Δύο μέρες πριν από τα Χριστούγεννα και ο κόσμος σπεύδει να πραγματοποιήσει τις τελευταίες του αγορές. Μικροί και μεγάλοι, έχουν ξεχυθεί στους δρόμους και με χαμόγελα αισιοδοξίας, προετοιμάζονται για το μεγάλο γεγονός.  

Της Χρύσας Κοσμίδου

image-0-02-05-de45618f21698fa0e58c420a935aebd10c7f7abcdbae1ded1195af5c26ccac26-vΗ κίνηση που σημειώνεται αυτές τις ημέρες στους δρόμους της πόλης της Καστοριάς, είναι ιδιαίτερα έντονη, ωστόσο οι αγορές γίνονται με φειδώ. Αναγνώστρια της εφημερίδας “Ορίζοντες ” ανέφερε πως τα οικονομικά των νοικοκυριών είναι στριμωγμένα με αποτέλεσμα ο κόσμος να ζορίζεται να πραγματοποιήσει τις επιθυμίες του «Ελπίζω πως από τη νέα χρονιά τα πράγματα θα είναι πολύ καλύτερα για όλους μας. Εύχομαι αυτοί οι οποίοι μας έφεραν σε αυτή τη δυσμενή θέση, να σκεφτούν πώς θα περάσουμε τις γιορτές εμείς οι ηλικιωμένοι που δεν μας φτάνει σε καμία περίπτωση η σύνταξη, αλλά  πώς θα τις περάσουν τα παιδιά μας που δεν έχουν δουλειά». Η αναγνώστρια ανέφερε επίσης, πως ακόμα και το να αγοράσει κάποιος το κρέας για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι είναι δύσκολη υπόθεση «Εγώ προσωπικά, ψωνίζω για τη μητέρα μου και για το γιό μου. Αλλά ως πού θα φτάσει αυτή η κατάσταση; Ευτυχώς υπάρχουν και αυτές οι ημέρες και προσπερνάμε σε ένα μικρό βαθμό τη δύσκολη  καθημερινότητά μας, αλλά δεν την ξεπερνάμε. Τουλάχιστον, παίρνοντας έστω και αυτά τα μικρά δωράκια, ξεχνάμε τις στεναχώριες μας και πραγματικά ελπίζω πως  όλος ο κόσμος που υποφέρει να ξεχάσει  έστω για λίγο τις έγνοιές του».

Κοινός στόχος η στήριξη της τοπικής αγοράς

Το χριστουγεννιάτικο κλίμα, οι βιτρίνες γεμάτες με στολίδια, η παιδική αθωότητα για τον ερχομό του Αϊ Βασίλη, συμβάλλουν στο να υπάρξει έστω και ένα παροδικό  χαμόγελο στα χείλη των  Καστοριανών «Περνάμε δύσκολη φάση. Η αλήθεια είναι πως δεν έχουμε ιδιαίτερη όρεξη, αλλά επειδή η πόλη έχει ντυθεί στα γιορτινά της, προσπαθούμε να μπούμε και εμείς στο κλίμα», σχολίασε η κα Μελίνα, η οποία βγήκε στην αγορά για ψώνια της τελευταίας στιγμής και τόνισε ιδιαίτερα το γεγονός ότι θα πρέπει οι πολίτες της Π.Ε. Καστοριάς να στηρίζουν την τοπική αγορά, καθώς έτσι τονώνονται όλοι οι κλάδοι «Το πιο εύκολο είναι να μπω στο αμάξι και να πάω σε μια μεγαλύτερη πόλη. Ωστόσο δεν θα το κάνω σε καμία περίπτωση. Θέλω και πραγματικά στηρίζω τις επιχειρήσεις της Καστοριάς, για να ανέβει η πόλη μας. Κατηγορηματικά λέω πως δεν πρόκειται να πάω αλλού».

image-0-02-05-cfd45e1ae5af29e1d933da971017a5cd5a18f4fbcea1e591461aa346cef65939-vΚοινή διαπίστωση του καταναλωτικού κοινού, είναι πως οι τιμές στα καταστήματα της Καστοριάς κινούνται σε κανονικά επίπεδα. Σχολιάστηκε δε, το γεγονός πως  τα έξοδα που αφορούν τους επιχειρηματίες είναι μεγάλα και παρόλα αυτά προσπαθούν να κρατήσουν τις τιμές τους σε χαμηλά επίπεδα «εάν  λάβουμε στα υπόψη μας, όλα τα λειτουργικά έξοδα, αλλά και το κόστος των εμπορευμάτων,  μπορούμε εύκολα να καταλάβουμε ότι οι τιμές είναι καλές», συμπλήρωσε η κα Μελίνα.

Η κα Άσπα από την άλλη μεριά, αποτελεί την επιτομή της χαράς και της αισιοδοξίας και πραγματικά έχει μπει στο πνεύμα των Χριστουγέννων. Περιχαρής που πλησιάζουν τα Χριστούγεννα δήλωσε στους “Ορίζοντες” πως «Νιώθω υπέροχα. Η οικογένειά μου χαίρει άκρας υγείας και ευτυχώς έχουμε τις δουλειές μας. Ελπίζω όλος ο κόσμος να είναι και να αισθάνεται, όπως αισθάνομαι εγώ. Τα Χριστούγεννα, είναι η γιορτή που μας φέρνει όλους πιο κοντά. Φίλοι, συγγενείς, άνθρωποι που αγαπάμε, έχουμε την ευκαιρία να βρεθούμε όλοι μαζί. Μπορεί να πραγματοποιώ πιο οικονομικές αγορές, αλλά σίγουρα θα ψωνίσω έστω και μικρά δώρα για τους αγαπημένους μου, από τις τοπικές επιχειρήσεις».

Τις αγορές μέσω ιντερνέτ φαίνεται να προτιμά μερίδα του καταναλωτικού κοινού

image-0-02-05-a57ad9622284a729811e53c68616f120095a2bb7447902146efe91f7f9e1ac70-vΠαρά την κούρασή της, η κα Κωνσταντίνα  που εργάζεται σε κατάστημα με χριστουγεννιάτικα είδη, είναι ιδιαίτερα χαρούμενη και αυτό γιατί παρατήρησε ότι για φέτος ο κόσμος έχει μπει από νωρίς στο εορταστικό κλίμα. Μάλιστα δεν ήταν λίγοι εκείνοι που αποφάσισαν να στολίσουν τα σπίτια τους, ήδη από τις αρχές  του Νοέμβρη «Ανέβηκε η διάθεσή μας, από πολύ νωρίς. Νομίζω πως για πρώτη φορά, ξεκίνησε ο κόσμος να στολίζει έξι και εφτά εβδομάδες πριν από τα Χριστούγεννα» . Επιπρόσθετα η κα Κωνσταντίνα παρατήρησε ότι ναι μεν πραγματοποιούνται αγορές, αλλά το ποσό που διαθέτει το καταναλωτικό κοινό, έχει ελαττωθεί σημαντικά «Η αγοραστική κίνηση είναι αρκετά μειωμένη στον ιστό της πόλης και αυτό γιατί ο κόσμος ψωνίζει σε μεγάλο βαθμό μέσω του ιντερνέτ».

Οι αγορές από το ιντερνέτ, αποτελούν για πολλούς εύκολη και οικονομική λύση, καθώς μπορούν να αγοράσουν το προϊόν που τους ενδιαφέρει ανά πάσα στιγμή, πιθανώς σε πιο μειωμένη τιμή και από οποιοδήποτε γωνιά του πλανήτη. Η κα Κωνσταντίνα διαπίστωσε πως το καταναλωτικό κοινό έχει καταφύγει προς αυτή την πρακτική, αλλά  «Θεωρώ πως οι τιμές της τοπικής αγοράς είναι πολύ καλές. Απλώς οι αγορές μέσω ιντερνέτ είναι ένα σύγχρονο κύμα και όλοι στρέφονται προς αυτό. Δυστυχώς όμως, με αυτή την τάση δεν υπάρχει η στήριξη της τοπικής αγοράς, με ό,τι αυτό συνεπάγεται».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

You May Also Like

Χρήστος Παύλου: Τα συγχαρητήρια μου και πάλι στον περιφερειάρχη

Χρήστος Παύλου: Τα συγχαρητήρια μου και πάλι στον περιφερειάρχη

Αναζητώντας την αλήθεια σε μολυσμένα νερά και τοξικές μικροπολιτικές δηλώσεις

Τις τελευταίες ημέρες παρακολουθούμε την επάνοδο στην επικαιρότητα του θέματος με το…

Στο Διεθνές Φεστιβάλ Αγώνων Μεταμφιεσμένων “Σούρβα”

Θετικές εντυπώσεις άφησε ο Όμιλος Πολιτιστικής Ανάπτυξης Καστοριάς «Μύησις» στο Διεθνές Φεστιβάλ Αγώνων Μεταμφίεσης «Σούρβα»

Στη Δυτική Μακεδονία η διεθνή τουριστική εκδήλωση «FIM-Motocamp 2019». Περισσότεροι από 500 μοτοσικλετιστές θα βρίσκονται για ένα τετραήμερο στο Νεστόριο

Table of Contents Hide Στη Δυτική Μακεδονία η διεθνή τουριστική εκδήλωση «FIM-Motocamp…

ΠΡΟΣΕΧΩΣ… Ιστοσελίδα-πολυεργαλείο ετοιμάζει το Ε.Β.Ε. Καστοριάς για την προσέλκυση τουριστών

ΠΡΟΣΕΧΩΣ… Ιστοσελίδα-πολυεργαλείο ετοιμάζει το Ε.Β.Ε. Καστοριάς για την προσέλκυση τουριστών

Η Μαρία Αντωνίου για το για νομοσχέδιο του Υπουργείου Τουρισμού. Τι είπε για την Καστοριά;

Η Μαρία Αντωνίου για το για νομοσχέδιο του Υπουργείου Τουρισμού. Τι είπε…

Δήμος Γρεβενών: “Υιοθεσία” πράσινων χώρων από τους επαγγελματίες της πόλης μας

  Δήμος Γρεβενών: “Υιοθεσία” πράσινων χώρων από τους επαγγελματίες της πόλης μας