9 ύποπτες φάρμες γουνοφόρων στη Δυτική Μακεδονία- Τι θα γίνει με τις αποζημιώσεις- Το προσωπικό ενδιαφέρον του Σωτήρη Τσιόδρα και οι εντολές στον τοπικό ΕΟΔΥ

Για 9 ύποπτες φάρμες έκανε λόγο ο Υπεύθυνος της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Δυτικής Μακεδονίας, τοποθετούμενος πριν από λίγο στην έκτακτη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο Περιφερειάρχης, Γιώργος Κασαπίδης και υπηρεσιακά στελέχη της Περιφέρειας.
Από αυτές οι 5 είναι στην Π.Ε. Κοζάνης, οι 3 στην Καστοριά και 1 στα Γρεβενά.
Οι έλεγχοι θα ξεκινήσουν από αύριο σε όλες αυτές τις φάρμες, ενώ φαίνεται πως ήδη έχει συμφωνηθεί να υποβάλλονται σε διπλό έλεγχο κάθε εβδομάδα οι εργαζόμενοι σε όλες τις φάρμες μέχρι την ολοκλήρωση της εκτροφής.
Όπως τόνισε ο υπεύθυνος του ΕΟΔΥ, Ιορδάνης Ρωμιόπουλος, τα αποτελέσματα των rapid test ήταν αναμενόμενα στους εργαζόμενους και επεσήμανε την καλή συνεργασία που υπήρξε μαζί τους.
Σε ότι έχει να κάνει με τις αποζημιώσεις των εκτροφέων που ενδεχομένως θα χρειαστεί να θανατώσουν τα ζώα τους, επισημάνθηκε πως υπάρχει πρόβλεψη και νομοθετικό πλαίσιο, χωρίς όμως να ανακοινωθεί κάτι επίσημο για το ύψος της αποζημίωσης.
Πιθανότατα κάτι τέτοιο θα γίνει ανά κεφαλή, χωρίς όμως να αποκλείεται να γίνει διαχωρισμός αρσενικών, θηλυκών, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ήδη το Υπουργείο εξετάζει κάποιες εμπορικές τιμές των τελευταίων ετών ώστε να οριστεί ενδεχομένως το ύψος της αποζημίωσης.
Ο Περιφερειάρχης απαντώντας σε ερώτηση του «Π» για το πρέπει να υπάρξει ειδική μέριμνα για το συγκεκριμένο κλάδο, επεσήμανε πως η Δυτική Μακεδονία καλείται να αντιμετωπίσει άλλη μία έκτακτη κατάσταση και έστειλε παράλληλα μήνυμα προς τα κέντρα λήψης αποφάσεων, ώστε να ρίξουν ιδιαίτερο βάρος στην περιοχή.
Τέλος ο κ. Ρωμιόπουλος, επιβεβαίωσε την πληροφορία του «Π» πως ο ίδιος ο καθηγητής Σιωτήρης Τσιόδρας, επικοινώνησε προσωπικά με τον ίδιο και ζήτησε να υπάρξει ιδιαίτερη προσοχή για την περίπτωση των μινκ και των εκτροφέων προκειμένου να ελεγχθεί το ενδεχόμενο μετάλλαξης του ιού.

e-ptolemeos.gr