Τα νέα μέτρα στήριξης που φέρνει η καραντίνα 2

Νέο πακέτο μέτρων στήριξης ανακοινώσε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης μετά τις ανακοινώσεις Μητσοτάκη – Τσιόδρα στις 12:00 σε κοινή συνέντευξη τύπου που θα παραχωρήσουν. Δεδομένο θεωρείται ότι θα συνεχίσουν τα ήδη υπάρχοντα μέτρα στήριξης όπως η αποζημίωση ειδικού σκοπού και η επιστρεπτέα προκαταβολή με τις φάσεις 4 και 5 να ξεκινούν για όλη την χώρα

Το δεύτερο κύμα της πανδημίας και το νέο γενικό lockdown που θα ανακοινώσει σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης φέρνουν ανατροπές στην οικονομία. Η κυβέρνηση θα ανακοινώσει νέα μέτρα στήριξης και το «μείγμα» αναμένεται να είναι ίδιο με αυτό του Μαρτίου.

Για όσο διάστημα η οικονομία θα είναι σε αναστολή το οικονομικό επιτελείο θα ενεργοποιήσει όλα τα μέτρα στήριξης των εργαζομένων και επιχειρήσεων.

Επίδομα έως 534 ευρώ το μήνα για τους εργαζόμενους που θα βρεθούν σε καθεστώς αναστολής εργασίας όπου και θα είναι η πλειοψηφία λόγω ότι σχεδόν όλη η οικονομία θα αναστείλλει τις δραστηριότητες τους. Παράλληλα δεδομένο είναι ότι θα ανασταλλούν όλες οι τρέχουσες φορολογικές υποχρεώσεις ενώ θα ξανα επανέλθει η υποχρεωτική μείωση στα ενοίκια κατά 40% για όλη τη χώρα για επιχειρήσεις, πρώτη κατοικίας εργαζομένων σε αναστολή και φοιτητικής κατοικίας.
Περισσότερα κρατικά δάνεια σε επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής.
Αναστολή πληρωμής δόσεων δανείων

Η ύφεση μετά και το δεύτερο καθολικό lockdown θα καταγράψει ποσοστό άνω του 10% ενώ το έλλειμμα θα εκτοξευθεί σε επίπεδα ρεκόρ αφού με την νέα καραντίνα η κυβέρνηση θα πρέπει να ανοίξει ακόμη περισσότερο τη βεντάλια των οικονομικών μέτρων στήριξης για να κρατηθούν όρθιοι οι εργαζόμενοι που θα βρεθούν ξανά σε καθεστώς αναστολής εργασίας και οι επιχειρήσεις που υποχρεωτικά θα κατεβάσουν ρολά και θα πρέπει να χορηγήσει αποζημίωση ειδικού σκοπού σε εκατοντάδες χιλιάδες εργαζομένους.

Με τους νέους υπολογισμούς που κάνουν στο υπουργείο Οικονομικών τα μέτρα στήριξης της οικονομίας για το τελευταίο δίμηνο του έτους εκτιμάται ότι συνολικά θα φθάσουν ή ενδεχομένως θα ξεπεράσουν τα 4 δισ. ευρώ μαζί με το πακέτο των παρεμβάσεων που ανακοινώθηκε το περασμένο Σάββατο μετά το διάγγελμα του Κ. Μητσοτάκη.

«Τα πράγματα εξελίσσονται χειρότερα από τις αρχικές εκτιμήσεις και προφανώς η επίδραση στην οικονομία θα είναι πιο έντονη άρα είμαστε έτοιμοι να αξιολογήσουμε πρόσθετα μέτρα, θα θέλαμε όμως κάθε φορά πως βλέπουμε πως εξελίσσεται η υγειονομική κρίση» δήλωσε χθες υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας (Παραπολιτικά FM) για να προσθέσει ότι «κάθε περιορισμός της οικονομικής δραστηριότητας έχει κόστος για την πραγματική οικονομία και τα δημόσια οικονομικά. Όσο πιο πολλοί και αυστηροί είναι οι περιορισμοί και όσο μεγαλύτερη είναι η διάρκειά τους, τόσο πιο οδυνηρές είναι οι επιπτώσεις σε κοινωνία και οικονομία». Όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών σύμφωνα με «κάποιους προσεγγιστικούς περιορισμούς και έδειξαν αυτοί ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο ότι το μηνιαίο κόστος επιβολής ενός καθολικού lockdown είναι περίπου στο 2,5 με 3% της κάθε χώρας».

Για το αν αντέχουν τα κρατικά ταμεία ένα νέο καθολικό lockdown ο Χρήστος Σταϊκούρας δηλώνει ότι αντέχουν γιατί «χτίζαμε ταμειακά διαθέσιμα έτσι ώστε να είμαστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή για το χειρότερο σενάριο το οποίο να διαρκεί και για αρκετό χρονικό διάστημα»

ΠΗΓΗ: https://www.dikaiologitika.gr

You May Also Like

ΟΓΑ: Στις 15 Δεκεμβρίου η καταβολή του επιδόματος σε πολύτεκνες μητέρες

ΟΓΑ: Στις 15 Δεκεμβρίου η καταβολή του επιδόματος σε πολύτεκνες μητέρες

Καιρός αύριο: Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης – Μεγάλη πτώση θερμοκρασίας την Κυριακή – Βροχές

Καιρός αύριο: Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης – Μεγάλη πτώση θερμοκρασίας την Κυριακή –…

ΚΚΕ: Όχι άλλη ανοχή στη βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, σε συνεργασία με την ΕΕ και το…

Κεραμέως: Δωρεάν τα rapid test στους μαθητές δημοσίων και ιδιωτικών σχολείων

Κεραμέως: Δωρεάν τα rapid test στους μαθητές δημοσίων και ιδιωτικών σχολείων

Tesla: Εργαζόμενος κατήγγειλε πως τον τραυμάτισε ρομπότ της εταιρείας

Δύο από τα ρομπότ απενεργοποιήθηκαν, αλλά ένα τρίτο έμεινε κατά λάθος ενεργοποιημένο.

Τι ορίζει ο νόμος για το διάλειμμα των εργαζομένων – Μπορούν να απομακρυνθούν από τον τόπο εργασίας

Τι ορίζει ο νόμος για το διάλειμμα των εργαζομένων – Μπορούν να…

Παράταση της αυτόματης ανανέωσης όλων των Δελτίων ανεργίας που λήγουν έως και τις 10 Μαΐου 2020

Παράταση της αυτόματης ανανέωσης όλων των Δελτίων ανεργίας που λήγουν έως και…

Ρύθμιση -«ανάσα»: Πώς θα γίνει η επιστροφή εισφορών από τον ΕΦΚΑ

Η διαδικασία της επιστροφής και του συμψηφισμού των ασφαλιστικών εισφορών που έχουν…

Ενισχύεται με 35 εκατομμύρια ευρώ ο ΕΛΓΑ. Εντός 30 ημερών η εξόφληση των αποζημιώσεων

Ενισχύεται με 35 εκατομμύρια ευρώ ο ΕΛΓΑ. Εντός 30 ημερών η εξόφληση…