Κορωνοϊός – Η απίστευτη ιστορία της νοσηλεύτριας από το Σωτηρία: Διασωληνώθηκε, επέζησε και επέστρεψε στον θάλαμο Covid

Είχε βαριά υποκείμενα νοσήματα – Διέψευσε τους γιατρούς που πίστευαν πως δύσκολα θα τα καταφέρει

Η Σούλα Δαμίγου άτυπα διεκδικεί τον τίτλο της «Νοσηλεύτριας της Χρονιάς». Νόσησε από κορωνοϊό, χρειάστηκε να διασωληνωθεί στη ΜΕΘ, με τους γιατρούς να την έχουν «ξεγράψει» λόγω των σοβαρών υποκείμενων νοσημάτων που αντιμετωπίζει. Τους διέψευσε πανηγυρικά.

Όχι μόνο κατάφερε να νικήσει τον ιό αλλά ζήτησε από την προϊσταμένη της να επιστρέψει πίσω στο θάλαμο Covid για να στηρίξει τις συναδέλφους της στην τιτάνια μάχη κατά του αόρατου εχθρού.

Νοσηλεύτρια επί 22 χρόνια στο Σωτηρία, αρχικά στην τότε Ά Παθολογική κλινική, που σήμερα γνωρίζουμε ως Ά Λοιμώξεων, η Σούλα Δαμίγου δεν έπαψε ποτέ να προσφέρει ανιδιοτελώς βοήθεια σε όποιον ασθενή και συνάδελφο την είχε ανάγκη. Η δουλειά της ήταν το πάθος της και το προσωπικό του νοσοκομείου, γιατροί και νοσηλευτές, η οικογένεια της.

Ένα πρωινό μιας Πέμπτης πριν από περίπου τρεις μήνες, ακολούθησε με το σαραβαλάκι της το ίδιο δρομολόγιο που ακολουθεί εδώ και χρόνια, ξεκινώντας από το σπίτι της στους Αγίους Αναργύρους μέχρι την αρχή της Μεσογείων, στο νοσοκομείο «Σωτηρία». Κατά την επιστροφή από τη δουλειά της, αργά το βράδυ της ίδιας μέρας, άρχισε να μην αισθάνεται καλά.

«Πέμπτη βράδυ σήκωσα πυρετό, Κυριακή ήρθα στο νοσοκομείο για να κάνω το τεστ και επέστρεψα στο σπίτι διότι ο πυρετός συνεχιζόταν» θυμάται. Και συνεχίζει: «Γύρισα πάλι στο νοσοκομείο, μίλησα με τους λοιμωξιολόγους και έκανα το τεστ, το οποίο βγήκε θετικό».

Η νοσηλεύτρια έκανε εισαγωγή την ίδια κιόλας μέρα διότι είχε υποκείμενα νοσήματα και δεν θα μπορούσε να ρισκάρει μια πιθανή επιδείνωση της υγείας της. Μάλιστα νοσηλεύτηκε μόλις μια μέρα και μετά οι γιατροί αναγκάστηκαν να την διασωληνώσουν διότι «τα αέρια αίματος μου ήταν χαμηλά» θα πει και θα προσθέσει:

«Πάσχω από σακχαρώδη διαβήτη, έχω κάνει δυο επεμβάσεις αγγειοπλαστικής (μπαλονάκι), οπότε οι γιατροί θεώρησαν προτιμότερο να με διασωληνώσουν», λέει. Στις τέσσερις συνολικά ημέρες που χρειάστηκε να παραμείνει διασωληνωμένη στη ΜΕΘ του Σωτηρία, οι πνευμονολόγοι της έδιναν ελάχιστες πιθανότητες για να τα καταφέρει.

Η ίδια θα πει: «Οι πνευμονολόγοι πίστευαν ότι δεν θα τα καταφέρω γιατί είχα τα σοβαρά αυτά νοσήματα. Το θεώρησαν σχεδόν πολύ δύσκολο να βγω ζωντανή από τη ΜΕΘ. Επειδή όμως είναι πολλές οι αναμπουμπούλες στη ζωή μου που όλοι νόμιζαν ότι δεν θα μπορούσα να τις χειριστώ κι όμως τα κατάφερα μια χαρά, έτσι και εδώ κατάφερα να νικήσω τον ιό και να επιστρέψω στη ζωή μου».

Έπειτα από τέσσερις μέρες διασηλωνωμένη στη ΜΕΘ, η Σούλα Δαμίγου βλέπει φως. Ο πυρετός της πέφτει, ο ιός δεν της προκαλεί περαιτέρω επιπλοκές όπως συμβαίνει σε παρόμοιες περιπτώσεις με ασθενείς που έχουν υποκείμενα νοσήματα και δη σοβαρά. «Μόνο η πίεση που ανέβηκε λίγο, όμως μετά με τα φάρμακα που μου έδωσαν η κατάσταση της υγείας μου παρουσίασε ανέλπιστα θεαματική βελτίωση».

Βγαίνει από τη ΜΕΘ και μπαίνει σε θάλαμο Covid για ακόμη 12 με 13 ημέρες. Έπειτα παίρνει το πολυπόθητο εξιτήριο και πηγαίνει σπίτι της για να αναρρώσει πλήρως. Για ένα χρονικό διάστημα περίπου δυο μηνών απέχει από την εργασία της για να επιστρέψει στο Σωτηρία μόλις την προηγούμενη βδομάδα. Θα περίμενε κανείς ότι η νοσηλεύτρια έπειτα από την περιπέτειά της, θα ζητούσε από τους προϊσταμένους της να την τοποθετήσουν σε ένα άλλο πόστο, πιο ακίνδυνο και με λιγότερο φόρτο εργασίας. Ωστόσο εκείνη κάνει ακριβώς το αντίθετο. Ζητάει να επιστρέψει στο θάλαμο Covid δίπλα στις συναδέλφους της, τις οποίες θεωρεί την δεύτερη μεγάλη οικογένειά της.

 

«Είπα στον εαυτό μου, να επιστρέψω, να δοκιμάσω τις αντοχές μου και μόνο αν δω ότι δεν αντέχω σωματικά, μόνο τότε να ζητήσω να φύγω» λέει η Σούλα Δαμίγου. H 25χρονη κόρη της όταν άκουσε την μητέρα της να της λέει ότι επιστρέφει στα καθήκοντα της, στον θάλαμο Covid, σάστισε. «Μαμά, το έχεις σκεφτεί καλά;» την ρώτησε. «Αλλά τι σου λέω πάλι, αφού εσύ θα κάνεις αυτό που θες» συμπλήρωσε και έτσι η μητέρα της επέστρεψε δριμύτερη στο πεδίο της μάχης δίπλα στις υπόλοιπες ηρωικές νοσηλεύτριες του Σωτηρία που καθημερινά υπερβάλλουν εαυτούς προσφέροντας ανιδιοτελώς τις υπηρεσίες τους όπως εκείνες ξέρουν.

protothema.gr

You May Also Like

Τα δρομολόγια του καραβιού «ΟΛΥΜΠΙΑ» 13-29 Ιανουαρίου 2023

Ο Δήμος Καστοριάς ενημερώνει ότι το καράβι «ΟΛΥΜΠΙΑ» από τις 13 έως…

Δίκη Χρυσής Αυγής: Με ειρωνικές εκφράσεις και ηθικές αξιολογήσεις έδωσε τη «μάχη των ελαφρυντικών» η υπεράσπιση

Table of Contents Hide Δίκη Χρυσής Αυγής: Με ειρωνικές εκφράσεις και ηθικές…

Το πρόγραμμα της 41ης Διεθνούς Έκθεσης Γούνας Καστοριάς 2016

Τα εγκαίνια της 41ης Διεθνούς Έκθεσης Γούνας Καστοριάς θα πραγματοποιήσει ο Υφυπουργός Εξωτερικών…

Γόνιμες και ουσιαστικές οι επαφές της πρώτης μέρας της περιοδείας των Πράσινων στη Δ. Μακεδονία

  Γόνιμες και ουσιαστικές οι επαφές της πρώτης μέρας της περιοδείας των…

Το ωραιότερο πέτρινο σπίτι που έχετε δει ποτέ βρίσκεται σε ένα Ελληνικό νησί!

Ένα υπέροχο σπίτι που μοιάζει σαν να υπάρχει εκεί στην κορυφή του βουνού χρόνια ατενίζοντας το πέλαγος..

Άργος Ορεστικό: «Ζητάτε να σας πω», η Brillante Classical Orchestra με τον Αλέξανδρο Μπουρδούμη και τη Ντέπη Σακελλαρίου

Μια μουσική παράσταση που μας ταξιδεύει σε μια εποχή αθωότητας, επανάστασης και…

Ο Δημήτρης Σαββόπουλος για τις δράσεις που έγιναν στην Π.Ε. Καστοριά  ενάντια στον  κορωνοϊό  και τα επόμενα σημαντικά βήματα (Video)

Ο Δημήτρης Σαββόπουλος για τις δράσεις που έγιναν στην Π.Ε. Καστοριά  ενάντια…

Bασιλόπιτα στο Δημαρχείο με τους Δημοτικούς Συμβούλους

Καλή και δημιουργική χρονιά από τον Δήμαρχο Γιάννη Κορεντσίδη

Δήλωση Παραίτησης από τα όργανα του συντονιστικού της Ο.Μ Άργους Ορεστικού ΣΥΡΙΖΑ

Δήλωση παραίτησης του συντονιστικού της Οργάνωσης Μελών Άργους Ορεστικού

Φιλικός ποδοσφαιρικός αγώνας με σύνθημα «Μη μένεις στην κερκίδα θεατής!»

Φιλικός ποδοσφαιρικός αγώνας με σύνθημα «Μη μένεις στην κερκίδα θεατής!»