Π. Κ. Μανέτας: Ο Άγιος Λαγκαδά είναι άξιος Ιεράρχης σε αντίθεση με κάποιους ψευτομασκοφόρους υποκριτές

Ξεχωριστές οι εκδηλώσεις του Αγίου Δημητρίου στη συμπρωτεύουσα Θεσσαλονίκη. Λαμπρή η παρουσία του Μητροπολίτη Λαγκαδά Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννου Τασσιά.

Γράφει ο πρωτοπρεσβύτερος Κυριακός Αναστ. Μανέττας κληρικός – εκπαιδευτικός , εφημέριος του πανεπιστημιακού ναϋδρίου Αγίας Ειρήνης – Τριών Ιεραρχών Αιγαίου Ρόδου στο ΕΚΚΛΗΣΙΑ ONLINE.

Δεν αποτελεί σχήμα υπερβολής ότι για όλους τους Αγίους της πίστης μας χαιρόμαστε και συγκινούμεθα .

Για τον Άγιο Δημήτριο , το παλληκάρι αυτό της Ορθοδοξίας μας , νιώθουμε ρίγη ακατάπαυστης υπερηφάνιας και τιμής. Για μένα αποκτά ιδιαίτερη συγκινησιακή ανάμνηση, γιατί έζησα φοιτητικά χρόνια εκεί και συνδέθηκα πνευματικά με τη ξεχωριστή αυτή πόλη , τη νύμφη του Θερμαϊκού , την πανέμορφη ,τη Βυζαντινή , την Ιστορική Θεσσαλονίκη.Δεκάδες φορές την έχω επισκεφθεί από το 1983 . Δεν τη χορταίνεις , δεν την ξεχνάς , πάντα σου γεννά καινούριες εμπειρίες , σε ξεναγεί μόνη της στα τείχη , στα ερείπεια , στους ιστορικούς ναούς της , στο μεγαλείο και την αρχοντιά της .

Υπηρετώ στο πανεπιστημιακό ναύδριο της Ρόδου και έχω τεμάχιο του ιερού Λειψάνου και πανάρχαιες εικόνες του καβαλάρη Αγίου Δημητρίου 17ου και 18ου αιώνα , έργα τέχνης , ο νους και η καρδιά μου όμως κτυπά στο μεγαλοπρεπή ναό του , τη Βασιλική του Αγίου Δημητρίου Θεσσαλονίκης.Έζησα πανηγύρεις στην εορτή του από φοιτητής και το συνέχισα σαν κληρικός .

Το συναίσθημα αυτό μου το ενίσχυε η λατρεία του πνευματικού μου πατέρα μακαριστού Μητροπολίτη Ρόδου Σπυρίδωνος Συνοδινού, που σαν βοηθός επίσκοπος του αειμνήστου Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Γενναδίου Αλεξιάδη ( 1945-1951) υπήρξε πρωτεργάτης της εκ θεμελίων ανοικοδόμησης του μεγαλοπρεπούς και προσκυνηματικού ναού του Αγίου Δημητρίου .

Γι αυτό στις εκδηλώσεις 20ετίας από της κοιμήσεως του τέλεσα ειδικό επετειακό μνημόσυνο στο ναό αυτό που τόσο αγάπησε .Παρευρέθηκαν ο σεβάσμιος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος , πολλοί κληρικοί και λαός με επικεφαλής τον τότε πρωτοσύγκελλο της ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης και σημερινό Μητροπολίτη Λαγκαδά Λητής και Ρεντίνης ομογάλακτο, ευγενή και ακούραστο κ. Ιωάννη Τασσιά.

Ο εφιάλτης του κορωνοϊού μου έδωσε την ευκαιρία , όπως και σε εκατομμύρια Έλληνες ανά την υφήλιο λαϊκούς και κληρικούς, να απολαύσομε την Πανηγυρική Θεία Λειτουργία της εορτής του Αγίου Δημητρίου από δύο κρατικά κανάλια της Ελληνικής τηλεόρασης. Αυτή η εικόνα της απλότητας και του μέτρου ξεκουράζει και ενισχύει τις πονεμένες ψυχές των ταλαίπωρων στην καθημερινότητα πιστών χριστιανών που ζητούν την ταπείνωση και όχι την επίδειξη και τη φλυαρία.

Ο σεμνός και πολύπειρος γέροντας Ιεράρχης Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος Ρούσας έκρινε φρόνιμο , δίκαιο και μια δικαίωση στην υική αγάπη , την πολύχρονη προσφορά του αγαπημένου μας Μητροπολίτη Λαγκαδά, να προεξάρχει της πανηγυρικής Λειτουργικής σύναξης μαζί με τους Αγίους αρχιερείς : Ιερισού κ. Θεόκλητο, Τρίκης κ. Χρυσόστομο, Καβάλας κ. Στέφανο και Γρεβενών κ. Δαβίδ.Οι τρεις πλην του Αγίου Ιερισούείναι πνευματικά παιδιά και αναδεδειγμένοι ιεράρχες , όπως και άλλοι πολλοί του πολυσέβαστου γέροντος Θεσσαλονίκης κ. Ανθίμου. Η αρχοντιά , η επιβλητικότητα , η καθόλα άξια παρουσία όλων των κληρικών , ιδιαιτέρως του προεξάρχοντος Αγιου Λαγκαδά κ. Ιωάννη Τασσιά μας συγκίνησε.

Ο μεγαλοπρεπής ναός του Αγίου Δημητρίου , το ωραίο του στόλισμα , τα ιερά Λείψανα, και οι εικόνες των Αγίων , η Παναγία η Παραμυθία , η σεμνή παρουσία των ιεροψαλτών , των ιεροπαίδων , του πιστού και υπομονετικού λαού της Μακεδονίας και της Θεσσαλονίκης μας πρόσφεραν ξεχωριστή Μυσταγωγία και γαλήνη.Απλά , ήρεμα ,ταπεινά , μυστηριακά.Ο Σεβασμός του Αγίου Λαγκαδά κ. Ιωάννου , στη μνήμη του μεγαλοπρεπούς γέροντά του και σε όλους μας αξέχαστου , δυναμικού , αγιοπνευματικού , φιλοάγιου μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Πανταλεήμονος του Β του Χρυσοφάκη και τα όμορφα λόγια του προς τον νυν Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης μας γύρισαν χρόνια πίσω.

Έκλεισα τα μάτια μου και αντίκρυσα τον Ρόδου Σπυρίδωνα Συνοδινό , τον Θεσσαλονίκης Παντελεήμονα Χρυσοφάκη που τα ‘αμφιά του τα φορούσε ο Λαγκαδά Ιωάννης . Ο μακαριστός Π.Δημήτριος Βακάρος , οι Σχολάρχες μας πατήρ Παρασκευάς Ζωγράφος και Αθανάσιος Θεοχάρης , παλαιοί ιεροψάλτες , Νεοκόροι , Θεσσαλονικείς , παρέλασαν σαν σκέψη , σαν γλυκό όνειρο γεμάτο εικόνες , αναμνήσεις , ήχους , ψαλμωδίες , αρώματα θεία , θεϊκά.

Θυμάμαι ακομα τους αγώνες του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Παντελεήμονος Χρυσοφάκη και του τότε Πρωτοσυγκελλου , σημερινού Μητροπολίτη Βερροίας Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμονος Καλπακίδη για τον ερχομό των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Δημητρίου από την Ιταλία στη Θεσσαλονίκη.Τα ζήσαμε έντονα όταν τα συνόδευε ο τότε επίσκοπος Κρατείας και πριν λίγες μέρες κοιμηθείς δεύτερος Μητροπολίτης Ιταλίας μακαριστός Γεννάδιος Ζερβός από τη Ρόδο.

Το όνομα Γεννάδιος από Τσαμπίκος του το έδωσε ο Μακαριστός Μητροπολίτης Ρόδου Σπυρίδωνας Συνοδινός τιμώντας το όνομα του γέροντά του Θεσ/κης Γενναδίου Αλεξιαδη .Παρήλασε , όπως κι εγώ τότε λαίκός , αξιοπρεπής , ευλαβής ο Γεώργιος Χρυσοστόμου , που σήμερα επαξίως είναι Μητροπολίτης Κίτρους και Κατερίνης .Αναμνήσεις ιερές , γεμάτες θύμησες , δάκρυα συγκίνησης, νοσταλγία ήτανε η Λειτουργία αυτής της εορτής του Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη.

Έχω κάθε λόγο προσωπικά να αγαπώ ιδιαίτερα τον Άγιο Λαγκαδά Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννη Τασσιά γιατί ξέρει να αγαπά , να σέβεται , να τιμά με ευγνωμοσύνη . Είναι φιλόξενος , απλός ,άξιος Ιεράρχης , αγαπητός από όλο τον κλήρο και λαό.

Στη Θεσσαλονίκη υπηρέτησε επάξια πάνω από 24 χρόνια σαν Διάκος και προϊστάμενος του Αγίου Δημητρίου , ηγούμενος της Αγίας Θεοδώρας και πρωτοσύγκελλος επί Παντελεήμονος Χρυσοφάκη και Άνθιμου Ρούσα.

Στη μητρόπολή του εργάζεται επί 10ετία , από το ΜάΪο του 2010 με αυταπάρνηση , οργασμό έργων και θαυμασίων εκδηλώσεων , Ιερατικών συνάξεων , πανηγύρεων , εορτών και πανεπιστημιακών δικτύων.

Τέλος τον αγαπώ ιδιαιτέρως για την αγάπη του την άδολη , την αληθινή , την πατρική στην αδελφότητα του πατρός Αμβροσίου Πουτούκη , του Γρηγορίου Κωστοπούλου , Γεωργίου Παναγιωτίδη και Γερασίμου Λευτεράτου, των αδίκως πονεμένων πατέρων , αληθινών πνευματικών και εξαίρετων κληρικών και μοναχών.

Απέδειξε ο Άγιος Λαγκαδά κ. Ιωάννης ότι η πατρική αγάπη στον πόνο , στον άδικο διωγμό είναι θεϊκή εντολή σε αντίθεση με κάποιους άλλους ψευτομασκοφόρους , υποκριτές που προβάλλουν διαδικτυακά τη δήθεν πνευματική τους πατερική υποκριτική αγάπη καταδιώκοντας με μένος , με μίσος αθώους ανθρώπους, κληρικούς , λαοπρόβλητους , λαοφιλείς, κάποιοι δε από αυτούς ξέχασαν ότι είχαν περάσει από την αδελφότητά τους. Περιμένομε να μιλήσει κι ο Θεός για όλα αυτά.

Για τον Άγιο Λαγκαδά Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννη Τασσιά πάντα άξιος με υγεία και μακροημέρευση , για να τον χαιρόμαστε όλοι μας. Αμήν!

You May Also Like

Κορησός: Ευχαριστήριο μήνυμα Συλλόγου «Ο Άγιος Διονύσιος»

Ως μία ομάδα νέων ανθρώπων, σας ευγνωμονούμε που μας βοηθάτε να κρατήσουμε ζωντανό τον τόπο μας

Καλλιτεχνική εκδήλωση από το 2ο Δημοτικό Σχολείο Καστοριάς

Προσκαλέσαμε στο Σχολείο μας τον Καστοριανό κ. Αλέξανδρο Καλύβα,

Συνελήφθη 59χρονος σε περιοχή της Ημαθίας για παράβαση νομοθεσίας περί όπλων

  Συνελήφθη 59χρονος σε περιοχή της Ημαθίας για παράβαση νομοθεσίας περί όπλων

Tραχανάς: Παραδοσιακό ελληνικό προϊόν με υψηλή θρεπτική αξία

Tραχανάς: Παραδοσιακό ελληνικό προϊόν με υψηλή θρεπτική αξία

Σήμερα η Ενημέρωση για τη διαχείριση των υπολειμμάτων κουζίνας-τροφών από τον Δήμο Καστοριάς

Σήμερα η Ενημέρωση για τη διαχείριση των υπολειμμάτων κουζίνας-τροφών από τον Δήμο…

 Οι εγγραφές  στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Καστοριάς άρχισαν!

 Οι εγγραφές  στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Καστοριάς άρχισαν!

Κοροναϊός: Αποσωληνώθηκε ο 17χρονος – Η κατάσταση της υγείας του

Ο 17χρονος, σύμφωνα με τις δηλώσεις της Ελπίδας Ταβιανάτου, διοικήτριας του νοσοκομείου…