Οδηγίες Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρίας για διαχείριση κατ’ οίκον ασθενή με κορονοϊό

Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρία, θεωρώντας βαρύνουσας σημασίας, τόσο τη φροντίδα ασθενή στο σπίτι μετά την έξοδο από το νοσοκομείο, όσο και του επιβεβαιωμένου ή και υπόπτου με COVID-19 ατόμου, συνέταξε συγκεκριμένες οδηγίες, και προτείνει η κατ’ οίκον παρακολούθηση του ασθενή, να γίνεται μετά από κατάλληλο σχεδιασμό και με την επίβλεψη των κρατικών δομών και τη συμμετοχή της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ).

Μεταξύ άλλων, οι οδηγίες της ΕΠΕ επισημαίνουν πως οι ασθενείς που παρουσιάζουν συμπτώματα συμβατά με COVID-19 (εμπύρετο, βήχας, κεφαλαλγία, φαρυγγοδυνία, δύσπνοια, ανοσμία, αγευσία, κόπωση, μυαλγίες, διάρροιες, ρινόρροια/συμφόρηση, θωρακαλγία) θα πρέπει άμεσα να υποβάλλονται σε μοριακό τεστ ανίχνευσης (PCR) και εν αναμονή του αποτελέσματος, θα πρέπει να απομονώνονται και από τα άλλα μέλη της οικογένειάς τους, σύμφωνα με τις σχετικές οδηγίες του ΕΟΔΥ.

Συστήνεται επίσης η επανάληψη ελέγχου PCR (μέσα σε 1-2 μέρες) ειδικά όταν υπάρχει ισχυρή κλινική – επιδημιολογική υποψία ή και κίνδυνος για σοβαρή νόσο σε άτομα του άμεσου περιβάλλοντος του ασθενή.

Σημεία κλειδιά για την ασφαλή διαχείριση των ασθενών είναι η ηλικία, η εμμονή συμπτωμάτων, η ύπαρξη συνοδών νοσημάτων καθώς και η πτώση κορεσμού οξυγόνου. Θεωρείται απαραίτητη η προμήθεια οξυμέτρου για τακτικές μετρήσεις του κορεσμού, καθώς και η καθημερινή επικοινωνία με τον πνευμονολόγο.

Οι γιατροί που υποστηρίζουν κατ` οίκον ασθενείς με COVID-19, θα πρέπει να λαμβάνουν όλα τα μέτρα ατομικής προστασίας, όπως αυτά ορίζονται από τον ΕΟΔΥ, δεν πρέπει να χορηγούν καμία ειδική θεραπεία έναντι της COVID-19 πνευμονίας, αλλά να στοχεύουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων, συστήνοντας ανάπαυση, επαρκή διατροφή και κατάλληλη ενυδάτωση, ή με χορήγηση αντιπυρετικών, ενώ δεν συστήνεται προφυλακτική χορήγηση αντιβιοτικών, εκτός εάν υπάρχει κλινική υποψία για βακτηριδιακή λοίμωξη.

Συστήνεται επίσης ο ενδελεχής έλεγχος των ασθενών που νόσησαν από πνευμονία, με αξονική θώρακος και λειτουργικό έλεγχο πνευμόνων, εντός τριών μηνών από την έξοδο τους από το νοσοκομείο, με σκοπό να αποσαφηνιστούν τυχόν επιπτώσεις στους πνεύμονες.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρίας, Στέλιος Λουκίδης, καθηγητής ΕΚΠΑ τόνισε ότι “η σωστή παρακολούθηση του ασθενή με COVID-19, είτε στο σπίτι, είτε μετά την έξοδο τους από το νοσοκομείο, η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση των πιθανών επιπλοκών αποτελούν σημαντικές προϋποθέσεις για την επιβίωση του, αλλά και για την αποσυμφόρηση των νοσοκομείων”.

You May Also Like

Με ασθενοφόρα στους δρόμους της πόλης έδωσαν το δικό τους μήνυμα οι εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ στην Κοζάνη

Με ασθενοφόρα στους δρόμους της πόλης έδωσαν το δικό τους μήνυμα οι…

Παραδόθηκαν σε ελληνικά νοσοκομεία οι πρώτες 3D μάσκες

Παραδόθηκαν σε ελληνικά νοσοκομεία οι πρώτες 3D μάσκες

Παράταση των μέτρων προστασίας σε εκκλησίες και χώρους λατρείας

Παράταση των μέτρων προστασίας σε εκκλησίες και χώρους λατρείας

Το νέο… εθνικό μας σκουπίδι: Θα νικήσουμε τον κορωνοϊό, αλλά όχι την βρωμερή νοοτροπία μας

Το νέο… εθνικό μας σκουπίδι: Θα νικήσουμε τον κορωνοϊό, αλλά όχι την…

Και τα Χριστούγεννα στο σπίτι οι ανεμβολίαστοι -Δεν έρχονται νέα μέτρα και αλλαγές

Χριστούγεννα στο… σπίτι για τους ανεμβολίαστους, καθώς δεν θα ληφθούν άλλα μέτρα,…

Κούβα: Περήφανη και παράδειγμα προς μίμηση στη μάχη κατά του κορονοϊού

Κούβα: Περήφανη και παράδειγμα προς μίμηση στη μάχη κατά του κορονοϊού

Ο ΕΟΔΥ δίπλα στο Ανοικτό Κέντρο Ημέρας Αστέγων. Άμεση ανταπόκριση στην έκκληση της UNESCO Πειραιώς και Νήσων

Ο ΕΟΔΥ δίπλα στο Ανοικτό Κέντρο Ημέρας Αστέγων. Άμεση ανταπόκριση στην έκκληση…

Αποτελέσματα ελέγχων για τα μέτρα αποφυγής της διάδοσης του κορωνοϊού

Αποτελέσματα ελέγχων για τα μέτρα αποφυγής της διάδοσης του κορωνοϊού