Προστάτεψε τις αρθρώσεις σου στη γυμναστική

Υπάρχει η πεποίθηση πως οι πόνοι στις αρθρώσεις αφορούν κατά κύριο λόγο τις μεγαλύτερες ηλικίες και τους ηλικιωμένους. Όμως, η πεποίθηση αυτή είναι λανθασμένη καθώς οι αρθρώσεις μας μπορούν να μας «παραπονεθούν» σε οποιαδήποτε ηλικία και σε άσχετο χρόνο ή στιγμή.

Γράφει η Βασιλειάδου Χριστίνα, Γυμνάστρια – Χαλκίδα

Η γυμναστική σίγουρα μπορεί να προστατέψει τις αρθρώσεις όμως και ο ανθρώπινος παράγοντας από την άλλη μπορεί πολύ εύκολα να προκαλέσει οποιαδήποτε ζημιά ή πόνο καθώς οι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την υγεία των αρθρώσεών μας είναι αρκετοί και λόγω συνθηκών της καθημερινότητας ολοένα και αυξανόμενοι.

Ορθοπεδικοί υποστηρίζουν πως η ανάγκη του ανθρώπου μεγαλώνοντας να παραμένει ολοένα και ενεργός μαζί με την ιδέα ότι μπορεί να κάνει τα ίδια και περισσότερα μεγαλώνοντας καθώς και σε συνδυασμό με γυμναστικά λάθη που μπορεί να γίνουν είναι από τις βασικές αιτίες τραυματισμών των αρθρώσεων.

Ας δούμε τις κυριότερες αιτίες που μπορεί να κοστίσουν στις αρθρώσεις μας και τι μπορούμε να κάνουμε για να τις προστατέψουμε.

Σωματικό βάρος

Σε κάθε σωματική δραστηριότητα οι αρθρώσεις μας μπορεί να σηκώνουν από 3 – 10 φορές το σωματικό μας βάρος, πχ στο τρέξιμο τα γόνατά μας σηκώνουν από 7 έως 9 φορές το βάρος μας. Αρχικά το αντέχουν όμως μακροχρόνια όταν το σωματικό μας βάρος ξεπερνά το επιτρεπτό τότε αυξάνεται ο κίνδυνος οστεοαρθρίτιδας καθώς και κίνδυνο τραυματισμό των αρθρώσεων.

Προσπάθησε να διατηρείς το βάρος σου σε φυσιολογικά επίπεδα και κάθε δραστηριότητά σου να είναι προσαρμοσμένη σε αυτό.

Υπερβολική καθημερινή προπόνηση

Κάθε προπόνηση που κάνουμε είναι μια πρόκληση για τις αρθρώσεις μας. Η υπερβολική καθημερινή προπόνηση που συχνά φτάνει στα… «κόκκινα» από τη λαχτάρα να επιτευχθεί όσο πιο γρήγορα γίνεται (αν γινόταν και χθες ακόμη) ο προσωπικός στόχος είναι κάτι που σίγουρα δεν αντέχουν οι αρθρώσεις και συχνά είτε σε σύντομο χρονικό διάστημα είτε μετά από καιρο (τα λεγόμενα κατάλοιπα των υπερβολών) καταλήγουμε στο κρεβάτι του πόνου.

Το σώμα μας χρειάζεται χρόνο ανάρρωσης και ξεκούρασης ανάμεσα στις προπονήσεις:

  • Φρόντισε να έχεις 2 μέρες μέσα στην εβδομάδα (κατά προτίμηση όχι συνεχόμενες) που δε θα κάνεις απολύτως τίποτα από προπόνηση
  • Ενδιάμεσα στις καθημερινές προπονήσεις άφησε χρόνο στον εαυτό σου και τις αρθρώσεις σου να ξεκουραστούν (συνήθως 10 έως 24 ώρες αναλόγως την προπόνηση και την έντασή της)
  • Βάλε ποικιλία στο ασκησιολόγιό σου έτσι ώστε να μην καταπονείς καθημερινά τις ίδιες μυϊκές ομάδες και αρθρώσεις
  • Φρόντισε την αποκατάστασή σου με ένα μασάζΕλλιπές ζέσταμα και παράλειψη διατάσεων

διατασεις ζεσταμα αρθρώσεις

Ένα μικρό ζέσταμα και όχι στοχευμένο στην προπόνηση της ημέρας μπορεί να αποφέρει ένα τραυματισμό χωρίς καν να το καταλάβουμε. Το καλό ζέσταμα λειτουργεί σαν το λάδι στη μηχανή του αυτοκινήτου: Προετοιμάζει τις αρθρώσεις και τους μύες για αυτό που πρόκειται να συμβεί. Παραλείποντας το , το σώμα μας δέχεται ισχυρό σοκ καθώς καλείται να ανταποκριθεί σε κάτι για το οποίο δεν είναι έτοιμο.

Επίσης , οι διατάσεις θα πρέπει μα αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της προπόνησης καθώς κάνουν τους μύες μας πιο ευέλικτους, μειώνουν την εμφάνιση πιασίματος και οι αρθρώσεις γίνονται πιο ανθεκτικές.

Όταν τα όρια ξεπερνούνται

Το σώμα ξέρει και έχει την τάση να επικοινωνεί μαζί μας, πάντα μας δίνει ένα σημάδι όταν κάτι δεν πάει καλά, όταν έχουμε ξεπεράσει τα όρια και την αντοχή μας . Κάθε φορά που ξεπερνάμε τα όρια μας επιβαρύνονται το μυϊκό και σκελετικό μας σύστημα.

Μη ξεχνάς να ακούς το σώμα σου και να του δίνεις την απαραίτητη σημασία!

Μη κατάλληλος εξοπλισμός – μη σωστή καθοδήγηση

Η απόφαση του να ξεκινήσεις πχ, τρέξιμο, περπάτημα ,χορό, crossfit ,βάρη κτλ είναι μια απόφαση που σίγουρα θα σε βελτιώσει εσένα και το σώμα σου. Το να το κάνεις χωρίς τον κατάλληλο εξοπλισμό (πχ τρέξιμο με σαγιονάρες και όχι με ένα καλό παπούτσι που είναι ειδικό για τρέξιμο) ή χωρίς την κατάλληλη και σωστή καθοδήγηση από έναν γυμναστή –τρια μπορεί να αποβεί μοιραίο για τις αρθρώσεις σου και ο τραυματισμός να έρθει μέχρι να πεις κύμινο!

Αναλόγως του αθλήματος που θα επιλέξεις αγόρασε τον κατάλληλο εξοπλισμό που θα σε προστατέψει και πάντα να συμβουλεύεσαι τον γυμναστή σου για τον τρόπο εκτέλεσης του γυμναστικού σου προγράμματος και ασκήσεων.

Η γυμναστική αποτελεί το «φάρμακό» σου ενώ το σώμα σου το «παλάτι» που θα ζεις για χρόνια! Μην αφήνεις τίποτε από τα δύο στην τύχη τους!

 

fmh.gr

You May Also Like

Τσικνοπέμπτη: Δέκα tips για να αποφύγετε θερμίδες και δυσπεψία

Τσικνοπέμπτη: Δέκα tips για να αποφύγετε θερμίδες και δυσπεψία

Ρυτίδες: Τι να προσέχουμε για να τις αποφύγουμε

Ρυτίδες: Τι να προσέχουμε για να τις αποφύγουμε

Αισθητικές επεμβάσεις: Σε πόσο καιρό φαίνονται τα αποτελέσματά τους

Αισθητικές επεμβάσεις: Σε πόσο καιρό φαίνονται τα αποτελέσματά τους

ΔΥΣΚΑΜΨΙΑ ΑΥΧΕΝΑ, ΑΥΧΕΝΙΚΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ: ΠΟΝΟΣ ΚΑΙ ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΗ

Table of Contents Hide ΔΥΣΚΑΜΨΙΑ ΑΥΧΕΝΑ, ΑΥΧΕΝΙΚΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ: ΠΟΝΟΣ ΚΑΙ ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΗΑΙΤΙΕΣ ΤΟΥ…

Χρήσιμες συμβουλές για να κάνετε οικονομία στην κουζίνα

Χρήσιμες συμβουλές για να κάνετε οικονομία στην κουζίνα

Εύκολες συμβουλές ομορφιάς για κάθε γυναίκα

Εύκολες συμβουλές ομορφιάς για κάθε γυναίκα

Προειδοποίηση ΕΟΦ για το προϊόν «VARY FORTE» που διακινείται μέσω διαδικτύου

Προειδοποίηση ΕΟΦ για το προϊόν «VARY FORTE» που διακινείται μέσω διαδικτύου

Μια επέμβαση εγκεφάλου χωρίς νυστέρι, αλλά με υπερήχους

Καλύτερη κινητικότητα με νέα τεχνική υπερήχων στη νόσο Πάρκινσον

10 υγιεινές συνήθειες που οι γονείς πρέπει να μάθουν στα παιδιά

10 υγιεινές συνήθειες που οι γονείς πρέπει να μάθουν στα παιδιά