Οι “Ορίζοντες” επισκέφτηκαν ένα από τα πιο γνωστά ζαχαροπλαστεία της πόλης του Άργους Ορεστικού, προκειμένου να μάθουν τα γλυκά…  μυστικά που κρύβονται μέσα στο εργαστήριο παρασκευής των αγαπημένων μας εδεσμάτων.

Της Χρύσας Κοσμίδου

Φωτιά έχουν πάρει οι φούρνοι όλων των ζαχαροπλαστείων της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς. Όλη η περιοχή έχει μια γλυκιά μυρωδιά κουραμπιέδων και μελομακάρονων, που αποτελούν, ως γνωστόν, τα κλασσικά χριστουγεννιάτικα γλυκά.

Οι κύριοι Κωνσταντίνος και Χρήστος Παπαϊωάννου, εδώ και εφτά χρόνια, ασχολούνται με τη ζαχαροπλαστική. Η ιδιαίτερη αγάπη τους για τα γλυκά, τους ώθησε στο να ανοίξουν το δικό τους ζαχαροπλαστείο και να το εξελίσσουν συνεχώς, προσθέτοντας γλυκούς πειρασμούς στη βιτρίνα τους.

Εργάζονται νυχθημερόν και με πολύ μεράκι παράγουν δεκάδες κουραμπιέδες και μελομακάρονα, προκειμένου το καταναλωτικό κοινό να τους γευτεί. Η κίνηση που σημειώνεται αυτές τις ημέρες, είναι ιδιαίτερα αυξημένη και υπάρχει ιδιαίτερη ζήτηση στους νέους κωδικούς των προϊόντων τους.

Παράδοση Vs Παραλλαγών

20161218_141216Ο κ. Κωνσταντίνος Παπαϊωάννου, ενημέρωσε πως οι σύγχρονες οικογένειες δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση στις παραλλαγές των χριστουγεννιάτικων γλυκών «Θα μπορούσα να πω, πως η νέα γενιά είναι πιο εξελιγμένη σε ό,τι αφορά την προτίμησή τους στα γλυκά. Προτιμούν τα μελομακάρονα και τους κουραμπιέδες βουτηγμένους στη σοκολάτα. Βέβαια, ο τρόπος ζωής με τις αυξημένες υποχρεώσεις και ως προς τη δουλειά τους και ως προς την οικογένειά τους, δεν τους αφήνει αρκετό χρόνο ώστε να ασχοληθούν με τη ζαχαροπλαστική. Από την άλλη μεριά, οι αγαπημένες μας γιαγιάδες, με τις μυστικές τους συνταγές, ακολουθούν πιστά τις παραδόσεις, αλλά και την ιεροτελεστία στο φτιάξιμο των χριστουγεννιάτικων γλυκών».

Η κίνηση κατά το προηγούμενο διάστημα, δεν ήταν και τόσο έντονη λόγω της πολυήμερης νηστείας, ωστόσο τα μεθυσμένα και οι σάλιαροι είχαν την τιμητική τους.

20161218_143048Μάλιστα οι σάλιαροι είναι ένα τοπικό γλυκό, ιδιαίτερα αγαπημένο όμως και εκτός των συνόρων της Π.Ε. Καστοριάς «Οι σάλιαροι, είναι το μοναδικό παραδοσιακό, τοπικό, χριστουγεννιάτικο γλυκό που έχουμε» σημείωσε ο κ. Χρήστος Παπαϊωάννου «και είναι γνωστοί σε όλο το εύρος της Δυτικής Μακεδονίας. Μάλιστα δεν ήταν λίγες οι φορές, που τουρίστες από τη Θεσσαλονίκη, ακόμα και από την Αθήνα, ήρθαν  και μας τους ζήτησαν».

Οι δυσκολίες του επαγγέλματος  20161218_141516  

Για πολλούς, αποτελεί όνειρο να δουλεύουν σε ένα ζαχαροπλαστείο, όμως τα πράγματα δεν είναι και τόσο γλυκά, όσο τα φαντάζεται ο απλός καταναλωτής. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα δύσκολη και απαιτητική δουλειά, η οποία δεν γνωρίζει τι θα πει ωράριο και αργία «Η αλήθεια είναι ότι δουλεύουμε 365 μέρες το χρόνο, τουλάχιστον 13 ώρες την ημέρα. Είναι πολύ κουραστικό όλο αυτό, αλλά όταν αγαπάς αυτό που κάνεις και όταν παίρνεις τα εύσημα για τη δουλειά σου, τα ξεχνάς όλα», είπε ο κ. Κ. Παπαϊωάννου και ο αδελφός του και συνεργάτης του κ. Χρήστος συμπλήρωσε, λέγοντας πως «Η αλήθεια είναι, πως όταν το πάρεις απόφαση να ασχοληθείς με αυτή τη δουλειά, ξέρεις πως αυτομάτως παύεις να έχεις προσωπική ζωή. Πρέπει να είσαι στη δουλειά σου, κάθε μέρα, από νωρίς το πρωί, μέχρι αργά το βράδυ».

20161218_143023Επιπρόσθετα και ο κλάδος της ζαχαροπλαστικής, έχει πέσει θύμα της οικονομικής κρίσης καθώς έχει σημειωθεί πτώση σε περιόδους εκτός των εορτών. Ακόμη, είναι ένα επάγγελμα, που δεν μπορείς να προβλέψεις την καταναλωτική κίνηση. Υπάρχουν ημέρες που δεν μένει ούτε… ψίχουλο και ημέρες που τα πράγματα είναι πιο ήρεμα,   «Είναι η πικρή αλήθεια ότι η κατανάλωση δεν είναι ίδια σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Ο κόσμος προτιμάει να ψωνίζει τα βασικά αγαθά, όπως γάλα, ψωμί και άλλα είδη πρώτης ανάγκης για το καθημερινό του τραπέζι. Τα γλυκά, θα τολμούσα να πω, πως  αποτελούν ένα είδος πολυτελείας. Ωστόσο, επειδή το καταλαβαίνουμε αυτό και δεν θέλουμε ο κόσμος και ειδικά τα μικρά παιδιά, να στερούνται τα γλυκίσματα, προσπαθούμε να κρατάμε τα γλυκά μας σε χαμηλές τιμές, σε σχέση με την υψηλή μας ποιότητα», είπε ο κ. Κ. Παπαϊωάννου.

Το δώρο των εορτών!

20161218_143039Τα αδέλφια Παπαϊωάννου, θέλησαν να κάνουν ένα ξεχωριστό δώρο στους αναγνώστες της εφημερίδες “Ορίζοντες” που δεν είναι άλλο από τη μυστική τους συνταγή για μελομακάρονα και ευχήθηκαν «Καλή χρονιά και καλές και γλυκές γιορτές σε όλο τον κόσμο. Ευχόμαστε υγεία, χαρά και ευημερία  και το 2017 να αφήσει πίσω τις όποιες πίκρες μας έδωσαν τα προηγούμενα χρόνια».

Υλικά για τα μελομακάρονα

  • 450 γρ. βούτυρο μαργαρίνη, μαζί με λίγο ελαιόλαδο (λιωμένο)
  • 200 γρ. αλεύρι
  • 400 γρ. χυμός πορτοκαλιού
  • 30 γρ. άχνη
  • ½ κουτ. του γλυκού σόδα
  • ¼ κουτ. του γλυκού κανέλα
  • 1/6 κουτ. του γλυκού γαρύφαλλο
  • ξύσμα από ένα πορτοκάλι

Υλικά για το σιρόπι

  • 500 γρ. νερό
  • 700 γρ. ζάχαρη
  • 1 πορτοκάλι κομμένο στα 2
  • 2 ξυλάκια κανέλας
  • 100 γρ. μέλι
  • Καρύδια χοντροκομμένα
  • Μέλι για το μέλωμα

 

Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε ένα μπωλ. Σε ένα άλλο μπωλ, βάζουμε τη μαργαρίνη (μαζί με το ελαιόλαδο), την άχνη, την κανέλα, το γαρύφαλλο και το ξύσμα πορτοκαλιού. Διαλύουμε τη σόδα στον χυμό και τη ρίχνουμε στο μείγμα. Ανακατεύουμε με το σύρμα, ρίχνουμε μέσα το αλεύρι και ανακατεύουμε απαλά να το πάρει το μείγμα. Δεν παιδεύουμε το μείγμα πολύ. Η ζύμη πρέπει να είναι λαδερή και απαλή. Παίρνουμε  ζύμη σε μέγεθος καρυδιού και πλάθουμε  μικρά μελομακάρονα. Τα αραδιάζουμε σε λαμαρίνες και ψήνουμε για περίπου 25’ σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 160o C αέρα, να ροδίσουν καλά και να γίνουν τραγανά. Τα αφήνουμε να κρυώσουν τελείως.

Για το σιρόπι: Βάζουμε όλα τα υλικά σε κατσαρόλα και από την ώρα που θα πάρουν βράση, τα βράζουμε 3’. Ξαφρίζουμε τον αφρό και αφήνουμε το σιρόπι σε χαμηλή θερμοκρασία  και μελώνουμε τα μελομακάρονα. Πασπαλίζουμε με καρύδι.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

You May Also Like

Συνελήφθη 38χρονος ημεδαπός για παράνομη απασχόληση αλλοδαπού σε περιοχή της Φλώρινας

Συνελήφθη 38χρονος ημεδαπός για παράνομη απασχόληση αλλοδαπού σε περιοχή της Φλώρινας

Κοσμοσυρρόη στα καταστήματα: Το «κόλπο» με τα πολλαπλά SMS στο 13033 έφερε δεκάδες πρόστιμα (vid)

Κοσμοσυρρόη στα καταστήματα: Το «κόλπο» με τα πολλαπλά SMS στο 13033 έφερε…

Ιατρικός Σύλλογος Καστοριάς: 4η Επιστημονική Συνάντηση με τίτλο «Ογκολογία στο Μεταίχμιο των Εξελίξεων»

Ιατρικός Σύλλογος Καστοριάς: 4η Επιστημονική Συνάντηση με τίτλο «Ογκολογία στο Μεταίχμιο των Εξελίξεων»

Ομιλία της Μαρίας Αντωνίου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες

“Όλοι οι άνθρωποι μπορούν να κερδίσουν την ελευθερία, την ισότητα και την αξιοπρέπειά τους”

«3 λεπτά τη φορά»: Το Μεγαλύτερο Green Challenge του καλοκαιριού!

Table of Contents Hide «3 λεπτά τη φορά»: Το Μεγαλύτερο Green Challenge…

Συνεχίζονται οι ενεργειακές αναβαθμίσεις στον Δήμο Άργους Ορεστικού

    Συνεχίζονται οι ενεργειακές αναβαθμίσεις στον Δήμο Άργους Ορεστικού

Π.Δ.Μ.: Προκήρυξη Διεθνούς Διιδρυματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Ποιοτικός Έλεγχος Τροφίμων»

Π.Δ.Μ.: Προκήρυξη Διεθνούς Διιδρυματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Ποιοτικός Έλεγχος Τροφίμων»

Η γεύση των Χριστουγέννων. Δημήτρης Κορεντσίδης: «Ψωνίζοντας τις πρώτες ύλες για το καθημερινό μας τραπέζι από τους Καστοριανούς παραγωγούς και κρεοπώλες ενισχύουμε την τοπική οικονομία»

Η γεύση των Χριστουγέννων. Δημήτρης Κορεντσίδης: «Ψωνίζοντας τις πρώτες ύλες για το…

Μικροί κηπουροί σε δράση: «Μύρισε πράσινο… στο δικό μας μπαξεδάκι»

Στα πλαίσια της δημιουργικής ομάδας «Το δικό μας μπαξεδάκι- Μικροί κηπουροί σε…