Πολύωρη σύσκεψη πραγματοποιήθηκε το πρωί της Δευτέρας (19/12) στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς Σωτήριου Αδαμόπουλου, ύστερα από πρόταση του ιδίου, έχοντας ως θέμα τον κλάδο της γουνοποιίας.

Ειδικότερα, συζητήθηκε διεξοδικά το γεγονός ότι και ο κλάδος της γουνοποιίας, έρχεται αντιμέτωπος με την κρίση που διακατέχει τη χώρα και πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί αυτή, μέσα από τις δράσεις που προκρίνονται  στο επιχειρησιακό σχέδιο ( business plan) που έχει καταθέσει η Ελληνική Ομοσπονδία Γούνας (Ε.Ο.Γ.), προκειμένου να ενταχθεί στο νέο ΕΣΠΑ Δυτικής Μακεδονίας. Να σημειωθεί πως στη σύσκεψη παραβρέθηκαν εκπρόσωποι των βουλευτών της Καστοριάς, όπως επίσης και εκπρόσωποι των πρωτοβάθμιων σωματείων του κλάδου της γούνας, της Ε.Ο.Γ., του εργατικού Κέντρου και του Επιμελητηρίου «Η συζήτηση ήταν εποικοδομητική» σχολίασε ο Αντιπεριφερειάρχης «τέθηκαν ορισμένα ζητήματα, τα οποία εν ευθέτω χρόνο θα δώσουν λύση σε καίρια ζητήματα. Βασιστήκαμε στο business plan το οποίο έχει καταθέσει η Ε.Ο.Γ., και αφορά στην απασχόληση και σε διάφορες δράσεις, όπως είναι η εξωστρέφεια, η στήριξη της επιχειρηματικότητας, η πιστοποίηση της γούνας, η έρευνα και πολλές ακόμα συνιστώσες. Η λύση θα βρεθεί, αρκεί η διαχειριστική αρχή, να θέσει σωστά και έγκυρα τα απαραίτητα εργαλεία που θα χρειαστεί, προκειμένου να ξεκινήσει το πρόγραμμα».

Οι τρεις βασικοί άξονες

Ο ειδικός σύμβουλος της Ε.Ο.Γ. Νικόλαος Ρίζος, ανέφερε πως η σύσκεψη αυτή, των εργοδοτών και των εργαζομένων των συνδικαλιστικών ενώσεων του κλάδου, αποτέλεσε μια σημαντικότατη προσπάθεια.

Επιπρόσθετα, ανέφερε επιγραμματικά τους στόχους της σύσκεψης, οι οποίοι διαχωρίζονται σε τρεις βασικούς άξονες, τους μακροπρόθεσμους , τους μεσοπρόθεσμους και τους βραχυπρόθεσμους.

Όσον αφορά τους μακροπρόθεσμους, τέθηκε ως προτεραιότητα η ένταξη του κλάδου της τέχνης της γούνας στα άυλα παγκόσμια πολιτιστικά αγαθά της UNESCO, αλλά και η επαναφορά των προνομίων της βιοτεχνικής ζώνης.

Στους μεσοπρόθεσμους στόχους, κύριο σκοπό αποτελεί η γνωστοποίηση του business plan του νέου ΕΣΠΑ Δυτικής Μακεδονίας, για τον κλάδο της γούνας.

Τέλος, οι βραχυπρόθεσμοι στόχοι, οι οποίοι κατατέθηκαν και συμφωνήθηκαν, είναι η υλοποίηση των αξόνων του νέου ΕΣΠΑ, όπως αυτοί προβλέπονται από το business plan, όπως επίσης και η υποστήριξη μέσω της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και της Αντιπεριφέρειας Καστοριάς, για τη μελέτη που κατατέθηκε στο Υπουργείο Πολιτισμού, για την ένταξη του κλάδου της γούνας στο Εθνικό Μητρώο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας.

 «Συμφωνήθηκε ότι θα υπάρξει υποστήριξη,  ήδη αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο στάδιο της επιτροπής ελέγχου. Ευελπιστούμε ότι πολύ σύντομα, μέσα στον Ιανουάριο, να έχουμε θετική κατάληξη», ήταν τα λόγια του κ. Ρίζου αναφορικά με το αίτημα προς το Υπ. Πολιτισμού.

Τα συμπεράσματα της σύσκεψης

Κοινή διαπίστωση όλων όσων παραβρέθηκαν στη σύσκεψη είναι πως θα υπάρξει κοινή γραμμή πλεύσης σε ό,τι έχει σχέση με την ανάκαμψη της ελληνικής γουνοποιίας. Μάλιστα ο κ. Αδαμόπουλος, δεσμεύτηκε ότι θα πραγματοποιήσει κάθε δυνατή ενέργεια «Τόσο η Αντιπεριφέρεια, όσο και ο Περιφερειάρχης Θεόδωρος Καρυπίδης, ο οποίος έχει δώσει το στίγμα  του ότι θέλει να στηρίξει το κλάδο, θα ενεργήσουμε προς το κοινό όφελος. Μάλιστα γνωστοποιήθηκε από το ίδιο η ένταξη αυτού του προγράμματος στο νέο ΕΣΠΑ. Βέβαια, οι φορείς δεν ήταν και τόσο ευχαριστημένοι, από τα όσα ειπώθηκαν από τη μεριά της διαχειριστικής αρχής, ωστόσο νομίζω πως όλα τα θέματα θα τεθούν σε καλύτερη βάση στη συνέχεια».

Ο Πρόεδρος της Ε.Ο.Γ. Δημήτριος Κοσμίδης, όταν πήρε το λόγο, δήλωσε πως έγινε αντιληπτή η καλή διάθεση τού Αντιπεριφερειάρχη στο να στηρίξει το κλάδο και παράλληλα σχολίασε το γεγονός πως κατά το παρελθόν, ίσως από αμέλεια από πλευράς Ε.Ο.Γ., δεν υπήρχε η κατάλληλη ενημέρωση «Προσωπικά εισέπραξα πως ο κ. Αδαμόπουλος έχει την πρόθεση να στηρίξει έμπρακτα τον κλάδο μας. Θα είναι στη διάθεσή μας, ώστε να μας βοηθήσει στο να υλοποιήσουμε όλους τους σχεδιασμούς για το προϊόν της γούνας, του εθνικού μας προϊόντος. Του παρουσιάσαμε το business plan και το παρακολούθησε με μεγάλο ενδιαφέρον. Αυτό που έχουμε να κάνουμε ως Ε.Ο.Γ. είναι να ενημερώνουμε την Αντιπεριφέρεια για τις κινήσεις μας, κάτι το οποίο δεν κάναμε στο παρελθόν. Ήταν μια αμέλεια, για την οποία αναλαμβάνω ολοκληρωτικά την ευθύνη. Πλέον, δηλώνω δημόσια, πως για κάθε μας κίνηση θα έχει την κατάλληλη ενημέρωση και ο κ. Αδαμόπουλος ούτως ώστε μαζί, να πραγματοποιήσουμε και να υλοποιήσουμε όλες τις δράσεις της Ε.Ο.Γ.».

Για τη χρησιμότητα της σύσκεψης, έκανε λόγο και ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Καστοριάς Γεώργιος Μαλέας,  ο οποίος τόνισε πως εάν τελικά υλοποιηθούν τα όσα ελέχθησαν τότε θα διαφανούν και τα αποτελέσματα. Ακόμη, σημείωσε πως ο ρόλος της Αντιπεριφέρειας στην παρούσα φάση είναι καθοριστικός, καθώς εκείνη είναι που μπορεί να σπρώξει τα ζητήματα όλων των κλάδων, αλλά και να τηρήσει την ιεράρχησή τους «Κατά την προσωπική μου άποψη, το πιο ουσιαστικό κομμάτι της συνάντησής μας, ήταν η πρωτοβουλία που ανέλαβε η Αντιπεριφέρεια».

 

Χρύσα Κοσμίδου

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.