Γεωργιάδης: Εντός της εβδομάδας η απόφαση για το κόστος των covid test και των συνοδών υπηρεσιών

Μέσα στην εβδομάδα, μετά την χθεσινή ψήφιση της τροπολογίας, θα εκδοθεί η υπουργική απόφαση τόσο για την διατίμηση των δύο test του covid 19 όσο και για την χρέωση των συνοδών υπηρεσιών. Αυτό ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης υποστηρίζοντας την σχετική τροπολογία στην Ολομέλεια και ζητώντας από όλα τα κόμματα να την ψηφίσουν.

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, έκανε γνωστό ότι θα έχει συνάντηση και συζήτηση με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο ώστε να μην υπάρξει όχι μόνο διατίμηση ως προς το κόστος των δύο εμβολίων αλλά και των συνοδών υπηρεσιών που απαιτούνται για την διεξαγωγή τους, ώστε να μην υπάρξει από άλλη «οδό» υπέρμετρο τελικό κόστος για τους πολίτες που κάνουν αυτά τα test.

Στόχος μας είπε, είναι να καθοριστούν δίκαιες τιμές ώστε να μην υπάρχει αισχροκέρδεια αλλά και να μην είναι αντικίνητρο για να τα διεξάγουν οι ιατροί. Η τιμή για τα ταχείας διεξαγωγής test θα είναι όπως είπε ο υπουργός 10 ευρώ ενώ για τα PCR στα 40 ευρώ.

Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι θα ήταν ο τελευταίος που θα προχωρούσε σε διατίμηση αλλά στα test ανίχνευσης του covid 19, διαπιστώσαμε αισχροκέρδεια και ότι δεν λειτούργησε η αγορά. Σε αντίθεση με ό,τι συνέβη με τις μάσκες και τα αντισηπτικά, που ο ανταγωνισμός λειτούργησε και έχουμε τιμές κάτω από το μέσο ευρωπαϊκό όρο.

Ο πολίτης , τόνισε, με τον τρόπο αυτό «θα ξέρει το πόσο θα πρέπει να πληρώσει για ένα test και να μη πέφτει θύμα μιας δυστυχώς μεγάληε αισχροκέρδειας που παρατηρήθηκε σε αυτό τον τομέα το τελευταίο διάστημα».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Μάριος Κάτσης χαρακτήρισε υποκριτική την σπουδή της κυβέρνησης λέγοντας ότι «έρχεστε να επιβάλετε διατίμηση μετά από 8 μήνες που έχει ξεσπάσει η πανδημία και που ο ΠΟΥ σας έχει πει ότι είναι απαραίτητο μέτρο για τον περιορισμό της διασποράς του ιού, τα συστηματικά τεστ σε όλο τον πληθυσμό». Τώρα είπε «έρχεστε κατόπιν εορτής» περιμένοντας «το αόρατο χέρι της αγοράς να ρυθμίσει τα πράγματα» και δεν σας καιγόταν «καρφάκι» για τα «τα λαϊκά νοικοκυριά που επιβάρυναν τους οικογενειακούς τους προϋπολογισμούς για να κάνουν ένα test”. Εμείς , δήλωσε, θα ψηφίσουμε «παρών» γιατί έχουμε καταθέσει μια δέσμη προτάσεων που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει να υπάρξει η κοστολόγηση των τεστ από το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας. Ηλεκτρονική συνταγογράφηση με επιδημιολογικά και κλινικά κριτήρια. Συμμετοχή του ΕΟΠΥΥ.

«Με μεγάλη καθυστέρηση και εκ των υστέρων» έρχεται αυτή η τροπολογία παρατήρησε στον υπουργό Ανάπτυξης ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ Ανδρέας Λοβέρδος, ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης Βασίλης Βιλιάρδος ανέφερε ότι η διατίμηση προφανώς και πρέπει να την κάνετε γιατί έχει ξεφύγει η κατάσταση αλλά είπε πως αυτό είναι μέτρο που το συναντάς σε κομμουνιστικά καθεστώτα και θα έπρεπε να βρεθεί ένα άλλο μέτρο καλύτερο.

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων συμφώνησε ότι η διατίμηση και η επιβολή πλαφόν δεν είναι «καθόλου φιλελεύθερο μέτρο αλλά και οι συνθήκες είναι έκτακτες και απαιτούν έκτακτα μέτρα» εάν και πρόσθεσε πως ειδικά στο φάρμακο – που ένα είδος φαρμάκου είναι και σε αυτή την περίοδο τα test covid για να μην έχουμε εξάπλωση της πανδημίας – υπάρχει διατίμηση που την κάνει ο ΕΟΦ. Αναφορικά με τις παρατηρήσεις της αντιπολίτευσης ότι απαιτούνται να γίνουν περισσότερα μαζικά test, o υπουργός είπε ότι αυτός ήταν ένας από τους λόγους που δεν προχωρήσαμε στην διατίμηση και περιμέναμε να λειτουργήσει η αγορά. Γιατί, εξήγησε, όπως “θα έχετε ακούσει από το πρωί, πολλοί θεσμικοί εκπρόσωποι των γιατρών έχουν κάνει δηλώσεις που λένε ότι με την διατίμηση θα κάνουν λιγότερα test.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Σπήλιος Λιβανός επέκρινε με δριμύτητα τον ΣΥΡΙΖΑ που δήλωσε ότι δεν θα ψηφίσει την τροπολογία αυτή και θα ταχθεί με το “παρών”.

 

makthes.gr

You May Also Like

Πάνω από μισό δισ. ευρώ κατέβαλε ο ΟΑΕΔ στο Α΄ τρίμηνο του 2021 για τη στήριξη του εργατικού δυναμικού και της αγοράς εργασίας

  Πάνω από μισό δισ. ευρώ κατέβαλε ο ΟΑΕΔ στο Α΄ τρίμηνο…

Συγκινεί η μητέρα που μεγαλώνει το κοριτσάκι της που πάσχει από το σπάνιο σύνδρομο του “κλάματος της γάτας”

Η εξομολόγηση μιας σούπερ-μαμάς.

Ο Δημήτρης Λιγνάδης δηλώνει αθώος και αρνείται όλες τις κατηγορίες

Για “κατασκευασμένες” μηνύσεις γίνεται λόγος στο υπόμνημα που κατέθεσε ο δικηγόρος του…

Δίκη Χρυσής Αυγής: Κανένα ελαφρυντικό στα 7 ηγετικά στελέχη

Δίκη Χρυσής Αυγής: Κανένα ελαφρυντικό στα 7 ηγετικά στελέχη

Υποχρεωτικά τα υδρόμετρα στα χωράφια –Τι αναφέρει το νέο πλαίσιο

Υδρομετρητές θα πρέπει να έχουν στο εξής όλα τα νέα οργανωμένα δίκτυα…

ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ, ΕΝΩ Η ΒΡΑΖΙΛΙΑ «ΒΟΥΛΙΑΖΕΙ»

Τοξικό κοκτέιλ «πνίγει» τους Ολυμπιακούς του Ρίο

Νέος νόμος κατά της σπατάλης τροφής – Τι αλλαγές έρχονται στα σούπερ μάρκετ;

Νόμο κατά της σπατάλης τροφής έχει έτοιμο και πρόκειται να υποβάλλει προς…