Σύψας σε ΣΚΑΪ για ρεβεγιόν: Καμιά οικογένεια να μην θεωρείται ασφαλής

Προειδοποίησε ότι εάν δεν λειτουργήσει το click away και έχουμε συνωστισμούς, τότε δεν θα έχουμε μόνο αύξηση κρουσμάτων, αλλά επιδημική έκρηξη. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, οι διασωληνωμένοι δεν μπορούν να φτάσουν τους 200, που είναι ένας ασφαλης αριθμός, πριν από τις 15 Ιανουαρίου.

Τον κώδωνα του κινδύνου για την διασπορά του ιού σε μικρά και μεγάλα ρεβεγιόν τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, έκρουσε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ και τον Νίκο Στραβελάκη.

«Κάθε συνάντηση οικογενειών μπορεί να επιφέρει τη διασπορά. Δεν το λέω αυτό γιατί είμαι κακός αλλά γιατί το βλέπουμε. Τα στοιχεία μας λένε ένα πράγμα:

Ενδοοικογενειακή διασπορά», τόνισε και πρόσθεσε ότι τα δεδομένα των επιδημιολόγων δείχνουν με σαφήνεια ότι ο ιός έχει περάσει στα σπίτια.

Απαντώντας στο ερώτημα εάν θα πρέπει να βρίσκονται έως εννέα άτομα ή δύο οικογένειες στο εορταστικό τραπέζι, επανέλαβε ότι σε κάθε οικογένεια μπορεί να υπάρχει ένα μολυσμένο άτομο αλλά ασυμπτωματικό. Πρόσθεσε ότι καμιά οικογένεια δεν πρέπει να θεωρείται ασφαλής και προειδοποίησε ότι ένα γιορτινό τραπέζι θα μπορούσε να καταλήξει με καλεσμένους αρρώστους ή ακόμη και διασωληνωμένους στο νοσοκομείο.

Για το click away: Και το μικρότερο άνοιγμα επιφέρει αύξηση διασποράς.

Σχετικά με την έναρξη του click away στο λιανεμπόριο, ο καθηγητής τόνισε ότι κάθε άνοιγμα ακόμη και μικρό επιφέρει αύξηση στη διασπορά του ιού που θα φανεί μέσα σε 15 ημέρες.

Εάν δεν λειτουργήσει το click away και έχουμε συνωστισμό, τότε δεν θα έχουμε μόνο αύξηση, αλλά επιδημική έκρηξη, τόνισε ο κ. Σύψας και πρόσθεσε πως αυτός είναι και ο λόγος που οδήγησε τον υπουργό Ανάπτυξης να πει πως αν δούμε εικόνες Harrods, τότε το click away θα καταργηθεί.

Εάν από την άλλη λειτουργήσει click away, είναι το ελάχιστο δυνατό που μπορούμε να κάνουμε για να έχουμε κάποιου είδους αγορά τα Χριστούγεννα, συμπλήρωσε ο καθηγητής.

Τι θα γίνει με τα σχολεία

Ο κ. Σύψας εξήγησε ότι ένας από τους λόγους που δεν άνοιξε τώρα η αγορά, ήταν για να καταστεί εφικτό να ανοίξουν με ασφάλεια τα σχολεία τον Ιανουάριο και «θα δούμε αν θα το πετύχουμε».

Στόχος είναι να ανοίξουν σε πρώτη φάση τα δημοτικά και εάν όλα πάνε καλά θα λειτουργήσουν με φυσική παρουσία και οι άλλες βαθμίδες.

Δύσκολος ο Ιανουάριος – Πως επηρεάζει το κρύο τον δείκτη Rt

Ο καθηγητής τόνισε ότι με βάση τις προβλέψεις ο αριθμός των διασωληνωμένων στη χώρα μας θα πέσει σε 200, που αποτελεί έναν ασφαλή αριθμό, περί τις 15 Ιανουαρίου και όχι νωρίτερα.

Ο Ιανουάριος, τόνισε θα είναι μια δύσκολη περίοδος, και θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι γι’ αυτό, καθώς το σύστημα υγείας είναι ήδη στα όριά του.

Ο χάρτης είναι κατακόκκινος όσον αφορά τη διαθεσιμότητα κλινών ΜΕΘ σημείωσε και ευχήθηκε να μην δούμε δύσκολες καταστάσεις.

Ενόψει της πτώσης της θερμοκρασίας, επεσήμανε ότι κάθε ένας βαθμός που πέφτει επηρεάζει κατά 4% με 5% τον λεγόμενο δείκτη Rt.

Πηγή: skai.gr

You May Also Like

Κορονοιός στην Ελλάδα: Στους 56 οι νεκροί – Τρεις νεκροί σε μία μέρα. Κατέληξε 72χρονη από την Κοζάνη

Κορονοιός στην Ελλάδα: Στους 56 οι νεκροί – Τρεις νεκροί σε μία…

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ:ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ ΓΙΑ COVID-19, Πέμπτη, 8 Απριλίου 2021

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ:ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ ΓΙΑ COVID-19, Πέμπτη, 8 Απριλίου 2021  

Η κατανομή των χθεσινών κρουσμάτων στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας

  Η κατανομή των χθεσινών κρουσμάτων στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας

Εμβολιασμός: Μέχρι πόσες μέρες μετά μπορεί να εμφανιστούν προβλήματα θρόμβωσης

Table of Contents Hide Εμβολιασμός: Μέχρι πόσες μέρες μετά μπορεί να εμφανιστούν…

«Άχρηστο» το lockdown! «Κόλαφος» ο καθηγητής του Στάνφορντ Γιάννης Ιωαννίδης για τη διαχείριση του κορωνοϊού στη χώρα μας (Video)

«Άχρηστο» το lockdown! «Κόλαφος» ο καθηγητής του Στάνφορντ Γιάννης Ιωαννίδης για τη…

SOS: Οι πόρτες του Δημαρχείου Άργους Ορεστικού θα είναι κλειστές.

Ενημερώνουμε ότι για προληπτικούς λόγους, οι πόρτες του Δημαρχείου Άργους Ορεστικού θα…

Παγώνη: Περιμένουμε αύξηση των κρουσμάτων μετά τα πάρτι της Αποκριάς, δύσκολο το Πάσχα στο χωριό

Παγώνη: Περιμένουμε αύξηση των κρουσμάτων μετά τα πάρτι της Αποκριάς, δύσκολο το…

Ματίνα Παγώνη: Τι είναι η αθηναϊκή μετάλλαξη και ποια είναι τα συμπτώματα

Ματίνα Παγώνη: Τι είναι η αθηναϊκή μετάλλαξη και ποια είναι τα συμπτώματα