Της Χρύσας Κοσμίδου

Με στόχο την ακόμα μεγαλύτερη προβολή, αλλά και την ενισχυμένη διεθνοποίηση της 42ης Διεθνούς Έκθεσης Γούνας Καστοριάς, ο Σύνδεσμος Γουνοποιών Καστοριάς “Προφήτης Ηλίας” και ο Εθνικός Φορέας Οργάνωσης Εκθέσεων  Δ.Ε.Θ.-HELEXPO, υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας, τη Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2016.

Ο Πρόεδρος της Δ.Ε.Θ.-HELEXPO Αναστάσιος Τζήκας, ο Διευθύνων Σύμβουλος Κυριάκος Ποζρικίδης και ο αν. Γενικός Γραμματέας Αλέξανδρος Τσαξιρλής, επισκέφτηκαν την Καστοριά και συγκεκριμένα το Εκθεσιακό Κέντρο Γούνας Δυτικής Μακεδονίας, με σκοπό την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας με το Σύνδεσμο Γουνοποιών Καστοριάς, όπου βάσει του συμφώνου, συμπράττει ο Εθνικός Εκθεσιακός Φορέας ως τεχνικός σύμβουλος της 42ης Διεθνούς Έκθεσης Γούνας.  «Η τιμή και η εκτίμησή μας είναι ιδιαίτερη, μιας και πρόκειται για καταξιωμένα στελέχη, με το έργο που προσφέρουν να είναι σημαντικό και αξιέπαινο δίνοντας ώθηση στην ανάπτυξη της χώρας. Η κοινή παρουσίαση και συνέντευξη τύπου έχει έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα, διότι μετά από 41 συναπτά έτη διοργάνωσης της Διεθνούς Έκθεσης Γούνας Καστοριάς, η Έκθεση μας αποκτά μία άλλη αίγλη, ένα άλλο κύρος, που είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας με τον εθνικό  εκθεσιακό φορέα», δήλωσε ο Πρόεδρος του Σ.Γ.Κ. Ιωάννης Κορεντσίδης.

Επιπρόσθετα, σύμφωνα με τον κ. Κορεντσίδη, η ΔΕΘ-HELEXPO, φέρει την ευθύνη μετάδοσης μιας ισχυρής τεχνογνωσίας, διαθέτοντας ένα μοναδικό οπλοστάσιο εμπειριών και ασκώντας δυναμική εκθεσιακή πολιτική, καθώς διαθέτει ιδιαίτερη εμπειρία και τεχνογνωσία στη διοργάνωση δράσεων και εκθεσιακών πρωτοβουλιών, «Όταν υπάρχει διάθεση συνεργασίας, σύμπνοια και πράξεις ουσίας, τότε έρχονται και θετικά αποτελέσματα. Σε μία εποχή όπου η οικονομία του τόπου μας χρειάζεται μία δυναμική ανασυγκρότηση και ειδικά σε νευραλγικούς τομείς όπως η εξωστρέφεια, μία τέτοια συνεργασία μπορεί να υλοποιήσει ιδέες, δίνοντας τη δυναμική που χρειάζεται».

Ομόφωνη διαπίστωση του Δ.Σ. της Δ.Ε.Θ.-HELEXPO είναι πως το προϊόν της γούνας, αποτελεί ένα εθνικό προϊόν  και παράλληλα πιστεύει στη δυναμική της έκθεσης της Καστοριάς. Άλλωστε για το λόγο αυτό, υπήρξε εξαρχής το θετικό κλίμα συνεργασίας «Θέλουμε να επαναφέρουμε τη γούνα στη θέση που της αξίζει.  Κατά τις δεκαετίες του ’70 και του ’80, αποτελούσε το δεύτερο εθνικό προϊόν μετά τη ναυτιλία, σε ό,τι αφορά την εισαγωγή συναλλάγματος. Μπορούμε να βοηθήσουμε τη γούνα να κερδίσει ξανά τη θέση που είχε τότε, ως ένα εθνικό εξαγώγιμο προϊόν. Μέσα από αυτή τη συνεργασία, στοχεύουμε να διεθνοποιήσουμε ακόμα περισσότερο μια εκθεσιακή διοργάνωση, ενός αμιγώς εξωστρεφούς παραγωγικού κλάδου, ενώ παράλληλα θα αναβαθμιστεί το εκθεσιακό προϊόν με την τεχνογνωσία και την εμπειρία του φορέα μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τζήκας.

Ο κ. Ποζρικίδης, δήλωσε  πως η συνεργασία αυτή, δίνει μια μοναδική ευκαιρία στους δύο φορείς να ενώσουν τις δυνάμεις τους, και να δημιουργήσουν ένα τεράστιο εκθεσιακό γεγονός, το οποίο θα έχει διεθνή απήχηση και θα αποτελεί πόλο έλξης για τους εκθέτες και τους εμπορικούς επισκέπτες «Η Δ.Ε.Θ.-HELEXPO θα αναλάβει να συμβάλει στην επιτυχή συνδιοργάνωση  της έκθεσης, θα παράσχει τεχνογνωσία, θα υλοποιήσει σχετικές στοχευμένες επικοινωνιακές ενέργειες στο σύνολο του δικτύου της και θα εντάξει το συγκεκριμένο εκθεσιακό γεγονός στο εκθεσιακό της ημερολόγιο».

Η αρχή της συνεργασίας σφραγίστηκε λοιπόν, στις 19 Δεκεμβρίου και επιβεβαιώθηκε η βούληση των δύο μεριών για τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Η ΔΕΘ – Ηelexpo θα συνδράμει, στην επιτυχή διοργάνωση της 42ης Διεθνούς Έκθεσης Γούνας Καστοριάς που θα πραγματοποιηθεί από 4 έως 7 Μαΐου 2017 στην Καστοριά, στο  Εκθεσιακό Κέντρο Γούνας Δυτικής Μακεδονίας, καθώς και των υπολοίπων εκδηλώσεων του Συνδέσμου Γουνοποιών Καστοριάς μέσα στο 2017, με την παροχή τεχνογνωσίας, ως τεχνικός σύμβουλος της Έκθεσης και με όλες τις επικοινωνιακές ενέργειες στο σύνολο του δικτύου της.

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί, πως η συνεργασία αυτή, τράβηξε πανελλαδικώς  τα βλέμματα της  επικαιρότητας, καθώς πλήθος δημοσιογράφων των εγχώριων  Μ.Μ.Ε. επισκέφτηκε την Καστοριά, προκειμένου να καλύψει το γεγονός.

Ακολουθεί αναλυτικά το Μνημόνιο Συνεργασίας

Το παρόν Μνημόνιο Συμφωνίας (“MOU”) έχει ημερομηνία  19 Δεκεμβρίου 2016  και υπογράφεται από μεταξύ των:

1) Του Συνδέσμου Γουνοποιών Καστοριάς «Ο Προφήτης Ηλίας», όπως αυτός εκπροσωπείται στο παρόν από τον Πρόεδρο αυτού, (εφεξής καλούμενος στο παρόν για λόγους συντομίας ως ο «Σύνδεσμος»)

 

2)της ανώνυμης εταιρίας με την επωνυμία «ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΕ» και δ.τ. «ΔΕΘ–HELEXPO AE», (εφεξής καλούμενη στο παρόν για λόγους συντομίας «ΔΕΘ-HELEXPO») που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη, Εγνατία 154 και εκπροσωπείται νόμιμα από τον Δρ. Κυριάκο Ποζρικίδη, Διευθύνοντα Σύμβουλο

Τα Μέρη θα αναφέρονται εφεξής από κοινού ως τα «Μέρη».

Λαμβάνοντας υπόψη ότι:

Ο Σύνδεσμος Γουνοποιών Καστοριάς «Ο Προφήτης Ηλίας» με κύριο σκοπό την ουσιαστική και δομική συγκρότησή του, την διεκδίκηση δικαιωμάτων, την επίλυση προβλημάτων και την ανάπτυξη του κλάδου της βιοτεχνίας της γούνας διοργανώνει τα τελευταία 42 χρόνια τη Διεθνή Έκθεση Γούνας Καστοριάς  στο Κέντρο Γούνας Δυτικής Μακεδονίας.

Η ΔΕΘ-HELEXPO αποτελεί έναν εκ τους σημαντικότερους φορείς διοργάνωσης εκθεσιακών δράσεων τόσο στην ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Ελλάδας όσο και στο σύνολο της Ελληνικής Επικράτειας και ότι διαθέτει ιδιαίτερη εμπειρία και τεχνογνωσία στη διοργάνωση ανάλογων δράσεων και εκθεσιακών πρωτοβουλιών.

Ότι η ΔΕΘ – HELEXPO διοργάνωσε την πρώτη ελληνική κλαδική έκθεση γούνας, η οποία αποτέλεσε την πρώτη της κλαδική έκθεση, στις εγκαταστάσεις της στη Θεσσαλονίκη.

Μετά από συζητήσεις που έχουν λάβει χώρα το τελευταίο διάστημα τα Μέρη δηλώνουν σήμερα την πρόθεση τους να προβούν στη συνδιοργάνωση εντός της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς  της 42ης Διεθνούς Έκθεσης Γούνας Καστοριάς , μίας έκθεσης με διεθνή εμβέλεια.

Ενόψει των ανωτέρω η παρούσα συντάσσεται για να επιβεβαιώσει την ως άνω βούληση των Μερών και αποτελεί διατύπωση των βασικών όρων που τίθενται ως βάση της κοινής συμφωνίας των Μερών και αποτυπώνει τα κύρια σημεία των μέχρι τώρα συζητήσεων και συμφωνιών και την αρχική τους συνεννόηση αναφορικά με τους βασικούς όρους της μεταξύ τους συνεργασίας, όπως οι όροι αυτοί  περιγράφονται κατωτέρω:

1.Τα Μέρη επιθυμούν να συνεργαστούν με κοινό στόχο τη συνδιοργάνωση εντός της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς της Διεθνούς Έκθεσης Γούνας Καστοριάς.

2.Η διοργάνωση της Έκθεσης θα πραγματοποιείται κάθε έτος. Προτεινόμενη χρονική περίοδος, με τη σύμφωνη γνώμη των δύο μερών είναι στο πρώτο εξάμηνο εκάστου έτους .

3.Ο Σύνδεσμος Γουνοποιών Καστοριάς «Ο Προφήτης Ηλίας» θα συνεχίσει να λαμβάνει όλα τα έσοδα για τη συγκεκριμένη διοργάνωση.

4.Για τις διοργανώσεις που θα λάβουν χώρα από τον Μάιο του 2018 και εφεξής θα γίνει επαναδιαπραγμάτευση του παραπάνω (υπ.αρ.3) όρου, ο οποίος θα οριστικοποιηθεί κατά την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης

5.Η ΔΕΘ-HELEXPO αναλαμβάνει να συνδράμει στην επιτυχή διοργάνωση της 42ης Διεθνούς Έκθεσης Γούνας Καστοριάς με την παροχή τεχνογνωσίας ως Τεχνικού Συμβούλου της έκθεσης, με επικοινωνιακές ενέργειες στο σύνολο του δικτύου της και με την ένταξη της συγκεκριμένης έκθεσης στο εκθεσιακό της ημερολόγιο.

6.Θα συσταθεί τετραμελής επιτροπής (δύο μέλη από τη ΔΕΘ HELEXPO και δύο από το Σύνδεσμο Γουνοποιών Καστοριάς «Ο Προφήτης Ηλίας») για την παρακολούθηση της εφαρμογής των όρων της συνεργασίας.

Το παρόν Μνημόνιο Συμφωνίας αντανακλά την παρούσα φάση των συζητήσεων και των συμφωνιών μεταξύ των Μερών και αποτυπώνει τους βασικούς όρους που αφορούν τα ουσιώδη σημεία της μεταξύ των Μερών συνεργασίας. Τα Μέρη θα προβούν εντός του επόμενου χρονικού διαστήματος στη λεπτομερή αποτύπωση όλων των όρων της μεταξύ τους συμφωνίας με την ολοκλήρωση των μεταξύ τους συζητήσεων, η οποία συμφωνία θα υπόκειται στην έγκριση των οργάνων Διοίκησης εκάστου των Μέρων. Οι όροι της παρούσας συμφωνίας θα αποτελούν τους βασικούς όρους της προγραμματικής σύμβασης που θα καταρτισθεί μεταξύ του Συνδέσμου Γουνοποιών Καστοριάς «Ο Προφήτης Ηλίας» και της ΔΕΘ-HELEXPO.

Κάθε διαφορά που θα προκύψει τυχόν από το παρόν ή την εφαρμογή του θα εκδικάζεται αποκλειστικά από τα καθ΄ύλην αρμόδια Δικαστήρια της Θεσσαλονίκης.

Τα ανωτέρω αφού συμφώνησαν τα συμβαλλόμενα μέρη, συντάχθηκε το παρόν σε τρία (3) πρωτότυπα αντίτυπα και αφού υπέγραψαν αυτά και τα δύο μέρη, έλαβαν καθένα από δύο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

You May Also Like

Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας βράβευσε τους διακριθέντες αθλητές και αθλήτριες της Π.Ε. Καστοριάς

Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας βράβευσε τους διακριθέντες αθλητές και αθλήτριες της Π.Ε.…

Ευχαριστήρια επιστολή προς την Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς από τον Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Καστανοφύτου

  Ευχαριστήρια επιστολή προς την Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς από τον Πρόεδρο  της…

Άνοιξε η πρώτη Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης στην Καστοριά

Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για τη Σ.Υ.Δ. «Φιλία»

Ξεκινούν στις 15 Ιανουαρίου οι αιτήσεις συμμετοχής για τη 43η Διεθνή Έκθεση Γούνας Καστοριάς

Ξεκινούν στις 15 Ιανουαρίου οι αιτήσεις συμμετοχής για τη 43η Διεθνή Έκθεση…

Τρόφιμα μοίρασαν οι Τράπεζες Τροφίμων της Μητροπόλεώς μας

Τρόφιμα σε όλους τους δικαιούχους αναξιοπαθούντες συμπολίτες μας μοίρασαν οι Τράπεζες Τροφίμων…

Με οικολογικό αποτύπωμα το Δημαρχείο Γρεβενών – Άνοιξε ο ηλεκτρονικός διαγωνισμός για την ενεργειακή του αναβάθμιση

  Με οικολογικό αποτύπωμα το Δημαρχείο Γρεβενών – Άνοιξε ο ηλεκτρονικός διαγωνισμός…

Ο π. Βουλευτής Καστοριάς Ζήσης Τζηκαλάγιας σχολιάζει τον ανασχηματισμό

Ο π. Βουλευτής Καστοριάς Ζήσης Τζηκαλάγιας σχολιάζει τον ανασχηματισμό