Η καταστροφή του ηλιακού συστήματος προβλέπεται νωρίτερα από όσο πιστεύαμε

Τίποτα στον πλανήτη μας δεν κρατάει για πάντα. Έτσι και το ηλιακό μας σύστημα μια μέρα θα πάψει να υπάρχει. Μία μέρα δεν θα είναι τίποτα περισσότερο από ένα κρύο, σκοτεινό και νεκρό κομμάτι βράχου.

Σύμφωνα με νέες προσομοιώσεις, μετά τον θάνατο του ηλιακού συστήματος θα χρειαστούν μόλις 100 δισεκατομμύρια χρόνια για τους υπόλοιπους πλανήτες να πέσουν στον γαλαξία.

Οι αστρονόμοι και οι φυσικοί προσπαθούν να ξεγελάσουν την τελική μοίρα του ηλιακού συστήματος εδώ και τουλάχιστον εκατοντάδες χρόνια.

“Η κατανόηση της μακροπρόθεσμης δυναμικής σταθερότητας του ηλιακού συστήματος αποτελεί μια από τις παλαιότερες αναζητήσεις της αστροφυσικής, που ανιχνεύει τον ίδιο τον Νεύτωνα, ο οποίος εικάζει ότι οι αμοιβαίες αλληλεπιδράσεις μεταξύ των πλανητών θα οδηγούσαν τελικά το σύστημα να είναι ασταθές”, έγραψαν οι αστρονόμοι Jon Zink του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας και του Λος Άντζελες, ο Konstantin Batygin του Caltech και ο Fred Adams του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν στο νέο τους έγγραφο.

Πρόβλημα Ν-Σωμάτων

Όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των σωμάτων που συμμετέχουν και αλληλεπιδρούν μεταξύ τους σε ένα δυναμικό σύστημα, τόσο πιο περίπλοκο είναι το σύστημα που μεγαλώνει και τόσο πιο δύσκολο είναι να προβλεφθεί. Αυτό στην αστροφυσική, ονομάζεται πρόβλημα Ν-Σωμάτων.

Λόγω αυτής της πολυπλοκότητας, είναι αδύνατο να προβλεφθούν οι τροχιές των αντικειμένων του Ηλιακού Συστήματος μετά από συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα.

Αλλά, αν καταλάβουμε τι πρόκειται να συμβεί στο Ηλιακό μας Σύστημα, θα μπορούσαμε ίσως να καταλάβουμε κάποια πράγματα για το πως θα εξελιχθεί το Σύμπαν, σε χρονικές κλίμακες πολύ μεγαλύτερες από την τρέχουσα των 13,8 δισεκατομμυρίων ετών.

Ίσως το ηλιακό σύστημα να καταρρεύσει νωρίτερα

Το 1999, οι αστρονόμοι προέβλεπαν ότι το Ηλιακό Σύστημα θα καταρρεύσει σιγά-σιγά μέσα σε μια περίοδο τουλάχιστον δισεκατομμυρίων χρόνων.

Αυτός ήταν ο χρόνος που θα χρειαζόταν για τον συντονισμό των τροχιών από τον Δία και τον Κρόνο που θα οδηγούσαν στον διαχωρισμό από τον Ουρανό.

Σύμφωνα με την ομάδα του Zink, αυτός ο υπολογισμός άφησε κάποιες σημαντικές επιρροές που θα μπορούσαν να διαταράξουν το Ηλιακό Σύστημα νωρίτερα από όσο πιστεύαμε.

Σε περίπου 5 δισεκατομμύρια χρόνια, καθώς ο ήλιος πεθαίνει, θα διογκωθεί σε έναν κόκκινο γίγαντα, κατακλύζοντας τον Ερμή, την Αφροδίτη και τη Γη.

Όταν θα συμβεί αυτό σχεδόν η μισή μάζα του θα εκτοξευτεί στο διάστημα με αστρικούς ανέμους. Η υπόλοιπη λευκή μάζα που θα μείνει θα είναι περίπου το 54% της τρέχουσας ηλιακής μάζας.

Αυτή η μαζική απώλεια θα χαλαρώσει τη βαρυτική πρόσφυση του Ήλιου στους υπόλοιπους πλανήτες, τον Άρη και τους εξωτερικούς γίγαντες αερίου και πάγου, τον Δία, τον Κρόνο, τον Ουρανό και τον Ποσειδώνα.

Επιπλέον, καθώς το Ηλιακό Σύστημα περιστρέφεται γύρω από το γαλαξιακό κέντρο, άλλα αστέρια πρέπει να πλησιάζουν αρκετά για να διαταράξουν τις τροχιές των πλανητών, περίπου μία φορά κάθε 23 εκατομμύρια χρόνια.

Οι προσομοιώσεις και τα συμπεράσματα

Με αυτές τις πρόσθετες επιρροές που λαμβάνονται υπόψη στους υπολογισμούς τους, η ομάδα διεξήγαγε 10 προσομοιώσεις Ν-Σωμάτων, για τους εξωτερικούς πλανήτες, χρησιμοποιώντας το ισχυρό Shared Hoffman2 Cluster.

Αυτές οι προσομοιώσεις χωρίστηκαν σε δύο φάσεις: μέχρι το τέλος της μαζικής απώλειας του Ήλιου και της φάσης που ακολουθεί.

Αν και 10 προσομοιώσεις δεν είναι ένα ισχυρό στατιστικό δείγμα, η ομάδα διαπίστωσε ότι ένα παρόμοιο σενάριο έπαιζε κάθε φορά.

Οι εξωτερικοί πλανήτες έχουν μεγαλύτερη τροχιά από τον Ήλιο, αλλά παραμένουν σχετικά σταθεροί. Ο Δίας και ο Κρόνος, ωστόσο, έχουν έναν σταθερό συντονισμό 5:2, δηλαδή για κάθε πέντε φορές που ο Δίας περιστρέφεται γύρω από τον Ήλιο, ο Κρόνος περιστρέφεται δύο φορές.

Αυτές οι διευρυμένες τροχιές, καθώς και τα χαρακτηριστικά του πλανητικού συντονισμού, καθιστούν το σύστημα πιο επιρρεπές σε διαταραχές περνώντας αστέρια.

Μετά από 30 δισεκατομμύρια χρόνια, τέτοιες αστρικές διαταραχές μπλέκουν αυτές τις σταθερές τροχιές σε χαοτικές, με αποτέλεσμα την ταχεία απώλεια του πλανήτη. Όλοι εκτός από έναν πλανήτη ξεφεύγουν από τις τροχιές τους.

Αυτός ο τελευταίος, μοναχικός πλανήτης κολλάει για άλλα 50 δισεκατομμύρια χρόνια, αλλά η μοίρα του είναι σφραγισμένη.

Τελικά χάνεται και αυτός από τη βαρυτική επιρροή των περασμένων αστεριών. Τελικά, σε 100 δισεκατομμύρια χρόνια αφότου ο Ήλιος συρρικνωθεί, το Ηλιακό Σύστημα δεν θα υπάρχει πια.

Αυτό είναι ένα πολύ μικρότερο χρονικό διάστημα από αυτό που προτάθηκε το 1999.

Ωστόσο, οι ερευνητές σημειώνουν ότι αυτό το συμπέρασμα προκύπτει από τις τρέχουσες παρατηρήσεις του τοπικού γαλαξιακού περιβάλλοντος και τις αστρικές εκτιμήσεις των πτήσεων. Αυτό δεν σημαίνει ότι μελλοντικά δεν μπορεί να αλλάξουν.

Ακόμα κι αν αλλάξουν οι εκτιμήσεις του χρονοδιαγράμματος για τον θάνατο του Ηλιακού Συστήματος, χρειάζονται ακόμη πολλά δισεκατομμύρια χρόνια. Η πιθανότητα να μπορέσει η ανθρωπότητα να την δει είναι πολύ μικρή. 

Πηγή: sciencealert.com

You May Also Like

Μπιλ Γκέιτς: «Φάτε συνθετικό κρέας – Θα το συνηθίσετε»

Ως καθήκον χαρακτηρίζει ο δισεκατομμυριούχος την αλλαγή των διατροφικών συνηθειών των πλούσιων…

Ερντογάν απειλεί Πούτιν: Αν μου επιτεθούν ξανά στην Ιντλίμπ θα απαντήσω

Ερντογάν απειλεί Πούτιν: Αν μου επιτεθούν ξανά στην Ιντλίμπ θα απαντήσω

Βρετανία: Ζητείται κηπουρός για τους κήπους του Βασιλιά Κάρολου στο Μπάκιγχαμ – Η αμοιβή του

Το βρετανικό δημοσίευμα αναφέρει πως είναι γνωστό ότι ο 76χρονος μονάρχης μιλάει…

Εταιρεία Πετρελαίου Λιβύης: Εξετάζουμε πιθανό αγωγό φυσικού αερίου με Ελλάδα

Ο επικεφαλής της Εθνικής Εταιρείας Πετρελαίου της Λιβύης (NOC), Φαρχάτ Μπενγκντάρα δήλωσε…

Βαρκελώνη – Η «Sagrada Familia» ολοκληρώθηκε μετά από ενάμιση αιώνα

Βαρκελώνη – Η «Sagrada Familia» ολοκληρώθηκε μετά από ενάμιση αιώνα

Νοσοκόμα εμφανίστηκε με τα εσώρουχα για να περιθάλψει ασθενείς

Νοσοκόμα εμφανίστηκε με τα εσώρουχα για να περιθάλψει ασθενείς

Μαντλίν ΜακΚάν: Γερμανός εισαγγελέας ενημέρωσε τους γονείς ότι είναι νεκρή

Μαντλίν ΜακΚάν: Γερμανός εισαγγελέας ενημέρωσε τους γονείς ότι είναι νεκρή

Ο Πούτιν απαγόρευσε και επίσημα τους γκέι γάμους στη Ρωσία

Μια σειρά τροπολογιών κατά της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας στη Ρωσία, απαγορεύουν την ισότητα…

Ουίλιαμ Σαίξπηρ: Πέθανε στα 81 του ο πρώτος άνδρας που εμβολιάστηκε κατά του κορονοϊού [Βίντεο]

Ο Ουίλιαμ Σαίξπηρ πέθανε στο ίδιο νοσοκομείο όπου εμβολιάστηκε με Pfizer, στο…