Πότε πληρώνονται δώρο Χριστουγέννων, αποζημιώσεις μείωσης ενοικίων και τι ισχύει με εργαζόμενους σε αναστολή

Τι θα πρέπει να κάνουν οι επιχειρήσεις

Ειδικότερα, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να καταβάλουν έως τις 21 Δεκεμβρίου το τμήμα του Δώρου για το διάστημα εκείνο κατά το οποίο οι εργαζόμενοι εργάστηκαν κανονικά από το Μάιο έως το Δεκέμβριο με βάση τον ονομαστικό τους μισθό. Από την άλλη, το υπουργείο Εργασίας θα καταβάλει από τις 21 Δεκεμβρίου το τμήμα του Δώρου που αναλογεί στους μήνες κατά τους οποίους οι εργαζόμενοι είχαν τεθεί σε αναστολή. Το τμήμα του δώρου θα υπολογιστεί με βάση την αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 800 ευρώ για το Νοέμβριο. Επιπλέον, θα υπολογιστεί, με βάση τα 534 ευρώ για τους υπόλοιπους μήνες.

Το υπουργείο θα συλλέξει τα στοιχεία των εργαζόμενων σε αναστολή στις κλειστές και πληττόμενες επιχειρήσεις από το σύστημα «Εργάνη». Ωστόσο, δεν είναι δυνατή λόγω χρονικής στενότητας η επεξεργασία των στοιχείων για τους εργαζόμενους που τέθηκαν σε αναστολή το μήνα Δεκέμβριο. Γι αυτό το λόγο το τμήμα του Δώρου που αντιστοιχεί στο Δεκέμβριο θα καταβληθεί στους εργαζόμενους τον Ιανουάριο. Ο υπουργός εργασίας Γιάννης Βρούτσης έχει δηλώσει ότι επιδίωξη του υπουργείο είναι να καταβληθεί στους εν λόγω εργαζόμενους το υπόλοιπο δώρο με εμβόλιμη πληρωμή από τις 12 Ιανουαρίου.

 Παραδείγματα

– Για παράδειγμα: Εργαζόμενος με μισθό 800 ευρώ, σε αναστολή Μάιο, Ιούνιο και Ιούλιο θα λάβει 515 ευρώ από τον εργοδότη και 206 από το κράτος. Δηλαδή, θα λάβει σύνολο 722 ευρώ. Εργαζόμενοι που μπήκαν σε αναστολή τον Μάιο ή το καλοκαίρι και μπαίνουν ξανά τον Νοέμβριο, θα λάβουν Δώρο με βάση τον ονομαστικό μισθό. Δηλαδή, τα 534 και τα 800 ευρώ.

– Για παράδειγμα: Εργαζόμενος με ονομαστικό μισθό 800 ευρώ, σε αναστολή Μάιο και Νοέμβριο θα λάβει 619 ευρώ από τον εργοδότη και 169 από το κράτος. Δηλαδή, θα λάβει σύνολο 788 ευρώ.

Οι εργαζόμενοι που τέθηκαν σε αναστολή θα έχουν απώλειες από τον τρόπο υπολογισμού του δώρου ανάλογα με τον αριθμό των μηνών της αναστολής και το ύψος του ονομαστικού τους μισθού. Όσο περισσότεροι οι μήνες της αναστολής και όσο πιο ψηλός ο μισθός, τόσο μεγαλύτερες οι απώλειες. Οι εργαζόμενοι που αμείβονται με το βασικό μισθό η εργάζονται με μερική απασχόληση θα έχουν μικρές διαφορές.

Απώλειες έως 20% θα έχουν οι εργαζόμενοι με ονομαστικό μισθό άνω των 1000 ευρώ. Αυτό θα ισχύει ανάλογα βέβαια με τους μήνες τις αναστολής.

Οι ασφαλιστικές εισφορές

Οι ασφαλιστικές εισφορές (ασφαλισμένου και εργοδότη ή ασφαλισμένου) επί του επιδόματος εορτών Χριστουγέννων, για τους εργαζόμενους που τίθενται σε αναστολή και οι οποίες αντιστοιχούν στο χρόνο αναστολής υπολογίζονται επί του ονομαστικού μισθού ή του ημερομισθίου του εργαζομένου και καλύπτονται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.

Οι εισφορές του Δώρου προσδιορίζονται μέσω της Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης (ΑΠΔ). Αυτή υποβάλλεται από τον εργοδότη για το επίδομα εορτών Χριστουγέννων. Για την αναλογία του Δώρου που αντιστοιχεί στο χρονικό διάστημα αναστολής καταχωρίζονται στην ΑΠΔ τα στοιχεία του ονομαστικού μισθού ή του ημερομισθίου. Δηλαδή, με πλήρη ή μειωμένη απασχόληση ή εκ περιτροπής απασχόληση. Ισχύει, με βάση τις συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου, αορίστου ή ορισμένου χρόνου.

Για τους εργαζόμενους που υπέβαλαν μονομερείς δηλώσεις αναστολής, οι εισφορές του Δώρου υπολογίζονται επί της αποζημίωσης ειδικού σκοπού. Οι εισφορές του Δώρου για τους εργαζόμενους που εντάσσονται στο μηχανισμό «Συν-Εργασία» υπολογίζονται επί του ονομαστικού μισθού. Επίσης, καλύπτονται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.

Πότε η καταβολή των αποζημιώσεων – Ποιους αφορά

Τον ερχόμενο Ιανουάριο θα καταβληθούν οι χρηματικές αποζημιώσεις (το 50% της απώλειας) σε όσους υποχρεώθηκαν σε μείωση ενοικίου κατά 40% τον Νοέμβριο. Τα αντίστοιχα ποσά που αφορούν στη μείωση ενοικίων του μηνός Δεκεμβρίου θα καταβληθούν τον ερχόμενο Φεβρουάριο. Αυτά θα μπουν στους τραπεζικούς λογαριασμούς των ιδιοκτήτων.

Οι καθυστερημένες πληρωμές οφείλονται στο ότι πρόσφατα δόθηκε παράταση μέχρι το τέλος κάθε μήνα για την υποβολή των δηλώσεων COVID-19. Δηλαδή, των δηλώσεων όπου καταγράφεται η απώλεια που υφίστανται οι ιδιοκτήτες των ακινήτων από την υποχρεωτική μείωση των ενοικίων.

Συγκεκριμένα, οι δηλώσεις COVID-19 με τις απώλειες Νοεμβρίου θα μπορούν να υποβληθούν μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου στην ΑΑΔΕ. Άρα, οι εκταμιεύσεις των αποζημιώσεων θα ξεκινήσουν τον Ιανουάριο. Αντίστοιχα, οι μειώσεις ενοικίων για τον μήνα Δεκέμβριο θα δηλωθούν μέχρι τέλος Ιανουαρίου, αρα οι εκταμιεύσεις θα γίνουν μέσα στον Φεβρουάριο.

newsitamea.gr

You May Also Like

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 18,5% η ανεργία στην Ελλάδα το Φεβρουάριο

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 18,5% η ανεργία στην Ελλάδα το Φεβρουάριο

Έρχεται φτώχεια. Πάνω από 80 εκατομμύρια νοικοκυριά στην Ευρώπη θα βρεθούν ΧΩΡΙΣ θέρμανση τον χειμώνα

Table of Contents Hide Έρχεται φτώχεια. Πάνω από 80 εκατομμύρια νοικοκυριά στην…

Κοζάνη: Φωταγωγήθηκε και φέτος το πιο εντυπωσιακά στολισμένο σπίτι της Ελλάδας (photos)

Έχει γίνει πλέον παράδοση και κάθε χρόνο τραβάει πάνω του τα βλέμματα,…

«Χρυσός» ο Έλληνας Παραολυμπιονίκης Αντώνης Τσαπατάκης στο Παγκόσμιο Παρακολύμβησης

Ο Αντώνης Τσαπατάκης το έκανε ξανά! Μας έκανε υπερήφανους!

Στοιχεία – φωτιά: Αυτοί είναι οι μισθοί – πείνας για 524.533 εργαζόμενους

Αύξηση κατά 9,90% του αριθμού των χαμηλόμισθων εργαζομένων με καθεστώς μερικής απασχόλησης…

Βατόπουλος στο MEGA : Υπάρχει σχεδιασμός για rapid τεστ στα σχολεία – Τι είπε για το click away

Βατόπουλος στο MEGA : Υπάρχει σχεδιασμός για rapid τεστ στα σχολεία –…

Ηράκλειο: Έχασε τη μάχη για τη ζωή ο δίχρονος Νικόλας

Δώδεκα μέρες μετά το τροχαίο στη Λυγαριά

Φλώρινα: Ο βοσκός βίαζε την ανήλικη κόρη του 3 φορές την εβδομάδα

Ο 35χρονος ασελγούσε στο κορίτσι οπουδήποτε μπορούσε να το απομονώσει, ακόμα στον στάβλο…

Η ακρίβεια στέλνει τους Έλληνες σε Βόρεια Μακεδονία και Βουλγαρία για ψώνια και βενζίνη

Αναφορικά με τη βενζίνη, η τιμή της στην Βουλγαρία είναι 1,40 ευρώ,…

Η τεράστια παράκαμψη που έκανε ρωσικό αεροσκάφος για να παραλάβει διπλωμάτες από Ισπανία και Ελλάδα – Διένυσε… 15.163 χιλιόμετρα

Table of Contents Hide Η τεράστια παράκαμψη που έκανε ρωσικό αεροσκάφος για…