Π.Ε. Καστοριάς: Εστίες γρίπης των πτηνών στην Ε. Ε.

 

 

Από το Τμήμα Κτηνιατρικής της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της ΠΕ Καστοριάς γίνεται γνωστό ότι το τελευταίο διάστημα παρατηρείται ραγδαία αύξηση κρουσμάτων της γρίπης των πτηνών υψηλής παθογονικότητας (κυρίως ο υπότυπος Η5N8),  σε χώρες της βόρειας και κεντρικής Ευρώπης (Δανία, Γερμανία, Ολλανδία, Ηνωμένο Βασίλειο, Βέλγιο, Ιρλανδία, Γαλλία), ενώ πρόσφατα επιβεβαιώθηκαν και τα πρώτα περιστατικά σε νοτιότερες περιοχές (Ιταλία, Κροατία, Σλοβενία). Η συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων αφορά στην ανίχνευση του ιού σε άγρια πτηνά, τα οποία ανευρίσκονται στο πεδίο νεκρά ή ημιθανή.

 

Δεδομένου ότι η σύνθεση της ελληνικής ορνιθοπανίδας αποτελείται κατά κύριο λόγο από

μεταναστευτικά είδη άγριων πτηνών και λαμβάνοντας υπόψη τις αυξημένες μετακινήσεις των συγκεκριμένων πτηνών την περίοδο Δεκεμβρίου-Μαρτίου, υποχρέωση όλων των πτηνοτρόφων και των κατόχων οικόσιτων πουλερικών είναι η τήρηση των μέτρων βιοασφάλειας, όπως αυτά καθορίζονται στο άρθρο 1 της Υπουργικής Απόφασης με αρ. 258971/26.08.2008 (Β΄ 1785) «Θέσπιση μέτρων βιοασφάλειας για τη γρίπη των πτηνών», όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.

 

 

Ιδιαίτερη βαρύτητα πρέπει να δίνεται στην τήρηση των μέτρων εκείνων που μειώνουν τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού από τα άγρια πτηνά στα εκτρεφόμενα, όπως:

  • προστασία συστημάτων χορήγησης τροφής και νερού,
  • μη χρήση πόσιμου νερού από ακάλυπτες εξωτερικές δεξαμενές,
  • αποφυγή κατά το δυνατό της άμεσης επαφής των πουλερικών ή άλλων πτηνών σε αιχμαλωσία με άγρια πτηνά με τη χρήση κατάλληλων προστατευτικών μέσων όπως δίχτυα.

 

Πολίτες, υπάλληλοι υπηρεσιών και ιδιωτικών φορέων που έρχονται σε άμεση και συχνή

επαφή με άγρια πτηνά (δασικοί υπάλληλοι, κυνηγοί, ομοσπονδιακοί θηροφύλακες, ορνιθολόγοι, κέντρα περίθαλψης, φορείς διαχείρισης κλπ), σε περιπτώσεις εύρεσης νεκρών ή

ημιθανών πτηνών που ανήκουν σε είδη υψηλού κινδύνου (άγρια πτηνά), οφείλουν να ειδοποιούν άμεσα το Τμήμα Κτηνιατρικής, ώστε να γίνονται οι απαραίτητες δειγματοληψίες. Τα τηλέφωνα επικοινωνίας με την υπηρεσία μας, καθώς και οι αρμόδιοι κτηνίατροι είναι:

  • Γκόγκης Χρήστος               τηλ. 2467071799 και 2467021978
  • Δημοπούλου Σμαράγδα       τηλ. 2467071799 και 2467076014

 

Τέλος, σύμφωνα με εγκύκλιο της αρμόδιας κεντρικής Δ/νσης του Υπουργείου Υγείας για την παροχή οδηγιών για την εποχική γρίπη και τον αντιγριπικό εμβολιασμό, επαγγελματίες όπως πτηνοτρόφοι, κτηνίατροι, σφαγείς και γενικά άτομα που έρχονται σε συστηματική επαφή με πουλερικά και ενδεχομένως εκτεθούν σε ιό της γρίπης των  πτηνών, συγκαταλέγονται στις ομάδες υψηλού κινδύνου και συνιστάται ο εμβολιασμός τους κατά της εποχικής γρίπης, ως μέτρο μείωσης της πιθανότητας ανασυνδυασμού και ανάδυσης ενός νέου πανδημικού στελέχους και όχι ως μέτρο ατομικής προστασίας.

 

     Ακολουθεί το έντυπο οδηγιών με τα μέτρα βιοασφάλειας που πρέπει να εφαρμόζονται στις εκτροφές πουλερικών (οικόσιτες & συστηματικές), για την αποφυγή μετάδοσης του ιού από τα άγρια πτηνά στα εκτρεφόμενα. Το συγκεκριμένο έντυπο οδηγιών έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (www.minagric.gr).

metra_bioasfaleia_pthnon200217_new

You May Also Like

Ένα καταπληκτικό reunion-live του συγκροτήματος «2 Ζωές» στον Αρσανά (φωτογραφίες)

  Ένα καταπληκτικό reunion-live του συγκροτήματος «2 Ζωές» στον Αρσανά (φωτογραφίες)

Π.Ε. Καστοριάς: Αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των εμβολιασμών των κόκκινων αλεπούδων μετά τους εμβολιασμούς του φθινοπώρου 2018

Π.Ε. Καστοριάς: Αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας  των εμβολιασμών των κόκκινων αλεπούδων μετά  τους…

Υπέροχο μουσικό ταξίδι με τις φωνές των Πλιάτσικα, Φάμελλου, Δρογώση δίπλα στα πλινθόκτιστα σπίτια

Ήταν μία υπέροχη, μαγική μουσική βραδιά. Ο Φίλιππος Πλιάτσικας, ο Μανώλης Φάμελλος…

H Δημοπρασία Μαρτίου/Απριλίου της Saga Furs θα πραγματοποιηθεί Αποκλειστικά Online Ξεκινώντας ήδη από τις 23 Μαρτίου

H Δημοπρασία Μαρτίου/Απριλίου της Saga Furs θα πραγματοποιηθεί Αποκλειστικά Online Ξεκινώντας ήδη…

Έπαψε να συνεδριάζει «τακτικά» το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Καστοριάς!

«Ζητούμενο» έγινε στον Δήμο Καστοριάς, το θέμα της …απαρτίας μελών του Δημοτικού…

Φυτεύουμε λουλούδια!

Φυτεύουμε λουλούδια! Δίνουμε χρώμα στις γειτονιές μας! Ομορφαίνουμε τους κοινόχρηστους χώρους!

Δωρεάν έλεγχος του αρδευτικού νερού στις Τοπικές Κοινότητες Αμπελοκήπων, Μηλίτσας και Κωσταραζίου του Δήμου Άργους Ορεστικού

  Δωρεάν έλεγχος του αρδευτικού νερού στις Τοπικές Κοινότητες Αμπελοκήπων, Μηλίτσας και…