Παπαθανάσης: Σχέδιο για άνοιγμα της εστίασης και της αγοράς από την 1η Δεκεμβρίου

Υπάρχει σχέδιο για σταδιακό άνοιγμα της αγοράς από την 1η Δεκεμβρίου, ενημέρωσε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης.

Ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης, ενημέρωσε για το κυβερνητικό σχέδιο να αρχίσει από την 1η Δεκεμβρίου το άνοιγμα της αγοράς.

Σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, ο κ. Παπαθανάσης επεσήμανε πως αρχικά θα ανοίξει το λιανεμπόριο και η εστίαση.

Η κατάσταση, όπως είπε, άρχισε να σταθεροποιείται και θα υπάρξει μία σοβαρή μείωση της διασποράς του κορονοϊού, σε κάθε περίπτωση, όμως, η κυβέρνηση έχει και εναλλακτικά σχέδια.

Δεν μπαίνει στη ζυγαριά η δημόσια υγεία, τόνισε ακόμη.

«Θα ακολουθήσουμε το παράδειγμα της άνοιξης»

Κανείς δεν είπε ότι θα ανοίξουμε την αγορά χωρίς αυστηρά μέτρα ή πριν την 1η Δεκεμβρίου, ξεκαθάρισε, σημειώνοντας:

«Η επιστημονική πρόταση της επιτροπής επιδημιολόγων ήταν για τρεις βδομάδες, τρεις εβδομάδες εφαρμόζουμε. Εμείς ακούμε την επιστημονική γνώση».

Όπως σημείωσε, το σχέδιο για το άνοιγμα βασίζεται στην εμπειρία της άνοιξης όταν έγινε επανεκκίνηση αρχικά με το άνοιγμα των μικρών καταστημάτων, μια εβδομάδα μετά το λιανεμπόριο, δύο εβδομάδες αργότερα ξεκίνησε η εστίαση και στις τρεις εβδομάδες, άνοιξαν οι εσωτερικοί χώροι.

Τόνισε, ωστόσο, πως στην παρούσα φάση μπορεί να υπάρξει σύμπτυξη της επανεκκίνησης με αυστηρά μέτρα και διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να ξεχυθεί ο κόσμος στους δρόμους.

Θα διατηρηθεί το SMS;

Ερωτώμενος εάν θα περάσουμε σε μία περίοδο με ανοιχτά καταστήματα αλλά και διατήρηση του SMS για τις μετακινήσεις, είπε ότι αυτό είναι κάτι που θα φανεί την τελευταία εβδομάδα.

Ολοκληρώνοντας επεσήμανε ότι μπορεί να τεθούν σε ισχύ μέτρα σχετικά με την  πυκνότητα των ατόμων που μπορούν να βρίσκονται εντός των καταστημάτων, της εστίασης ή των εμπορικών κέντρων.

Οι παράγοντες που θα κρίνουν το lockdown

O υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας είχε -προ ημερών- μιλήσει για τους παράγοντες που θα κρίνουν το εάν θα αρθεί το lockdown την 30ή Νοεμβρίου ή θα χρειαστεί παράτασή του.

«Η άρση των μέτρων θα γίνει σταδιακά, προσεκτικά και με την τήρηση των μέτρων αυτοπροστασίας» είπε.

Όσον αφορά στο πότε θα αρχίσει αυτή η σταδιακή άρση του lockdown είπε: «Αν μέχρι τις 30 Νοεμβρίου τα κρούσματα έχουν κατέβει κάτω από τα 500, τότε σταδιακά μπορούμε να ανοίξουμε εκείνη την ημερομηνία. Πάντα με μέτρα αυτοπροστασίας».

ΠΗΓΗ: https://sputniknews.gr