Σουηδία: Το μέτρο που τελειώνει και επίσημα το αφήγημα περί <<ανοσία της αγέλης>>

Η περίοδος που η κυβέρνηση της Σουηδίας αρκείτο στις συστάσεις προς τους πολίτες για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού φαίνεται ότι παρήλθε ανεπιστρεπτί.

Οι θάνατοι από covid-19 στη χώρα μπορεί να είναι πολύ λιγότεροι απ’ ότι την άνοιξη, αλλά τα κρούσματα έχουν εκτοξευτεί σε δυσθεώρητα ύψη (δύο φορές μέσα στο Νοέμβριο ξεπέρασαν τα 6.000 εντός 24 ωρών), πιέζοντας αφόρητα το σύστημα υγείας.
Στη χώρα των 10,3 εκατομμυρίων κατοίκων έχουν επιβεβαιωθεί περίπου 6.400 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 208.300 μολύνσεων από τον SARS-CoV-2 ως τις 23 Νοεμβρίου.

Η στρατηγική της ανοσίας αγέλης θεωρείται πια και επίσημα «παρωχημένη», έστω και αν δεν το παραδέχεται ανοιχτά η σουηδική κυβέρνηση. Η καταφυγή σε ένα πρωτόγνωρο μέτρο είναι η απόδειξη περί αυτού.

Από σήμερα, 24 Νοεμβρίου, η σκανδιναβική χώρα ξεκινάει την εφαρμογή του πιο σκληρού – για τα δεδομένα της – μέτρου για την καταπολέμηση της επιδημίας, θέτοντας ως ανώτατο όριο τα 8 άτομα σε δημόσιες συναθροίσεις, αλλά και εκδηλώσεις.

Έως τώρα το όριο συμμετοχής οριζόταν σε 50-300 ανθρώπους ανάλογα την περίσταση και φυσικά η κατακόρυφη μείωση του ορίου καταδεικνύει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που επικρατεί στη χώρα. Ο πρωθυπουργός Στέφαν Λεβέν το χαρακτήρισε ως ένα «πολύ παρεμβατικό» και «άνευ προηγουμένου», αλλά «αναγκαίο» μέτρο που στοχεύει στη μείωση της καμπύλης του αριθμού των μολύνσεων, καλώντας παράλληλα τους πολίτες να μην πηγαίνουν σε γυμναστήρια και βιβλιοθήκες και να μειώσουν τις επισκέψεις τους στα εστιατόρια.

Την 1η Νοεμβρίου η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας είχε θέσει ως όριο τα 300 άτομα για καθήμενους σε δημόσιες εκδηλώσεις όπως συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις και αθλητικά γεγονότα. Όλες όμως οι περιφέρειες είχαν επιλέξει ως μάξιμουμ όριο τα 50 άτομα και από σήμερα αυτό το όριο αυτό πέφτει στα 8.

Ανάλογο είναι το όριο που τέθηκε και για τις δημόσιες συναθροίσεις. Επιπλέον από την Παρασκευή η κυβέρνηση είχε απαγορέψει την πώληση αλκοολούχων ποτών κατά τη διάρκεια της νύχτας. «Η μικρή ανάσα που πήραμε το καλοκαίρι και το Σεπτέμβριο τέλειωσε», τόνισε στο διάγγελμά του ο Λεβέν, αναγνωρίζοντας ότι η εξέλιξη της επιδημιολογικής κατάστασης το φθινόπωρο δεν ήταν καθόλου καλή.

Τα εστιατόρια και τα μπαρ θα συνεχίσουν να μπορούν να υποδέχονται περισσότερα από 8 άτομα, όχι όμως άνω των 8 ανά τραπέζι. Είναι εξαιρετικά αμφίβολο όμως αν μετά την εφαρμογή των νέων μέτρων θα συνεχίσει να βγαίνει ο κόσμος με το ρυθμό που το έκανε έως τώρα, ώστε να κρατήσουν οι καταστηματάρχες ανοιχτές τις επιχειρήσεις τους.

ΠΗΓΗ:lhttps://menshouse.gr/

You May Also Like

Κορωνοϊός: Πώς θα λειτουργήσουν σήμερα Κυριακή 22 Μαρτίου  τα σούπερ μάρκετ

Κορωνοϊός: Πώς θα λειτουργήσουν σήμερα Κυριακή 22 Μαρτίου  τα σούπερ μάρκετ

Β. Κικίλιας: Οι Έλληνες θα αγωνιστούν και θα παλέψουν, όπως οι γιατροί και οι νοσηλευτές του Ε.Σ.Υ.

Β. Κικίλιας: Οι Έλληνες θα αγωνιστούν και θα παλέψουν, όπως οι γιατροί…

Ευλογιά των πιθήκων: Σε «αυξημένη επαγρύπνηση» καλεί ο Μαγιορκίνης

Σύμφωνα με τον καθηγητή Επιδημιολογίας, και μετά τον εντοπισμό κρουσμάτων σε Πορτογαλία…

18 ερωτήσεις και απαντήσεις για την απαγόρευση  κυκλοφορίας πολιτών σε όλη την επικράτεια

18 ερωτήσεις και απαντήσεις για την απαγόρευση  κυκλοφορίας πολιτών σε όλη την…

Κορωνοϊός: Ολική επαναφορά με επιστροφή Χαρδαλιά στην ενημέρωση

Κορωνοϊός: Ολική επαναφορά με επιστροφή Χαρδαλιά στην ενημέρωση

Υπουργείο Αθλητισμού: Ανώτατο όριο 60 ατόμων στους αγωνιστικούς χώρους, κλειστών και ανοικτών αθλητικών εγκαταστάσεων για τη διεξαγωγή των αγώνων

Υπουργείο Αθλητισμού: Ανώτατο όριο 60 ατόμων στους αγωνιστικούς χώρους, κλειστών και ανοικτών…

Πέτρος Δοκόπουλος, Αντιδήμαρχος Καστοριάς:“πρέπει όλοι μας να κατανοήσουμε την κρισιμότητα της κατάστασης και το μέγεθος της επιχειρησιακής δράσης του Δήμου Καστοριάς”

Πέτρος Δοκόπουλος, Αντιδήμαρχος Καστοριάς:“πρέπει όλοι μας να κατανοήσουμε την κρισιμότητα της κατάστασης…

Δραματική έκκληση Μέρκελ: «Σας παρακαλώ, εμβολιαστείτε» (βίντεο)

Με μια νέα ανησυχητική έξαρση της Covid-19 βρίσκεται αντιμέτωπη η Γερμανία

Β. Κικίλιας: Δεν αρκεί να εξαγγέλει μέτρα η Κυβέρνηση, πρέπει και να τα τηρούμε

Β. Κικίλιας: Δεν αρκεί να εξαγγέλει μέτρα η Κυβέρνηση, πρέπει και να…

Συγκλονίζει το μήνυμα γιατρού που νόσησε από κορονοϊό: Μην παίζετε τη ζωή σας κορώνα – γράμματα

Συγκλονίζει το μήνυμα γιατρού που νόσησε από κορονοϊό: Μην παίζετε τη ζωή…