Σε επίταξη ιδιωτικών κλινών στη Θεσσαλονίκη προχωρά η κυβέρνηση

Με … «φύλλο πορείας» η μεταφορά ασθενών με COVID-19 σε ιδιωτικές κλινικές της Θεσσαλονίκης. Εκδίδεται άμεσα Υπουργική Απόφαση (ΥΑ) για την επίταξη των ιδιωτικών δομών υγείας, μετά την άρνηση του συνόλου των κλινικών στη Β. Ελλάδα.

«Υπάρχει σχέδιο για την επίταξη, πράγματι. Αν χρειαστεί βεβαίως και θα το υλοποιήσουμε», έλεγε στο πλαίσιο της ενημέρωσης στις 13 Νοεμβρίου ο Υφυπουργός Υγείας, Β. Κοντοζάμανής. Φαίνεται, λοιπόν, ότι στην περίπτωση της Θεσσαλονίκης αυτό χρειάστηκε…

Τα νοσοκομεία που καλύπτουν την περιφέρεια λειτουργούν εδώ και ημέρες στο κόκκινο, τα κρεββάτια δεν προλαβαίνουν να αδειάσουν. Απλές κλίνες, ΜΕΘ, ΜΑΦ φθάνουν στην πληρότητα και η ανάγκη για εξεύρεση νέων κρεβατιών είναι ένας διαρκής αγώνας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατάφερε να εξασφαλίσει το News4Health, στο κλείσιμο της χθεσινής ημέρας από τις 211 διαθέσιμες ΜΕΘ COVID της Θεσσαλονίκης, που συμπεριλαμβάνονται και εκείνες των Νοσοκομείων Χαλκιδικής, Κατερίνης και Καβάλας, μόνο οι 10 ήταν διαθέσιμες. Οι νέες εισαγωγές έφθασαν 159. Οι νοσηλείες σε απλές κλίνες, δε, έφθασαν τις 1.201 αριθμός σχεδόν διπλάσιος από τον αντίστοιχο της Αττικής!

Η Ελλάδα αντιμετωπίζεται πλέον ως μία Υγειονομική Περιφέρεια. Στο πλαίσιο του σχεδίου για τη διασφάλιση των αντοχών του συστήματος υγείας στη Β. Ελλάδα εντάσσεται η μετακίνηση νοσηλευτών στα νοσοκομεία της περιοχής. Ειδικότερα, μετά τις 10 νοσηλεύτριες από την Κρήτη, μεταβαίνουν εκεί ακόμα 23 συνάδελφοί τους: 6 από Άργος, 5 από Κομοτηνή, 5 από Κόρινθο, 3 από Κέρκυρα, 3 από Γιάννενα και 1 από Σπάρτη. Στην προσπάθεια συμμετείχαν και ιδιωτικές κλινικές διαθέτοντας κρεβάτια για τη νοσηλεία ασθενών που δεν νοσούν από COVID-19.

Αν και αρκετές ιδιωτικές κλινικές έχουν ήδη διαθέσει κρεβάτια για τη νοσηλεία ασθενών που δεν πάσχουν από COVID-19, το Υπουργείο Υγείας αποφάσισε να ζητήσει τη διάθεση 200 κλινών για τη νοσηλεία και περιστατικών με τη νόσο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό του Ιατρικού Διαβαλκανικού Θεσσαλονίκης, το οποίο συνέδραμε στην εφημερία του ιδιωτικού θεραπευτηρίου, στο οποίο αναφέρθηκε σε διάφορες δηλώσεις του και ο Υπουργός Υγείας.

Διαβάστε περισσότερα στο News4Health