρτιο έως τον Μάιο του 2020 και απευθυνόταν σε γονείς παιδιών ηλικίας κάτω των 18 ετών. Οι 1232 γονείς που συμμετείχαν παρείχαν πληροφορίες για την οικογενειακή και οικονομική κατάστασή τους πριν και μετά την έναρξη της πανδημίας, καθώς επίσης για τις ανησυχίες και τις διαπιστώσεις τους σχετικά με τις αλλαγές στις καθημερινές συνήθειες, στη συμπεριφορά και στον ψυχισμό των παιδιών τους.

Το 35% των γονέων ανέφερε ότι η πανδημία και τα μέτρα περιορισμού επηρέασαν αρνητικά την ψυχική υγεία των παιδιών τους. Οι μεγαλύτερες ανησυχίες τους και οι δυσκολίες που αντιμετώπισαν σε σχέση με τα παιδιά τους ήταν η κοινωνική απομόνωση, η αυξημένη χρήση υπολογιστών και τηλεόρασης, καθώς επίσης η ελάττωση της φυσικής δραστηριότητας και άσκησης.

Η ανεργία, οι αυξανόμενες οικογενειακές συγκρούσεις, ο αποκλεισμός από τη δυνατότητα τηλεργασίας και η επιδεινούμενη ψυχολογική υγεία του γονέα, καθώς και το προηγούμενο ιστορικό σωματικής νόσου των παιδιών, φάνηκε να είχαν επίσης αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία των παιδιών.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, παρ’ όλο που η μελέτη αφορούσε ένα μη αντιπροσωπευτικό δείγμα του πληθυσμού, ανέδειξε ότι τα παιδιά, ως ευαίσθητη ομάδα, μπορεί να αντιμετωπίσουν σημαντικά προβλήματα στον ψυχισμό τους λόγω της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων. Ταυτόχρονα, οι οικονομικές και κοινωνικές δυσκολίες της οικογένειας μπορούν να επιτείνουν αυτά τα προβλήματα.

Πηγή:http://www.lifo.gr

You May Also Like

Τα παιδιά δεν χρειάζονται μια τέλεια μαμά, χρειάζονται μια χαρούμενη μαμά

Τα παιδιά δεν χρειάζονται μια τέλεια μαμά, χρειάζονται μια χαρούμενη μαμά

Επίδομα Παιδιού Α21: Μπαίνει η τρίτη δόση σε χιλιάδες δικαιούχους

Δείτε τα ποσά

Όταν το παιδί δεν διαβάζει, δεν το κάνει από τεμπελιά

Η αναβλητικότητα ενός παιδιού στο διάβασμα για το σχολείο δεν είναι συνάρτηση ενός τεμπέλικου χαρακτήρα

«Νιώθω ευγνωμοσύνη που την έχω»: Η συγκινητική μαρτυρία μιας μητέρας που η κόρη της έχει σύνδρομο Down

«Νιώθω ευγνωμοσύνη που την έχω»: Η συγκινητική μαρτυρία μιας μητέρας που η…

Στη Φινλανδία Έχει -17 Βαθμούς Κι Όμως Τα Παιδιά Πάνε Στο Σχολείο Με Τα Ποδήλατα

Την ώρα που εμείς με μια βροχή και λίγο κρύο μαζεύουμε τα…

Αλλάζει ο νόμος για τα παιδιά χωρισμένων γονιών – κοινή επιμέλεια από το φθινόπωρο

Αλλάζει ο νόμος για τα παιδιά χωρισμένων γονιών – κοινή επιμέλεια από…

ΔΥΠΑ: Προσωρινοί Πίνακες για το Κατασκηνωτικό Πρόγραμμα 2023

Δίνεται η δυνατότητα υποβολής ένστασης

Γιατί φωνάζουν οι μαμάδες; Όλη η αλήθεια σε ένα κείμενο!

Πόσες φορές χάσατε την ψυχραιμία μας με τα παιδιά και αμέσως μετά…

«Είναι σαν να έχουμε βάλει τα παιδιά να ζουν σε ένα ζαχαροπλαστείο γεμάτο γλυκά»

TikTok: Γιατί μερικά παιδιά φαίνεται ότι έχουν εθιστεί στα βίντεο της εφαρμογής;