Δραματικό μήνυμα από γιατρούς στο Κιλκίς: Εκτός από τον κορονοϊό έχουμε κι έναν δεύτερο εχθρό, την ανακρίβεια και την ανευθυνότητα

Διαψεύδουν όποια έλλειψη οξυγόνου και ελλιπή αναπνευστική υποστήριξη στους ασθενείς

Με δραματικούς τόνους είχε περιγραφεί η κατάσταση στο νοσοκομείο του Κιλκίς, καθώς έγιναν καταγγελίες για σοβαρές ελλείψεις και υποστελέχωση. Ωστόσο, οι γιατροί της Παθολογικής Κλινικής του ιδρύματος σημειώνουν ότι, «εκτός από τον ιό έχουμε κι έναν δεύτερο εχθρό, αυτόν της ανακρίβειας και της ανευθυνότητας».

Μάλιστα, αναφέρονται σε «δήθεν έλλειψη οξυγόνου και ελλιπή αναπνευστική υποστήριξη στους ασθενείς» και επισημαίνουν ότι τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας είναι «απολύτως αναληθή και το μόνο που επιτυγχάνουν είναι να προκαλούν φόβο, ανασφάλεια και ανησυχία προς τους πολίτες του Κιλκίς και ταυτόχρονα έλλειψη εμπιστοσύνης στο νοσοκομείο» και «αδικούν την καθημερινή τους προσπάθεια».

Το δελτίο Τύπου που υπογράφουν ο διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας, Ανέστης Καρανικόλας και οι θεράποντες γιατροί της κλινικής COVID, Νίκη Τσίτσιου, Αικατερίνη Μπιτλή, Σταύρος Γιανδικίδης, Όλγα Ζαραλή, Θεόδωρος Τσάχαλης και Ελένη Πασχώνη και το οποίο αναμεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, αναφέρει τα εξής:

«Εν μέσω πανδημίας, όλο το βάρος της αντιμετώπισης των ασθενών από COVID-19 έχει πέσει εξ αρχής στους ώμους των ιατρών της Παθολογικής Κλινικής. Αν και υπάρχουν ελλείψεις ανθρώπινου δυναμικού, με την προσθήκη 2 πνευμονολόγων, 3 γενικών ιατρών και με τη βοήθεια ειδικευομένων του νοσοκομείου μας, κατόπιν ενεργειών της Διοίκησης, καλύπτουμε απόλυτα τις ανάγκες, τις γενικές εφημερίες, εργαζόμενοι με αυταπάρνηση και υπερένταση των προσπαθειών μας, για να αντιμετωπίσουμε αυτή την πρωτόγνωρη για όλους μας κατάσταση.

Δυστυχώς, όμως, υπέπεσαν στην αντίληψή μας κάποια δημοσιεύματα για δήθεν έλλειψη οξυγόνου και ελλιπή αναπνευστική υποστήριξη στους ασθενείς μας. Ως θεράποντες ιατροί, μοναδικοί αρμόδιοι και υπεύθυνοι για την φροντίδα των ασθενών αυτών, θέλουμε να δηλώσουμε κατηγορηματικά ότι ουδέποτε συνέβη κάτι τέτοιο. Ουδέποτε υπήρξε στο νοσοκομείο μας υπολειπόμενη χορήγηση οξυγόνου σε ασθενή. Οι ανάγκες σε οξυγόνο είναι τεράστιες την τρέχουσα χρονική περίοδο και κατά περίπτωση μπορεί να κριθεί από τους θεράποντες ιατρούς υποβοηθητικά επιπλέον οξυγόνο που χορηγείται από φιάλες, σε συνδυασμό πάντα με τις επιτοίχιες παροχές. Είναι μια προσωρινή κατάσταση που αντιμετωπίζεται επαρκώς. Άλλωστε, ως θεράποντες ιατροί, ποτέ δεν θα ρισκάραμε τη ζωή των ασθενών μας, αν δεν τους χορηγούνταν επαρκώς οξυγόνο.

Τα δημοσιεύματα που κυκλοφορούν στα ΜΜΕ τις τελευταίες μέρες είναι απολύτως αναληθή και το μόνο που επιτυγχάνουν είναι να προκαλούν φόβο, ανασφάλεια και ανησυχία προς τους πολίτες του Κιλκίς και ταυτόχρονα έλλειψη εμπιστοσύνης στο νοσοκομείο μας. Αν αυτό επεδίωκαν όσοι διέδωσαν αυτά τα ψεύδη, πέτυχαν το σκοπό τους. Όταν όμως διασπείρει κανείς ψευδείς ειδήσεις πρέπει να γνωρίζει ότι υπάρχουν και οι αντίστοιχες ευθύνες και θα αποδοθούν αρμοδίως.

Τα δημοσιεύματα αυτά αδικούν την καθημερινή μας προσπάθεια και αντί για επιβράβευση του αγώνα που δίνουμε, εισπράττουμε την αμφισβήτηση, την αγωνία κι ενίοτε τη χλεύη των κατοίκων του Κιλκίς.

Η δημοσίευση φωτογραφιών που απεικονίζουν ασθενείς, πέραν του ότι προσβάλλουν το ιατρικό απόρρητο και τα προσωπικά δεδομένα των ίδιων των ασθενών, προσπαθεί να παραπλανήσει τον κόσμο ότι αφορούν ΜΕΘ, ενώ απεικονίζουν κλίνες απλής νοσηλείας ασθενών με COVID, καθώς το νοσοκομείο μας ποτέ δεν είχε ΜΕΘ. Ακόμα και αυτό δείχνει πόσο δόλια και κακόβουλα είναι τα δημοσιεύματα που μόνο σκοπό έχουν την πρόκληση αλγεινών και εσφαλμένων εντυπώσεων.

Με αυτές τις ενέργειες, αυτοί που τα διακινούν, προσβάλλουν το έργο μας, την επιστημοσύνη μας και την προσπάθεια που καταβάλλουμε. Ο αγώνας μας απέναντι στον κοινό εχθρό είναι άνισος, όμως τον δίνουμε ενωμένοι, με τη στήριξη της Διοίκησης στις αιτήσεις μας για υλικά και έμψυχο δυναμικό και τη συμπαράσταση όλου του προσωπικού του νοσοκομείου από κάθε τομέα. Απέναντί μας βρίσκονται κάποιοι με άγνωστα σ’ εμάς κίνητρα, των οποίων τη συμπεριφορά δεν μπορούμε να ερμηνεύσουμε με τη λογική και από την άλλη πλευρά εμφανίζονται διάφοροι που, αντί να βοηθήσουν, υπονομεύουν τον αγώνα μας αλλά και το νοσοκομείο εν γένει. Οποιαδήποτε τέτοια ενέργεια είναι απολύτως καταδικαστέα σε μία χρονική στιγμή που απαιτείται σύμπνοια και ομοψυχία. Γιατί η ιστορία θα μας κρίνει στο τέλος όλους, και τους κρίνοντες και τους κρινόμενους.

Σ’ αυτή τη μάχη είναι απαραίτητη η βοήθεια όλων. Όλοι μας και πιο πολύ εμείς, ως άμεσα εμπλεκόμενοι, ρισκάρουμε την προσωπική μας υγεία, την υγεία των οικογενειών μας, τη ζωή μας εκτελώντας το καθήκον μας. Η συμπαράσταση και η βοήθεια όλων είναι επιβεβλημένη».

Καταγγελίες για ασθενείς που έμειναν χωρίς οξυγόνο

«Μέσα σε 6 ώρες χρειάστηκε να μεταφερθούν 40 ασθενείς σε άλλο όροφο, ενώ υπήρξαν διαμαρτυρίες των ασθενών καθώς είχαν μείνει χωρίς οξυγόνο», είχε αναφέρει χθες στον ραδιοφωνικό σταθμό «Θέμα 104,6» ο γενικός γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου Κιλκίς, Αχιλλέας Καλεμκερίδης.

Όπως είπε, οι ελλείψεις σε προστατευτικό υλικό για τους εργαζόμενους του νοσοκομείου έχουν ως αποτέλεσμα τη μεγάλη διασπορά του κορονοϊού, ενώ έχουν νοσήσει περίπου 60 συνάδελφοι του. Αυτό δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα, διότι πλέον δεν υπάρχουν εφεδρείες, ενώ ανάμεσα στους ιατρούς που ασθενούν είναι και αναισθησιολόγοι, απαραίτητη ειδικότητα για τη διασωλήνωση. Μάλιστα, κάποιοι ασθενείς σε ΜΕΘ, καθότι δεν υπάρχει αίθουσα, χρειάστηκε να διακομιστούν στη Δράμα.

Ο ίδιος νόσησε με κορονοϊό, ανέβασε υψηλό πυρετό, είχε έντονη δύσπνοια, πονοκεφάλους και πνευμονία.

 

newsbeast.gr

You May Also Like

Ο Δήμος Καστοριάς δίπλα στους πολίτες. Εμείς είμαστε στο καθήκον. Εσείς, μείνετε σπίτι!

Ο Δήμος Καστοριάς δίπλα στους πολίτες. Εμείς είμαστε στο καθήκον. Εσείς, μείνετε…

Αθηνα Λινού: «Χρειάζεται ελεύθερη πρόσβαση σε ανοικτούς χώρους – Η πανδημία θα κρατήσει άλλα δύο χρόνια»

Table of Contents Hide Αθηνα Λινού: «Χρειάζεται ελεύθερη πρόσβαση σε ανοικτούς χώρους…

ΠΟΥ: Η αρχική εξάπλωση του κορονοϊού μπορεί να ξεκίνησε νωρίτερα

ΠΟΥ: Η αρχική εξάπλωση του κορονοϊού μπορεί να ξεκίνησε νωρίτερα

Ο ΙΣΑ εκφράζει την ανησυχία του για την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοιού στο Λεκανοπέδιο της Αττικής και ζητά από πολίτες και επαγγελματίες να τηρούν σχολαστικά τα μέτρα πρόληψης

Ο ΙΣΑ εκφράζει την ανησυχία του για την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοιού…

Γερμανία: Πρώτη δίκη κατά της BioNTech για παρενέργειες του εμβολίου της Covid-19

Γυναίκα γιατρός ζητάει αποζημίωση

Σαββατοκύριακα: Οι έξι λόγοι μετακίνησης έως τις 6 & οι τρεις μετά τις 6 μμ (λίστα)

Table of Contents Hide Σαββατοκύριακα: Οι έξι λόγοι μετακίνησης έως τις 6…

Ζήσης Τζηκαλάγιας: «Εντείνουμε τις προσπάθειες. Συστρατεύονται και άλλοι για την υγεία των Καστοριανών»

Ζήσης Τζηκαλάγιας: «Εντείνουμε τις προσπάθειες. Συστρατεύονται και άλλοι για την υγεία των…

Β. Κικίλιας: Χωρίς οικονομική επιβάρυνση για τους ανασφάλιστους συμπολίτες μας η νοσοκομειακή και ιατροφαρμακευτική περίθαλψή τους σε ιδιωτικές δομές υγείας

Β. Κικίλιας: Χωρίς οικονομική επιβάρυνση για τους ανασφάλιστους συμπολίτες μας η νοσοκομειακή…

Γώγος: Τι είπε ο καθηγητής για την τωρινή κατάσταση της πανδημίας

Γώγος: Τι είπε ο καθηγητής για την τωρινή κατάσταση της πανδημίας