Η Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Καστοριάς Ολυμπία Τελιγιορίδου, μέσω ενός πολύ  γνωστού μέσου κοινωνικής δικτύωσης προέβη σε μια πολύ ευχάριστη είδηση για την Π.Ε. Καστοριάς. Ειδικότερα η κα Τελιγιορίδου έγραψε «Στην τελική ευθεία και η επαναλειτουργία του Τμήματος Διεθνούς Εμπορίου στην Καστοριά».

Μάλιστα η Βουλευτής παρέθεσε ένα ρεπορτάζ από την ιστοσελίδα avgi.gr, στο οποίο εμπεριέχονται δηλώσεις του Υφυπουργού Παιδείας Δημήτριου Μπαξεβανάκη, σχετικά με την εφαρμογή του σχεδίου “Αθηνά” και τις συνέπειες που αυτό επέφερε. Επιπρόσθετα στο ρεπορτάζ της κα Κωστοπούλου αναφέρονται τα όσα ειπώθηκαν μεταξύ του κ. Μπεξεβανάκη και των εκπροσώπων της διοίκησης του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας, κατά τη συνάντηση που πραγματοποιήσαν τη Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2017.

facebookΑκολουθεί το ρεπορτάζ της Μίνας Κωστοπούλου από το avgi.gr:

Δ. Μπαξεβάνης: «Να αρθούν οι καταστροφικές συνέπειες του σχεδίου “Αθηνά”»

Την ανάγκη «να αρθούν οι καταστροφικές συνέπειες του σχεδίου Αθηνά» υπογράμμισε ο υφυπουργός Παιδείας Δημήτρης Μπαξεβανάκης. «Μόνο αρνητικά αποτελέσματα συσσώρευσε στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση», συνέχισε, κατά τη συνάντησή του με τη διοίκηση του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας, τη Δευτέρα.

Το ΤΕΙ αυτό βρίσκεται μεταξύ εκείνων που θέλουν να σώσουν τα τμήματά τους από τις συνέπειες της “Αθηνάς” – στο σύνολο 19 πανελλαδικά, που χαρακτηρίζονται μεταβατικά. “Αποψιλώθηκαν” επί Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ, βγήκαν από τα Μηχανογραφικά, και ετοιμάζονταν να κλείσουν. Η μεταβατικότητα τούς δίνει τη δυνατότητα στα επόμενα δύο χρόνια είτε να απορροφηθούν από όμορα, είτε να βάλουν “λουκέτο” τον Οκτώβριο του 2018, είτε να πείσουν τις διοικήσεις τους να τα σώσουν. Τα περισσότερα αφορούν το εμπόριο, τον τουρισμό, τη διοίκηση επιχειρήσεων. Όσα σωθούν από τη μεταβατικότητα, θα ξανακερδίσουν μια θέση στα Μηχανογραφικά. Μάλιστα, ο αρχικός σχεδιασμός ήταν αυτό να γίνει μέχρι τον Μάρτιο, αλλά για την ώρα δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις.

Η Σύγκλητος του ΤΕΙ Δυτ. Ελλάδας έχει από το καλοκαίρι αποφασίσει ομόφωνα για την άρση της μεταβατικότητας των τμημάτων Κοινωνικής Εργασίας, Οπτικής – Οπτομετρίας και Τουριστικών Επιχειρήσεων, ώστε να ξαναμπούν στα Μηχανογραφικά. Στελέχη του τον Δεκέμβριο συναντήθηκαν με τον υπουργό Παιδείας, λαμβάνοντας τη δέσμευση για απαντήσεις τον Ιανουάριο όσον αφορά το σύνολο του σχεδιασμού για τα 19 μεταβατικά τμήματα. «Συνεχίζουμε τον αγώνα για να αντιστρέψουμε μια κατάφωρη αδικία που διαπράχθηκε το 2013 χωρίς κανένα ακαδημαϊκό κριτήριο» είχαν ανακοινώσει.

 

Τη Δευτέρα η διοίκηση του ΤΕΙ Δυτ. Ελλάδας ήρθε στο υπουργείο Παιδείας για το ίδιο ζήτημα και συναντήθηκε με τον υφυπουργό, Δημήτρη Μπαξεβανάκη. Ο Δ. Μπαξεβανάκης δήλωσε ότι τα κατά τόπους τμήματα αποτελούν σημαντικό κομμάτι της ανάπτυξης της τοπικής οικονομίας, συμβάλλοντας παράλληλα στην επιστημονική πρόοδο και στην προαγωγή του πολιτισμού. Στη συνάντηση έγινε ιδιαίτερη αναφορά στο τμήμα Πληροφορικής και ΜΜΕ και στην ανάγκη ενίσχυσης της κατεύθυνσης Πολιτισμού – Μουσειολογίας.

Η επαναλειτουργία των περισσότερων τμημάτων μεταβατικότητας αποτελεί τη “γραμμή” του υπουργείου Παιδείας, καθώς είναι ιδιαίτερα κοστοβόρο -από πολλές απόψεις- το οριστικό κλείσιμό τους. Χωρίς να έχει ολοκληρωθεί ένα ενιαίο σχέδιο για την επόμενη μέρα του ακαδημαϊκού χάρτη, τόσο ο Κ. Γαβρόγλου -όπως και οι προκάτοχοί του- δεν θέλουν να δρομολογήσουν αρνητικές εξελίξεις για τα τμήματα αυτά. Ήδη από την περίοδο που ήταν αναπληρώτρια υπουργός η Σ. Αναγνωστοπούλου έχει ζητηθεί από τα ΤΕΙ να στείλουν τις τελικές προτάσεις τους όσον αφορά το τι θέλουν να κάνουν με όσα τμήματά τους είναι μεταβατικά. Οι τελικές αποφάσεις θα συμβάλουν και στην οριστική κατανομή των πιστώσεων μόνιμων μελών ΔΕΠ . Έχουν αποδοθεί στα ΑΕΙ συνολικά 1.000 θέσεις.

Η ώρα των μεταπτυχιακών

Το Σάββατο ο Κ. Γαβρόγλου θα παρουσιάσει στους πρυτάνεις των πανεπιστημίων τις προτάσεις του για τις αλλαγές στα μεταπτυχιακά. «Τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ θα αποφασίσουν τα ίδια την πορεία των μεταπτυχιακών, την ακαδημαϊκή και την οικονομική, προσέξτε, όμως, σε ένα πλαίσιο που ορίζει η Πολιτεία, πλαίσιο όχι παρεμβατικό, πλαίσιο το οποίο θα καθορίζει τους κανόνες του παιχνιδιού. Δεν μπορούμε να δεχτούμε αυτά τα απαράδεκτα υψηλά δίδακτρα. Δεν είναι σωστό, διότι έχουμε και την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που τα απαγορεύει» τόνισε τη Δευτέρα ο υπουργός στη Βουλή, καλώντας οι «παρασπονδίες να ελέγχονται από την κοινωνία».

Ακόμη, στόχος είναι στο επόμενο διάστημα να διερευνηθούν ζητήματα που αφορούν τον Ενιαίο Χώρο Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας, αλλά και το θέμα των επαγγελματικών δικαιωμάτων (εκκρεμεί ρύθμιση για περίπου 200 τμήματα ΑΕΙ).

Τριετής σχεδιασμός για τη φοιτητική μέριμνα

Στο μεταξύ, ο υπουργός προανήγγειλε ότι μέχρι το τέλος αυτής της ακαδημαϊκής χρονιάς θα έχουμε έναν τριετή σχεδιασμό για τα θέματα της φοιτητικής μέριμνας. Ήδη το ΙΝΕΔΙΒΙΜ καταρτίζει μελέτη για τη σίτιση. «Δεν μπορούν να λυθούν τα θέματα της μέριμνας με έναν μόνο τρόπο. Καλές είναι οι εστίες, αλλά δεν μπορούν να λυθούν μόνο με νέες εστίες. Καλά είναι τα ξενοδοχεία, αλλά δεν μπορεί ούτε μόνο με τα ξενοδοχεία να λυθεί το πρόβλημα» είπε ο Κ. Γαβρόγλου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

You May Also Like

Ευχαριστήριο μήνυμα Συλλόγου Γονέων του 7ου Δημοτικού Σχολείου

Για την εθελοντική προσφορά υπηρεσιών του Παναγιώτη Ιντζίδη

Αγροτικός Συνεταιρισμός Καστοριάς: Ξεκίνησε η υποβολή δηλώσεων ΟΣΔΕ 2019

Αγροτικός Συνεταιρισμός Καστοριάς: Ξεκίνησε η υποβολή δηλώσεων ΟΣΔΕ 2019

Στην Καστοριά 18 &19 Νοεμβρίου 2017 πραγματοποιήθηκε Διημερίδα με Θέμα «Καλή ζωή χωρίς αλκοόλ; Γίνεται!»

Στην Καστοριά 18 &19 Νοεμβρίου 2017 πραγματοποιήθηκε Διημερίδα  με Θέμα «Καλή ζωή…

Δημοτικό Κολυμβητήριο Άργους Ορεστικού Ένα ακόμη έργο πνοής 4,2 εκατομμυρίων ευρώ

  Δημοτικό Κολυμβητήριο Άργους Ορεστικού Ένα ακόμη έργο πνοής 4,2 εκατομμυρίων ευρώ

Με 152 συμμετοχές εγκαινιάζεται η 31η Εμποροβιοτεχνική Έκθεση Δυτικής Μακεδονίας

Την Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2015 ανοίγει τις Πύλες της η ετήσια, 31η…

Στις 10 Μαρτίου η τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της ΑΓΡΟ.ΚΑ.

Στις 10 Μαρτίου η τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της ΑΓΡΟ.ΚΑ.

Γ. Ζεμπιλιάδου: «Όταν μια σύσκεψη ρουτίνας χαρακτηρίζεται επιτυχία. Ο κ. Καρυπίδης βρήκε μετά από 4 χρόνια τα γραφεία της διαχειριστικής αρχής!»

Γ. Ζεμπιλιάδου: «Όταν μια σύσκεψη ρουτίνας χαρακτηρίζεται επιτυχία. Ο κ. Καρυπίδης βρήκε…

Εξιχνιάστηκε απάτη μέσω διαδικτύου που διαπράχθηκε σε περιοχή της Φλώρινας

  Εξιχνιάστηκε απάτη μέσω διαδικτύου που διαπράχθηκε  σε περιοχή της Φλώρινας