Συνεδρίαση του Δ.Σ. της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος στη σκιά του “δεύτερου κύματος” του covid-19

Μέσω τηλεδιάσκεψης συνεδρίασε τη Δευτέρα 23/11/2020, το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ. Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου ενημέρωσε το σώμα, για την ανάρτηση στη «Διαύγεια» της νέας κρατικής επιχορήγησης, ύψους 50 εκ. ευρώ προς τους Δήμους. Τα χρήματα αυτά είναι απαραίτητα ώστε να μπορέσουν και το επόμενο διάστημα οι Δήμοι να συνεχίσουν να παρέχουν μέσω των κοινωνικών τους υπηρεσιών το πολύτιμο έργο τους, προς όφελος των πολιτών. Παράλληλα, εξέφρασε την ανάγκη να υπάρξει περαιτέρω στήριξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και να ενταθεί η προσπάθεια για τήρηση των μέτρων για τον περιορισμό της πανδημίας.

  • Υπάρχουν Υπουργεία που δεν λαμβάνουν υπόψη τις απόψεις της Αυτοδιοίκησης.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης αναδείχθηκε το ζήτημα ότι υπάρχουν νομοσχέδια, το περιεχόμενο των οποίων διαμορφώνεται χωρίς να λαμβάνονται οι απόψεις της αυτοδιοίκησης.

Κι ενώ ΚΕΔΕ και Υπουργείο Εσωτερικών βρίσκονται σε διαρκή και εποικοδομητικό διάλογο, για την διαμόρφωση του περιεχομένου του νομοσχεδίου για την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση και τις νέες αρμοδιότητες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, παρουσιάζονται νομοσχέδια άλλων υπουργείων που δείχνουν να αγνοούν το ρόλο των Δήμων, με πρόσφατο παράδειγμα το νομοσχέδιο «Ολοκληρωμένη θαλάσσια πολιτική στο νησιωτικό χώρο και λοιπές διατάξεις» που επιφέρει σημαντικές αλλαγές σε βάρος της Αυτοδιοίκησης και του ρόλου των τοπικών αρχών, εν αγνοία της.

Για το λόγο αυτό το ΔΣ της ΚΕΔΕ αποφάσισε να σταλεί επιστολή προς τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και να ζητηθεί συνάντηση, προκειμένου  να ενημερωθεί για τις προτάσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τις οποίες διαμορφώνουν οι Συνεδριακές Διασκέψεις της ΚΕΔΕ με τις ΠΕΔ που βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά και για κάποιες αρρυθμίες που παρουσιάζονται στη συνεργασία με κάποια Υπουργεία

  • Οι ενστάσεις της ΚΕΔΕ

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης τέθηκαν συγκεκριμένα ζητήματα όσον αφορά το περιεχόμενο κάποιων νομοσχεδίων.

Στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, με τίτλο «Ολοκληρωμένη Θαλάσσια Πολιτική στο Νησιωτικό χώρο και λοιπές διατάξεις» έχει αμεληθεί κάθε σύμφωνη γνώμη του οικείου Δημοτικού Συμβουλίου στη διάταξη για τη διαδικασία παραχώρησης, χρήσης, αιγιαλού, παραλίας, όχθης, παρόχθιας ζωής κλπ.

Αντιστοίχως εκφράστηκε για μία ακόμη φορά η ξεκάθαρη στάση των Δήμων για τη συνέχιση λειτουργιάς των ΚΔΑΠ στα σχολεία κάθε περιοχής, χωρίς «αστερίσκους». Οι Δήμοι πρέπει να μπορούν να χρησιμοποιούν τις κτιριακές εγκαταστάσεις των σχολικών κτιρίων για τα προγράμματά τους, όταν αυτά είναι εκτός λειτουργίας.

Αποφασίστηκε η ΚΕΔΕ να δημοσιοποιήσει τις θέσεις της με επιστολή στους αρμόδιους Υπουργούς.

  • Δεν θα δεχθούμε από κανέναν να «κοντύνει» την Αυτοδιοίκηση

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου δήλωσε: «Δεν μπορούμε να δεχτούμε να «κοντύνει»  η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Την ώρα που έχουμε μια καλή συνεργασία για το ξεκαθάρισμα και τον προσδιορισμό των νέων αρμοδιοτήτων της Τ.Α. με το Υπ. Εσωτερικών δεν μπορεί να έρχονται διατάξεις σε σχέδια νόμου άλλων Υπουργείων που να αφαιρούν αρμοδιότητες και να μην υπολογίζουν την Τ.Α.  Μετά τις επιστολές μας προς τα αρμόδια Υπουργεία και τον Πρωθυπουργό και μόλις κοπάσει λίγο το μεγάλο θέμα της πανδημίας, θα ζητήσουμε να δούμε τον Πρωθυπουργό για να τον ενημερώσουμε».

Επίσης η ΚΕΔΕ θα στείλει τις προτάσεις της όσον αφορά το νομοσχέδιο για το νέο μοντέλο λειτουργίας του ΑΣΕΠ, ιδιαίτερα στο κομμάτι που αφορά τις  προσλήψεις των ΟΤΑ.

 

  • Μέτρα για την οικονομική διευκόλυνση των Δήμων

Στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας υπέρ των πολιτών, η ΚΕΔΕ αποφάσισε να ζητήσει την έναρξη νέου προγράμματος 120 δόσεων στην περίπτωση των οφειλών των ιδιωτών προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά και τις οφειλές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προς τον ΕΦΚΑ.

Παράλληλα η ΚΕΔΕ θα ζητήσει την αυτονόητη εξαίρεση από την καταβολή του ΕΝΦΙΑ για τα κτίρια που παραχωρούνται σε Κοινωφελείς επιχειρήσεις των Δήμων για κοινωφελείς σκοπούς.

  • Ψήφιση της «Χάρτας Δικαιωμάτων για τους Αστέγους»

Στη συνεδριάση του ΔΣ της ΚΕΔΕ, έκανε παρέμβαση και συζήτησε με τα μέλη του, ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας, Γιώργος Σταμάτης, ο οποίος τόνισε το σημαντικό ρόλο της Τ.Α. στην αντιμετώπιση των αστέγων, στους Δήμους που υπάρχουν, και το νέο σχέδιο που χρειάζεται για την ανακούφιση αυτής της κατηγορίας των πολιτών.

Ζήτησε από τον Πρόεδρο, Δημήτρη Παπαστεργίου να συμμετέχει η ΚΕΔΕ στην Επιτροπή που θα οριστεί ώστε να γίνει μια καταγραφή όλων των αστέγων αλλά και των δομών που τους περιθάλπουν, σε όλη την Επικράτεια. Επισήμανε την ανάγκη να διορθωθούν προβλήματα με πρόστιμα που υποβλήθηκαν είτε σε αστέγους είτε σε πολίτες που πήγαν να συνδράμουν αστέγους τις μέρες των περιοριστικών μέτρων.

Παράλληλα ο κ. Σταμάτης είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τα μέλη του ΔΣ της ΚΕΔΕ τις προκλήσεις για το μέλλον αλλά και τα υπαρκτά προβλήματα του παρόντος που υπάρχουν σε πολλές περιοχές με Ρομά.

Το ΔΣ ψήφισε την συμμετοχή της ΚΕΔΕ στη Χάρτα Δικαιωμάτων για τους Αστέγους.

  • Ορισμός εκπροσώπων της ΚΕΔΕ στην Ετήσια Γενική Συνέλευση των μετόχων της ΕΕΤΑΑ

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου θα εκπροσωπήσει την  

ΚΕΔΕ στην ετήσια ΓΣ των μετόχων της ΕΕΤΑΑ.

  • Η ΚΕΔΕ στηρίζει τα δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία

 

Το ΔΣ της ΚΕΔΕ, μετά από σχετική εισήγηση ειδικού συνεργάτη της, αποφάσισε την παραγωγή τηλεοπτικού σποτ – κοινωνικού μηνύματος για δωρεάν προβολή στην τηλεόραση στις 3/12 που είναι η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία. Η ΚΕΔΕ θα καλύψει το κόστος παραγωγής και θα αποστείλει το σποτ στο ΕΣΡ, για να μπορεί να παίξει δωρεάν στα κανάλια τοπικής και εθνικής εμβέλειας.

You May Also Like

«Απλό και αποτελεσματικό»: Ειδικός εξηγεί γιατί μπορούμε να εμπιστευτούμε το ρωσικό εμβόλιο

«Απλό και αποτελεσματικό»: Ειδικός εξηγεί γιατί μπορούμε να εμπιστευτούμε το ρωσικό εμβόλιο

Αύξηση κρουσμάτων COVID 19 την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου εάν δεν ληφθούν μέτρα, προβλέπει μελέτη διασποράς του κορονοϊού την καλοκαιρινή περίοδο στην Ελλάδα

  Αύξηση κρουσμάτων COVID 19 την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου εάν δεν…

Κορονοϊός: Μήνυμα ελπίδας για το εμβόλιο από ειδικούς – Ίσως είναι έτοιμο τον Σεπτέμβριο

Κορονοϊός: Μήνυμα ελπίδας για το εμβόλιο από ειδικούς – Ίσως είναι έτοιμο…

Ξεκίνησε σήμερα, η απολύμανση δρόμων και δημόσιων κοινόχρηστων χώρων στην πόλη του Άργους Ορεστικού.

Ξεκίνησε σήμερα, η απολύμανση δρόμων και δημόσιων κοινόχρηστων χώρων στην πόλη του…

Παιδί και κορωνοϊός: Αυτές είναι οι οδηγίες για την νοσηλεία και την θεραπεία που ακολουθούν τα ελληνικά νοσοκομεία

Παιδί και κορωνοϊός: Αυτές είναι οι οδηγίες για την νοσηλεία και την…

Κορωνοϊός: Ενισχύεται το σενάριο γενικής απαγόρευσης κυκλοφορίας -Από τι θα εξαρτηθεί

Κορωνοϊός: Ενισχύεται το σενάριο γενικής απαγόρευσης κυκλοφορίας -Από τι θα εξαρτηθεί

6.498 βιντεοκλήσεις έγιναν μέσα σε μία εβδομάδα στο πρωτοποριακό σύστημα Tηλε-ψυχιατρικής που έθεσε στη διάθεση των πολιτών, ο ΙΣΑ και η Περιφέρεια Αττικής

6.498 βιντεοκλήσεις έγιναν μέσα σε μία εβδομάδα στο πρωτοποριακό σύστημα Tηλε-ψυχιατρικής που…

Στο Επίπεδο 2 (Επιτήρησης) ο Δήμος Γρεβενών σύμφωνα με τον Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας από τον Κορονοϊό

  Στο Επίπεδο 2 (Επιτήρησης) ο Δήμος Γρεβενών σύμφωνα με τον Χάρτη…

Πλεύρης: Εκτιμώ ότι από Σεπτέμβριο θα πάμε σε 4η δόση εμβολίου για όλους

Πλεύρης: Εκτιμώ ότι από Σεπτέμβριο θα πάμε σε 4η δόση εμβολίου για…