Νότια Κορέα: Κλείνουν μια προς μια οι φάρμες εκτροφής και σφαγής σκύλων

Οι καιροί αλλάζουν, όπως και τα ήθη, που εξημερώνονται. Έτσι και στη Νότια Κορέα, σιγά σιγά πέφτει… μορατόριουμ στην εκτροφή και βρώση σκύλων. Το κρέας σκύλου αποτελεί εδώ και δεκαετίες μέρος της γαστρονομικής κληρονομιάς της ασιατικής χώρας, όπου μέχρι πρότινος περίπου ένα εκατομμύριο σκύλοι σφαγιάζονταν για το κρέας τους ετησίως.

Ωστόσο η τάση δείχνει να αντιστρέφεται με ολοένα και περισσότερους – κυρίως νέους – Νοτιοκορεάτες να θεωρούν ότι ο σκύλος είναι φίλος του ανθρώπου και όχι ζώο που εκτρέφεται για το κρέας του. Και κάπως έτσι, μια προς μια, αρχίζουν να κλείνουν και οι φάρμες εκτροφής σκύλων, που από 17.000 μέχρι πρόσφατα έχουν πλέον μείνει λιγότερες από 2.800 σε όλη την νοτιοκορεατική επικράτεια.

Πριν μερικές ημέρες, περίπου 170 σκυλιά απελευθερώθηκαν καθώς το αγρόκτημα όπου εκτρέφονταν με σκοπό να καταλήξουν μεζές έκλεισε και εργαζόμενοι από την οργάνωση Humane Society International με έδρα την Ουάσινγκτον, κατάφεραν να σώσουν τα σκυλιά και να τα μεταφέρουν στις Ηνωμένες Πολιτείες για υιοθεσία.

Αυτό ήταν το 17ο εκτροφείο στη Νότια Κορέα που έκλεισε με την παρέμβαση του HSI και μια ακόμη ένδειξη ότι η αγορά κρέατος σκύλου πνέει τα λοίσθια, σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ. Ο Κιμ ιλ-χουάν, ο οποίος εκμεταλλευόταν αυτό το αγρόκτημα για μια δεκαετία, αλλά δραστηριοποιείται στη βιομηχανία εδώ και περίπου 40 χρόνια, δήλωσε ότι «ήθελε να βγει από την επιχείρηση αυτή εδώ και πολλά χρόνια».

«Ήταν πραγματικά δύσκολα τα τελευταία πέντε ή έξι χρόνια [για τους εκτροφείς]», δήλωσε ο Kιμ. «Η κατανάλωση κρέατος σκύλου είναι πολύ χαμηλή και ολοένα και μειώνεται», είπε. «Δεν νομίζω ότι κανένας κάτω των 50 ετών τρώει πια σκύλους. Δεν υπάρχει μέλλον στην εκτροφή σκύλων», επεσήμανε. Και έχει απόλυτο δίκιο: τα μυαλά αλλάζουν.

Μια δημοσκόπηση της Nielsen που χρηματοδοτήθηκε από την HSI και κυκλοφόρησε την περασμένη εβδομάδα, διαπίστωσε ότι το 84% των Νοτιοκορεατών δήλωσε ότι «δεν έχουν καταναλώσει κρέας σκύλου ή δεν θα το φάνε στο μέλλον». Μια αντίστοιχη δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Gallup το 2018 υπολόγιζε το ποσοστό αυτό στο 70%. Ο Κιμ πάντως χαιρέτισε το κλείσιμο της βιομηχανίας κρέατος σκύλου ως ένα «σημαντικό βήμα προόδου». «Τα πράγματα κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση», τόνισε.

Τον Ιούνιο του 2018 δικαστήριο της Νότιας Κορέας αποφάσισε ότι είναι παράνομη η σφαγή σκύλων για το κρέας τους, μια απόφαση που ενδέχεται να αποτελέσει το πρώτο βήμα προς την ποινικοποίηση της κατανάλωσης κρέατος σκύλου, εκτίμησαν υπέρμαχοι των δικαιωμάτων των ζώων. Το 2017 η οργάνωση προστασίας των ζώων Care είχε προσφύγει εναντίον ενός εκτροφέα στη Μπουσεόν τον οποίο κατηγόρησε ότι «σκότωνε ζώα χωρίς βάσιμο λόγο» και ότι παραβιάζει τους υγειονομικούς κανόνες. Δικαστήριο της Μπουσεόν είχε κρίνει τον εν λόγω εκτροφέα ένοχο και του επιδίκασε πρόστιμο 3 εκ. γουόν (2.300 ευρώ).

Ο Κιμ Κιούνγκ- έουν, δικηγόρος της Care, χαιρέτισε την απόφαση. «Είναι πολύ σημαντικό καθώς πρόκειται για την πρώτη δικαστική απόφαση που προβλέπει ότι η σφαγή σκύλων για το κρέας τους είναι εντελώς παράνομη», σχολίασε. Από την πλευρά του, ένας βουλευτής του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος υπέβαλε πρόπερσι πρόταση στην Εθνοσυνέλευση με στόχο να τεθεί εκτός νόμου η κατανάλωση κρέατος σκύλου.

Ωστόσο ο Τσο Χουάν-ρο, εκπρόσωπος μιας ένωσης εκτροφέων, δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο YTN: «Πρόκειται για σκάνδαλο». «Στη Νότια Κορέα υπάρχουν χιλιάδες φάρμες εκτροφής σκύλων», πρόσθεσε, ζητώντας από την κυβέρνηση να νομιμοποιήσει σαφώς την κατανάλωση κρέατος σκύλου και να δώσει άδεια σε συγκεκριμένα σφαγεία.

«Πρέπει να κάνουμε τη διάκριση μεταξύ των σκύλων που τρώμε και των ζώων συντροφιάς», τόνισε, διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για διαφορετικές ράτσες.

Πηγή: https://www.protagon.gr/