«Ολημερίς το χτίζανε, το βράδυ εγκρεμιζόταν», γράφτηκε πριν από δεκαετίες για το Γεφύρι της Άρτας. Πλέον, ο στίχος αυτός, θα μπορούσε να αναφέρεται και για το Αστυνομικό Μέγαρο Καστοριάς, καθώς εδώ και δώδεκα χρόνια, έχει κολλήσει στα γρανάζια της γραφειοκρατίας και κάθε φορά που μπαίνει στην τελική ευθεία η υλοποίησή του, κάτι προκύπτει και το θέμα παγώνει.

Ωστόσο η Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Καστοριάς, Ολυμπία Τελιγιορίδου δήλωσε στους “Ορίζοντες”  πως «είτε με τον έναν, είτε με τον άλλον τρόπο, θα χτιστεί!» και τόνισε πως πολύ σύντομα θα προκαλέσει σύσκεψη στην οποία θα συμμετέχουν όλοι οι αρμόδιοι.20170103_121234

Της Χρύσας Κοσμίδου

Είναι πλέον γνωστή η ιστορία της ανέγερσης του Αστυνομικού Μεγάρου, καθώς εδώ και δώδεκα χρόνια απασχολεί την τοπική κοινωνία. Οι τελευταίες εξελίξεις, στις οποίες οφείλεται και η καθυστέρηση ως προς την υλοποίησή του, αφορούν στο οικόπεδο, το οποίο παραχωρήθηκε από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας προς το Δήμο Καστοριάς, καθώς κρίθηκε μη οικοδομήσιμο. Γνωστό είναι επίσης και το σκάνδαλο που προκύπτει τόσο από την πληρωμή των ενοικίων των γραφείων της υπάρχουσας Αστυνομικής Διεύθυνσης Καστοριάς, που ανέρχονται σε δεκάδες χιλιάδες ευρώ ετησίως, αλλά και η πληρωμή των τόκων ενός δανείου, το οποίο δεν έχει αξιοποιηθεί ούτε στο ελάχιστο.

Η Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Καστοριάς Ολυμπία Τελιγιορίδου, θέλοντας να ενημερώσει τους πολίτες της Π.Ε. Καστοριάς, παρουσίασε εν συντομία το χρονικό της υπόθεσης  «Από την πρώτη μέρα που αναλάβαμε, είπαμε ότι πρέπει να δοθεί λύση σε αυτό το θέμα. Έτσι λοιπόν,  περιμέναμε την απόφαση από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (Κ.Α.Σ.), μετά από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας,  σύμφωνα με την οποία επέστρεφε και πάλι το θέμα στο Κ.Α.Σ. Το προηγούμενο διάστημα σε συνεννόηση και σε συνεργασία με το Δήμο Καστοριάς γίνανε οι απαραίτητες κινήσεις,  ώστε να παραχωρηθεί από το Δήμο το διπλανό τμήμα του οικοπέδου, για την ανέγερση του αστυνομικού κτιρίου. Πράγματι, ο Δήμος κατέθεσε τα συμβόλαια για την παραχώρηση του οικοπέδου αυτού, (σ.σ. τέλος Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου).  Όταν όμως έφτασαν στη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας, αποδείχθηκε ότι το οικόπεδο δεν είναι τακτοποιημένο πολεοδομικά. Ενώ με βάση τη νομοθεσία μπορεί να οικοδομηθεί, είναι μη οικοδομήσιμο οικόπεδο, καθώς δεν υπάρχει η πράξη τακτοποίησης και αναλογισμού,  που έπρεπε να γίνει από την εποχή της παραχώρησης του Στρατοπέδου Μαθιουδάκη προς το Δήμο Καστοριάς, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν γύρω κοινόχρηστοι χώροι».

Όλη αυτή η εξέλιξη, είχε ως αποτέλεσμα, να απευθυνθεί ο Δήμος Καστοριάς προς το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και να ζητήσει την παραχώρηση των γύρω δρόμων για να μπορέσει το οικόπεδο να είναι οικοδομήσιμο. Από την άλλη μεριά, το εν λόγω Υπουργείο, και συγκεκριμένα το ταμείο του που φέρει την ευθύνη,  βλέποντας όλο το φάκελο απάντησε προς το Δήμο, ότι δεν μπορεί να γίνει από το Υπουργείο η παραχώρηση των κοινόχρηστων χώρων και  δρόμων, αλλά αυτό είναι ένα θέμα που αφορά καθαρά την ίδια την υπηρεσία του Δήμου, ως προς την πράξη τακτοποίησης και αναλογισμού του συγκεκριμένου οικοπέδου.

Μάλιστα, χαρακτηριστικά αναφέρεται στην απάντηση αυτή, η οποία πρωτοκολλήθηκε πολύ πρόσφατα, πως ο Δήμος θα έπρεπε από την αρχή ως επισπεύδων να προβεί σε αυτές τις κινήσεις.

«Για εμάς, είναι πολύ σημαντική η ανέγερση του Αστυνομικού Μεγάρου, καθώς είναι ένα κτίριο που το δικαιούται η αστυνομία στην περιοχή μας, όπως επίσης είναι ένα κτίριο, το οποίο θα λύσει ένα χρόνιο πρόβλημα και ένα χρόνιο σκάνδαλο» σχολίασε η Βουλευτής και συνέχισε λέγοντας πως  «Επειδή, ακούγονται πάρα πολλά, θέλω να βεβαιώσω πως στην πολιτική βούληση είναι η ανέγερση του Αστυνομικού  Μεγάρου Καστοριάς, και η παράλληλη αξιοποίηση του δανείου το οποίο υπάρχει από το 2006 και αποπληρώνεται από το ελληνικό δημόσιο. Το  αποτέλεσμα  αυτής της κατάστασης, είναι να έχει δοθεί μέχρι σήμερα το ποσό των δύο (2) εκατομμυρίων ευρώ για την αποπληρωμή του, κάτι που γίνεται από τον Έλληνα φορολογούμενο. Πιστεύω πως σε συνεννόηση με το Δήμο Καστοριάς, τις αρμόδιες υπηρεσίες, αλλά και με το Δήμαρχο Ανέστη Αγγελή, θα υπάρξει η λύση. Εκείνο το οποίο μπορώ να σας πω, είναι πως μετά από αυτή την εξέλιξη θα επιχειρήσω να προκαλέσω μια σύσκεψη στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, το οποίο ισχυρίζεται ότι είναι θέμα του Δήμου, και θα μεριμνήσω ώστε να είναι παρούσα και η Δημοτική Αρχή και η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων, έτσι ώστε να δώσουμε άμεσα λύση, σε ένα πρόβλημα που έχει προκύψει από λόγους γραφειοκρατικούς και οι οποίοι θα έπρεπε να έχουν επιλυθεί, τουλάχιστον μια δεκαετία πριν».

Η κα Τελιγιορίδου, επιπρόσθετα τόνισε πως η εξέλιξη αυτή, αποτέλεσε για πολλούς αφορμή, ώστε να κατηγορήσουν την Κυβέρνηση πως δεν ενδιαφέρεται για την ανέγερση του Αστυνομικού Μεγάρου, αλλά και γενικότερα για την ΕΛ.ΑΣ.  Μάλιστα χρησιμοποιώντας μια λαϊκή ρήση είπε πως «Στο σπίτι του κρεμασμένου, δεν μιλάνε για σχοινί. Είχανε την εξουσία και όλο αυτό το διάστημα που εκκρεμεί η υπόθεση, δεν κάνανε απολύτως καμία κίνηση πέρα από παρεμβάσεις».

Τέλος, θέλοντας να αποφύγει τις τυφλές αντιπαραθέσεις η κα Τελιγιορίδου, ενημέρωσε πως ανά πάσα στιγμή, είναι στη διάθεση των πολιτών της Π.Ε. Καστοριάς, η απάντηση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, όπως επίσης και η ερώτηση που κατατέθηκε από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφορικά με την ανέγερση του Αστυνομικού Μεγάρου, πριν από μερικούς μήνες και στην οποία «Φαίνεται ξεκάθαρα, ότι υπάρχουν τηλεφωνήματα και παρεμβάσεις, που σκοπό έχουν να κωλυσιεργήσουν την υπόθεση. Το θετικό  όμως είναι πως υπάρχει μια καλή και αγαστή συνεργασία με το Δήμο Καστοριάς. Ένδειξη αυτής της συνεργασίας είναι πως παραχώρησε το διπλανό τμήμα του οικοπέδου. Στην πορεία προέκυψαν  ορισμένα ζητήματα, τα οποία προφανώς η Δημοτική Αρχή δεν γνώριζε. Πρέπει όμως να γίνει άμεσα η πολεοδομική πράξη τακτοποίησης, ώστε να λυθεί το θέμα. Θεωρώ πως με συνεννόηση, συνεργασία, αλλά και μετά από τη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί και στο Υπουργείο Προστασία του Πολίτη, παρουσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, το θέμα θα λυθεί».

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

You May Also Like

Έρχονται χιονοπτώσεις  στις  ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας

Έρχονται χιονοπτώσεις  στις  ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας

Διεθνής η απήχηση του προγράμματος «Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑΛ»

Διεθνής η απήχηση του προγράμματος «Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑΛ»

Τρίτο θανατηφόρο τροχαίο σε τρεις μήνες με θύμα αρκουδάκι στην περιοχή Κλειδί Αμυνταίου

Τρίτο θανατηφόρο τροχαίο σε τρεις μήνες με θύμα αρκουδάκι στην περιοχή Κλειδί…

Α.Σ. Καστοριάς: Ο Δωρόθεος Δατσιάδης στην ομάδα μας για την σεζόν 2023-24

Θα αγωνίζεται ως play maker με την φανέλα της ομάδας

Δίπλα στους σεισμοπαθείς της Θεσσαλίας ο Δήμος Άργους Ορεστικού

  Δίπλα στους σεισμοπαθείς της Θεσσαλίας ο Δήμος Άργους Ορεστικού

Η Δυτική Μακεδονία γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Λευκού Μπαστουνιού (Video-Συνέντευξη με την κα Ειρήνη Χρηστάκη)

 Ε. Χρηστάκη: «Η αναπηρία μου, είναι η κινητήριος δύναμή μου» (Video)

ΟΛΥΜΠΙΑ ΤΕΛΙΓΙΟΡΙΔΟΥ: Όσοι απεργάζονται σχέδια υποβάθμισης του Νοσοκομείου Καστοριάς, να τα ξεχάσουν

ΟΛΥΜΠΙΑ ΤΕΛΙΓΙΟΡΙΔΟΥ: Όσοι απεργάζονται σχέδια υποβάθμισης του Νοσοκομείου Καστοριάς, να τα ξεχάσουν

“Το φιλότιμο”/ Του Σεβ. Μητροπολίτου Καστορίας Σεραφείμ, Υπερτίμου και Εξάρχου Άνω Μακεδονίας

“Το φιλότιμο”/ Του Σεβ. Μητροπολίτου Καστορίας Σεραφείμ, Υπερτίμου και Εξάρχου Άνω Μακεδονίας