Οσφυαλγία & θεραπεία μέσω άσκησης/ Γράφει ο Νικόλαος Παγούνης

Η οσφυαλγία έχει καταστεί ένα από τα σοβαρότερα και πιο κοινά προβλήματα της δημόσιας υγείας, με ποσοστό εμφάνισης στη διάρκεια της ζωής ενός ανθρώπου 84%. Η οσφυαλγία έχει διάφορα επίπεδα σοβαρότητας, ενώ είναι πολύ συχνή και σε ενήλικες που εργάζονται και διάγουν μία ενεργητική ζωή, αλλά και σε ενήλικες οι οποίοι έχουν μία πιο αδρανή καθημερινότητα. Επίσης η οσφυαλγία είναι πολύ κοινή πάθηση και σε ανθρώπους με μεγάλο βαθμό αναπηρίας ή αδυναμία εργασίας.

Η οσφυϊκή δισκοκήλη είναι μία από τις συχνότερες εκφυλιστικές διαταραχές της σπονδυλικής στήλης, και η οποία δεν είναι μόνο η κύρια αιτία της οσφυαλγίας, αλλά και της ισχιαλγίας. Στη σύγχρονη εποχή πάρα πολλοί άνθρωποι υποφέρουν από οσφυαλγία, με το συντριπτικό ποσοστό αυτών των περιπτώσεων να έχει αποδειχθεί ότι είναι μηχανικής φύσεως, που σημαίνει ότι είναι αποτέλεσμα καθημερινών πιέσεων που ασκούνται στην Σ.Σ, στους μύες και τους συνδετικούς ιστούς της πλάτης.

Τα πιο κοινά συμπτώματα της οσφυαλγίας είναι:

·         Δυσκαμψία στη μέση το πρωί ή όταν σηκωνόμαστε όρθιοι μετά από μεγάλα διαστήματα που έχουμε μείνει καθιστοί

·         Μονόπλευρος ή αμφίπλευρος πόνος στη μέση

·         Δυσκολία να σκύψουμε προς τα εμπρός, ή καθώς σκύβουμε τα συμπτώματα εμφανίζονται

·         Δυσκολία να σηκωθούμε από το πάτωμα

·         Πόνος ή μούδιασμα στα πόδια (ανάλογα με τη σοβαρότητα της κατάστασης)

Γιατί όμως ο πόνος στη μέση είναι τόσο κοινός;

Διότι οι οπίσθιοι μύες του ανθρώπινου σώματος που είναι ουσιαστικά ο πυρήνας της στάσης και της κίνησης μας, επιβαρύνονται καθημερινά. Αυτή η καθημερινή επιβάρυνση με την πάροδο του χρόνου, προκαλεί μία σειρά άλλων προβλημάτων όπως:

·         Επηρεάζουν αρνητικά την ευθυγράμμιση της Σ.Σ

·         Ασκούν πίεση στους σπονδύλους προκαλώντας συμπίεση νεύρων

·         Προκαλούν δομικές βλάβες στο ανθρώπινο σώμα

·         Προκαλούν Αρθρίτιδα

Και γενικότερα επηρεάζουν την εμβιομηχανική ολόκληρου του σώματος.

Οι περισσότερες θεραπείες για την αντιμετώπιση του πόνου στη μέση είναι αναποτελεσματικές, διότι οι περισσότεροι άνθρωποι με πόνο στη μέση απλά προσπαθούν να ελαττώσουν και να εξαλείψουν τον πόνο, χωρίς όμως να μάθουν την αιτία του. Αυτό τους οδηγεί στο να αντιμετωπίσουν τον πόνο με φάρμακα, θεραπεία μασάζ ή άλλες θεραπείες που λειτουργούν μόνο βραχυπρόθεσμα. Για αυτό το λόγω ο ασθενής θα πρέπει να επισκεφτεί έναν εξειδικευμένο επαγγελματία υγείας & άσκησης, ώστε αυτός να αξιολογήσει τη στάση και τη κίνηση του σώματός του. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσει ο ασθενής να γνωρίσει την αιτία που προκαλεί την οσφυαλγία και να την αντιμετωπίσει, χωρίς φάρμακα, όπως μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη, ή χειρουργική επέμβαση. Η χειρουργική επέμβαση είναι μόνο για καταστάσεις τόσο σοβαρές που δεν αποκαθίστανται με ασκήσεις ή στις οποίες δεν έχει αποτέλεσμα η συντηρητική αντιμετώπιση.

Όπως προαναφέραμε, η οσφυαλγία διακρίνεται σε διάφορα είδη και για αυτό το λόγω δεν είναι ασφαλές και αποτελεσματικό να εφαρμόζουμε το ίδιο θεραπευτικό πρόγραμμα άσκησης σε όλους τους ανθρώπους που πάσχουν από οσφυαλγία.

Στο functional movement σχεδιάζουμε εξατομικευμένα προγράμματα θεραπείας μέσω άσκησης και αντιμετωπίζουμε τον πόνο στη μέση με ένα διαφορετικό από τον συμβατικό τρόπο. Δηλαδή αφού πρώτα μέσω της κινητικής αξιολόγησης εντοπίσουμε τις αδυναμίες, τις ασυμμετρίες και τις λάθος θέσεις στο σώμα του ασκούμενου, στη συνέχεια στοχεύουμε όχι μόνο στη διόρθωση αυτών των δυσλειτουργιών, αλλά και στην αλλαγή και στην επανεκπαίδευση των μηνυμάτων που στέλνει το νευρικό σύστημα στους μύες.

Αυτό γίνεται αφού πρώτα αξιολογήσουμε την κίνηση και τη στάση του σώματος του ασθενή. Στη συνέχεια σχεδιάζουμε ένα εξατομικευμένο και εξειδικευμένο πρόγραμμα άσκησης, το οποίο στοχεύει στη διόρθωση όλων εκείνων των αιτιών που προκάλεσαν τον πόνο στη μέση. 

Μέσα από αυτή τη διαδικασία ο ασθενής αρχίζει σιγά – σιγά να νοιώθει τους μυς και τις αρθρώσεις του να κινούνται πιο ομαλά και ελεγχόμενα. Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να τονίσουμε ότι ακολουθώντας το σωστό πρόγραμμα θεραπείας μέσω άσκησης, θα πρέπει μετά από λίγες μέρες εκτέλεσης του προγράμματος, ο ασθενής να αρχίσει να νοιώθει καλύτερα, παρότι ορισμένες φορές ενδέχεται να νιώσει σφίξιμο ή δυσκαμψία. Αν όμως με την εκτέλεση του προγράμματος νιώσουμε περισσότερο άβολα και πόνο, τότε θα πρέπει να το σταματήσουμε αμέσως. Σε αυτήν την περίπτωση, ενδέχεται το συγκεκριμένο πρόγραμμα να μην είναι κατάλληλο για εμάς ή μπορεί να το εκτελούμε με λάθος τρόπο.

Στο functional movement εξειδικευόμαστε στον τομέα της θεραπείας μέσω της άσκησης και της κινησιοθεραπείας, προσπαθώντας να βελτιώσουμε την κίνηση και τη στάση του σώματος του ασκούμενου. Αυτός ο τρόπος σύμφωνα με όλες τις έρευνες, είναι πλέον ο πιο αποτελεσματικός στη θεραπεία του πόνο, αλλά ταυτόχρονα προστατεύει τους ασθενής από μελλοντικούς πόνους, τραυματισμούς, αλλά και εκφυλισμό των αρθρώσεων.

Περισσότερα στο https://functionalmovement.gr/#top

 

Παγούνης Νικόλαος

Β.Sc Sport Science & Physical Education

M.Sc Kinisiology & Physical therapy

International Certificate in Osteopathic and Chiropractic Manipulation

Certified Medical Exercise Specialist

You May Also Like

Κατσαρίδες στο σπίτι: Απλοί και φυσικοί τρόποι για να εξαφανιστούν

Κατσαρίδες στο σπίτι: Απλοί και φυσικοί τρόποι για να εξαφανιστούν

Βλέπεις μυγάκια, κηλίδες ή τριχίτσες στα μάτια σου; Τι σημαίνει για την υγεία σου και τι πρέπει να κάνεις

Βλέπεις μυγάκια, κηλίδες ή τριχίτσες στα μάτια σου; Τι σημαίνει για την…

Καθαρό δέρμα χωρίς σπυράκια με οδοντόκρεμα

Καθαρό δέρμα χωρίς σπυράκια με οδοντόκρεμα

Έλκος στομάχου: Τι είναι ακριβώς, συμπτώματα και σωστή αντιμετώπιση

Έλκος στομάχου: Τι είναι ακριβώς, συμπτώματα και σωστή αντιμετώπιση

Κορωνοϊός και κακές συνήθειες: Μια νέα έρευνα για όσους τρώνε τα νύχια ή σκαλίζουν τη μύτη τους

Μια νέα έρευνα που εξετάζει διάφορες όχι και τόσο ενδιαφέρουσες συμπεριφορές έχει μερικά ανησυχητικά συμπεράσματα

Οι συνήθειες που βλάπτουν τη μέση μας

Οι συνήθειες που βλάπτουν τη μέση μας

Πώς να αποφύγετε τους τραυματισμούς των ματιών στο σπίτι

Table of Contents Hide Πώς να αποφύγετε τους τραυματισμούς των ματιών στο…

Γνωρίζεις πώς το κάπνισμα επηρεάζει τη μυοσκελετική σου υγεία;-Και όλες οι αρνητικές επιδράσεις

Table of Contents Hide Γνωρίζεις πώς το κάπνισμα επηρεάζει τη μυοσκελετική σου…

Ποιες τροφές κάνουν τον εγκέφαλο του παιδιού πιο δυνατό;

Ποιες τροφές κάνουν τον εγκέφαλο του παιδιού πιο δυνατό;

Έμφραγμα: Τι να κάνετε αν νιώσετε ότι παθαίνετε καρδιακή προσβολή

Έμφραγμα: Τι να κάνετε αν νιώσετε ότι παθαίνετε καρδιακή προσβολή