Επιστολή, μέσω της οποίας ζητά την εξαίρεση των λιανικών πωλήσεων του κλάδου της γούνας από την υποχρέωση πληρωμής μέσω τραπεζικών μέσων, απέστειλε η Ελληνική Ομοσπονδία Γούνας προς την Υφυπουργό Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου.

Ο Πρόεδρος της Ε.Ο.Γ. Δημήτριος Κοσμίδης, δήλωσε πως η επέκταση των συναλλαγών και στις πωλήσεις λιανικής μέσω τραπεζικών μέσων, θα επιφέρει τεράστιο πλήγμα στις λιανικές πωλήσεις του κλάδου της γούνας και παρουσίασε τους λόγους για τους οποίους δεν είναι χρηστική αυτή η τακτική:

  • Οι λιανικές πωλήσεις του κλάδου, αφορούν κυρίως Ρώσους αγοραστές, οι οποίοι εξαιτίας του χρηματοοικονομικού εμπάργκο των χωρών της Δύσης, δεν μπορούν να κάνουν χρήση πλαστικού χρήματος ή άλλων τραπεζικών μέσων
  • Οι λιανικές πωλήσεις πραγματοποιούνται κυρίως κατά τις βραδινές ώρες όπου τα τραπεζικά υποκαταστήματα είναι κλειστά, λόγω ωραρίου
  • Οι πελάτες της Ανατολής δεν έχουν ακόμη ανεπτυγμένη συνείδηση για αγορές μέσω πλαστικού χρήματος, και ως εκ τούτου δεν έχουν προσωπική ηλεκτρονική τραπεζική κάρτα, ώστε να πραγματοποιούν τις αγορές τους μέσω αυτών
  • Το ποσοστό των λιανικών πωλήσεων του κλάδου προς τις χώρες αυτές, ανέρχεται στο 85% των συνολικών πωλήσεων του κλάδου.

Θέλοντας να γίνει κατανοητός ο κ. Κοσμίδης ανέφερε το εξής παράδειγμα «Εάν μια πελάτισσα από τη Ρωσία, επισκεφτεί μια γουνοποιητική επιχείρηση, μέσα στο Σαββατοκύριακο, και δεν έχει κάρτα αλλά μόνο μετρητά, πώς θα γίνει η συναλλαγή;  Εύλογα μπορεί να σκεφτεί κάποιος, γιατί να μην γίνει η συναλλαγή τη Δευτέρα. Γιατί πολύ απλά η πελάτισσα μπορεί να έχει επιστρέψει στη χώρα της μέχρι τη Δευτέρα! Εμείς, λοιπόν,  προτείνουμε να πραγματοποιείται η συναλλαγή με μετρητά και εντός δυο ημερών, να γίνεται η κατάθεση από  τους  ίδιους τους επιχειρηματίες στις τράπεζες» Επιπρόσθετα, ο κ. Κοσμίδης, τόνισε το γεγονός, ότι με αυτό το μέτρο δεν θα πληγούν μόνο οι επιχειρήσεις της γούνας, αλλά όλων των κλάδων που οι εμπορικές συναλλαγές τους ξεπερνούν τα πεντακόσια (500) ευρώ.

Συμπερασματικά, η διεκδίκηση αφορά στο να πραγματοποιείται  η πράξη αγοροπωλησίας κανονικά με μετρητά, και εντός δύο ημερών με την παρουσίαση τιμολογίων ή αποδείξεων ή του δελτίου παροχής υπηρεσιών,  να γίνεται η κατάθεση των χρημάτων στην τράπεζα «Τα  διεθνή πολιτικά και οικονομικά δεδομένα, είναι σε όλους μας γνωστά, ζητούμε να ληφθεί άμεσα η μέριμνα για την εξαίρεση του κλάδου μας από την υποχρέωση των συναλλαγών μέσω πλαστικού χρήματος», είπε κλείνοντας ο κ. Κοσμίδης.

Χρύσα Κοσμίδου

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.