Μητσοτάκης στον Alpha: Μέχρι 9 άτομα στο σπίτι τα Χριστούγεννα, στις 30 Δεκεμβρίου η έγκριση του εμβολίου

Συνέντευξη παραχωρεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ALPHA, για όλα τα θέματα της επικαιρότητας. Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο περιστατικό της Πάρνηθας: «Ήταν λάθος που δεν φόρεσα μάσκα, όταν φωτογραφήθηκα. Δεν ήταν λάθος που πήγα να ασκηθώ γιατί επιτρέπεται εντός της Περιφερειακής Ενότητας». Αναλυτικά τα όσα δήλωσε ο πρωθυπουργός στον Αντώνη Σρόιτερ.

«Κάνω κάθε δύο ημέρες rapid test», ανέφερε ο Πρωθυπουργός και στη συνέχεια αναφέρθηκε στο lockdown για τον περιορισμό του κορονοϊού. «Υπάρχει στον ορίζοντα η αισιοδοξία του εμβολίου αλλά για να πετύχουμε τον μαζικό εμβολιασμό, χρειάζονται αρκετοί μήνες».

«Όλες οι ιχνηλασίες έδειξαν ότι κατά τη νυχτερινή διασκέδαση υπάρχει μεγάλη μετάδοση του κορονοϊού», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι ο κλάδος θα στηριχθεί και το 2021.

«Τα μέτρα δεν ακολουθήθηκαν με τη συνέπεια που έπρεπε. Όλοι περάσαμε στιγμές ανεμελιάς, ξεχάσαμε τι πρέπει να κάνουμε. Δεν εξαιρώ τον εαυτό μου», τόνισε ο Πρωθυπουργός, ενώ αναφέρθηκε στο περιστατικό της Πάρνηθας: «Ήταν λάθος που δεν φόρεσα μάσκα, όταν φωτογραφήθηκα. Δεν ήταν λάθος που πήγα να ασκηθώ γιατί επιτρέπεται εντός της Περιφερειακής Ενότητας».

«Αυτό που θα έκανα διαφορετικά ειναι τον Ιούλιο να είμαι πολύ πιο αυστηρός στο δημόσιο μήνυμα οτι η επιδημία θα επανέλθει, πιαστήκαμε όλοι αιφνιδιασμένοι από την έκρηξη του δεύτερου κύματος» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης. «Δεν έχουμε στοιχεία για συσχέτιση ανοίγματος του τουρισμού με την αύξηση των κρουσμάτων».

Παράλληλα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μείνουν κλειστά μέχρι το Πάσχα τα νυχτερινά μαγαζιά ενώ διευκρίνισε πως τα διαχωρίζει από τα εστιατόρια και ο λόγος είναι πως στα νυχτερινά μαγαζιά ο κόσμος έρχεται πιο κοντά για να επικοινωνήσει, φωνάζει άρα είναι και πιο εύκολη η διασπορά του κορονοϊού.

Επιπλέον, παραδέχθηκε ότι «έπρεπε να κλείσουμε τη Θεσσαλονίκη νωρίτερα», κάνοντας έκκληση στους πολίτες να αποφύγουν τις μετακινήσεις από σπίτι σε σπίτι, κατά τη διάρκεια των γιορτών. «Μία συν μία οικογένεια, το πολύ 9 άτομα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Συνέντευξη Μητσοτάκη στον Alpha

«Ο κ. Τσιόδρας, μου παρουσιάζει τρεις φορές την εβδομάδα όλα τα δεδομένα, τα ίδια κρούσματα βλέπουμε όλοι. Όταν επεξεργαζόμαστε τα δεδομένα δεν μπορούν να είναι τέλεια. Αλλά είναι ψέματα να λένε ότι υπάρχει δεύτερο σύστημα καταγραφής κρουσμάτων».

«Δεν επιτρέπεται να περάσουμε από τρίτο κύμα. Αυτό που προέχει είναι να κρατήσουμε το Ε.Σ.Υ. όρθιο και να δώσουμε ανάσες σε γιατρούς και νοσηλευτές… Έχουμε προσλάβει 7.000 γιατρούς και νοσηλευτές που βρίσκονται παντού, αυξήσαμε τα κρεβάτια εντατικής από 557 σε 1250, εκ των οποίων κάποια είναι μόνιμα. Ταυτόχρονα, προσθέσαμε και δυνάμεις από τον ιδιωτικό τομέα, όποτε αυτό κρίθηκε απαραίτητο. Έχουμε συνεργαστεί καλά με τον ιδιωτικό τομέα».

Σε ερώτηση για το αν τρόμαξε από την ταχύτητα των γεγονότων και τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων: «Ήταν πολύ δύσκολα στα τέλη του Οκτωβρίου. Μέσα σε πέντε μέρες επιλέξαμε να πάμε σε ένα καθολικό lockdown. Το σκέφτηκα πολύ. Υπήρχαν συνεργάτες που έλεγαν να περιμένουμε. Αλλά ήταν τόσο ανησυχητική η αύξηση των κρουσμάτων που κάναμε καλά. Εκ των υστέρων όλοι μπορούν να είναι προφήτες, αλλά θέλω να τονίσω ότι το ζύγι μεταξύ δημόσιας Υγείας και οικονομίας δεν είναι εύκολο».

Αναφορικά με το εμβόλιο του κορονοϊού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκτίμησε ότι η έγκριση του θα γίνει στις 30 Δεκεμβρίου και 48 ώρες μετά θα φτάσει στην Ελλάδα.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε μία προσωπική ιστορία: «Η μητέρα μου έπασχε από πολιομυελίτιδα. Κόλλησε το 1944 και πέρασε από πολλές επώδυνες εγχειρήσεις για να καταφέρει να ξαναπερπατήσει. Σήμερα δεν υπάρχει γιατί είμαστε όλοι εμβολιασμένοι, το ίδιο πιστεύω ότι θα γίνει και με το εμβόλιο για τον κορονοϊό».

«Η δόση του εμβολίου θα είναι διπλή. Ανοσία δεν πρόκειται να αρχίσουμε να αποκτάμε πριν από τον Φεβρουάριο. Η αισιοδοξία του εμβολίου να μην μας οδηγήσει σε εφησυχασμό, τα βασικά μέτρα ατομικής προστασίας θα πρέπει να τα τηρούμε με θρησκευτική ευλάβεια για να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε πάλι με κάποια κανονικότητα. Είμαι σίγουρος ότι στις 7 Ιανουαρίου θα ανοίξουν τα σχολεία».

Η ζημιά στην οικονομία θα είναι μεγάλη σε παγκόσμιο επίπεδο, ανέφερε ο πρωθυπουργός. «Η ύφεση στην Ελλάδα θα είναι μεγάλη και το 2021 θα πρέπει να καταβάλλουμε μεγάλη προσπάθεια για να καλύψουμε το κενό. Δεν υπήρξε ύφεση Μητσοτάκη, η Ελλάδα είχε ανάπτυξη το πρώτο τρίμηνο του 2020, όταν η Ευρώπη είχε ύφεση».

«Έχουμε πετύχει να μετατρέψουμε τις ελληνοτουρκικές διαφορές σε ευρωτουρκικές. Χρειάστηκε μεγάλη συστηματική δουλειά για να εξηγήσουμε ότι η συμπεριφορά της Τουρκίας απειλεί την ασφάλεια της Ανατολικής Μεσογείου. Πιστεύω ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δε θα διακινδυνεύσει το δικό της κύρος. Το βέτο παραπέμπει σε μία χώρα που είναι μόνη της, αλλά η Ελλάδα έχει πάρα πολλούς συμμάχους».

«Έχουμε περάσει πολλούς δύσκολους μήνες με την Τουρκία. Δεν φτάσαμε κοντά σε πόλεμο, αλλά υπήρχαν στιγμές μεγάλης έντασης που έπρεπε να είμαι πολύ προσεκτικοί και αποφασιστικοί στους χειρισμούς μας» συμπλήρωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Στη συνέχεια, επανέλαβε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να συζητήσει με την Τουρκία και αν δεν μπορεί να βρεθεί μία λύση, να προσφύγουν στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. «Αφού η Ελλάδα το έχει κάνει με τρεις χώρες, να μην μπορεί να το κάνει με την Τουρκία; Η Τουρκία είχε τη δυνατότητα από τον Οκτώβριο να αποσύρει το Oruc Reis αλλά δεν το έκανε».

Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε: «Ποτέ στο παρελθόν η ευχή για υγεία δεν είχε μεγαλύτερη σημασία. Αυτά τα Χριστούγεννα θα είναι διαφορετικά. Θα περάσω με την οικογένεια μου. Δεν ξέρω αν θα έχουμε μαζί τον γιο μου, που υπηρετεί στον Έβρο. Ελπίζω να τον έχουμε τα Χριστούγεννα ή την Πρωτοχρονιά. Να σεβαστούμε όλοι τους κανόνες και να μην αναγκαστούμε να κλείσουμε άρον άρον».

 

dikaiologitika.gr

You May Also Like

Οκτώ μόνιμοι μύθοι για τον COVID-19 και γιατί τους πιστεύουν οι άνθρωποι

Οκτώ μόνιμοι μύθοι για τον COVID-19 και γιατί τους πιστεύουν οι άνθρωποι

Κορωνοϊός: Άυλη συνταγογράφηση. Τι ισχύει για την αμοιβή των γιατρών

Κορωνοϊός: Άυλη συνταγογράφηση. Τι ισχύει για την αμοιβή των γιατρών

Ματίνα Παγώνη: «Δεν χρειάζεται επόμενη εβδομάδα lockdown αν συνεχιστεί η καλή πορεία της πανδημίας.»

Ματίνα Παγώνη: «Δεν χρειάζεται επόμενη εβδομάδα lockdown αν συνεχιστεί η καλή πορεία…

Εφιαλτικό σενάριο για 85.000 νεκρούς το χειμώνα στη Βρετανία

Εφιαλτικό σενάριο για 85.000 νεκρούς το χειμώνα στη Βρετανία

Συμμετοχή του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην τηλεδιάσκεψη των ηγετών των χωρών του Smart Covid-19 Management Group

Συμμετοχή του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην τηλεδιάσκεψη των ηγετών των χωρών του…

ΠΑΝΣΕΚΤΕ: Τι προβλέπεται και τι ισχύει για τις Αποκριές στην Εστίαση και Διασκέδαση

ΠΑΝΣΕΚΤΕ: Τι προβλέπεται και τι ισχύει για τις Αποκριές στην Εστίαση και…

Ανατροπή με το εμβόλιο της Astrazeneca: Νέες αποκαλύψεις για τον νεκρό εθελοντή

Ανατροπή με το εμβόλιο της Astrazeneca: Νέες αποκαλύψεις για τον νεκρό εθελοντή

Κορονοϊός: 738 νεκροί στην Ισπανία μέσα σε 24 ώρες – Ξεπέρασε σε θανάτους την Κίνα

Κορονοϊός: 738 νεκροί στην Ισπανία μέσα σε 24 ώρες – Ξεπέρασε σε…

Εμβόλιο Pfizer – Βρετανία: Εκατοντάδες δόσεις καταστράφηκαν – Χάλασε ψυγείο αποθήκευσης

Εμβόλιο Pfizer – Βρετανία: Εκατοντάδες δόσεις καταστράφηκαν – Χάλασε ψυγείο αποθήκευσης