ΠΟΥ: Το 90% των μαθητών πάσχει από διαταραχές άγχους λόγω του lockdown

Το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού βρίσκεται στην κορύφωσή του, ενώ υπάρχει ήδη η απειλή για ένα τρίτο, ακόμα πιο σκληρό κύμα που θα «επισκεφθεί» τον πλανήτη στα τέλη του Δεκέμβρη. Τα περιθώρια για την άρση των αυστηρών lockdown που έχουν επιβληθεί παγκοσμίως είναι πολύ στενά και, δυστυχώς, η ηλικιακή ομάδα που φαίνεται να πλήττεται περισσότερο από τις έμμεσες και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του ιού είναι τα παιδιά.

Το κλείσιμο των σχολείων και η τηλεκπαίδευση έχει επηρρεάσει βαθιά τους μαθητές όχι μόνο στην χώρα μας αλλά σε ολόκληρο τον πλανήτη. Και μπορεί να μην το καταλαβαίνουμε ή να θεωρούμε πως όλα τα προβλήματα θα λήξουν με το εμβόλιο, αλλά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), με πρόσφατη ανακοίνωσή του, μας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου: τα παιδιά πάσχουν από αγχώδεις διαταραχές που θα τα ακολουθούν για πολύ καιρό μετά το τέλος της πανδημίας. 

Τα παιδιά είναι τα πρώτα θύματα έμμεσων επιπτώσεων

«Διαταραχές άγχους που προκαλούνται από την COVID-19 έχουν διαγνωστεί σχεδόν στο 90% των νέων, ενώ περισσότεροι από ένα δισεκατομμύριο μαθητές σχεδόν σε όλες τις χώρες έχουν επηρεαστεί από το κλείσιμο των σχολείων», υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση, που υπογράφει μεταξύ άλλων και ο ΠΟΥ.

Ο ΠΟΥ ανέλαβε δράση και, με τη βοήθεια έξι μεγάλων οργανώσεων νέων παγκοσμίως – οι οποίες αριθμούν 250 εκατομμύρια μέλη – ξεκίνησε παγκόσμια κινητοποίηση «για την αντίδραση στις αρνητικές επιπτώσεις της COVID-19 στους νέους».

Οι αιτίες που προκαλούν διαταραχές άγχους στους νέους

Η συμμαχία εντόπισε πως, παρά το γεγονός ότι οι νέοι πλήττονται λιγότερο από την ασθένεια σε σχέση με τα μεγαλύτερης ηλικίας άτομα, είναι τα πρώτα θύματα των έμμεσων και μακροπρόθεσμων επιπτώσεων. Οι αιτίες που προκαλούν τις διαταραχές άγχους είναι οι εξής:

  • H διακοπή της σχολικής εκπαίδευσης
  • H οικονομική αβεβαιότητα
  • H απώλεια ή η έλλειψη ευκαιριών απασχόλησης
  • Oι επιπτώσεις στη σωματική και ψυχική υγεία και τα τραύματα από την ενδοοικογενειακή βία.

1 δις παιδιά αντιμετωπίζουν μαθησιακά προβλήματα και άγχος

Εκτός από τις διαταραχές άγχους, πολλά παιδιά αντιμετωπίζουν και προβλήματα στη μάθηση. Το κλείσιμο των σχολείων και η τηλεκπαίδευση έχει επηρρεάσει 1 δισεκατομύριο παιδιά παγκοσμίως, ενώ 1 στους 6 νέους παγκοσμίως έχει χάσει τη δουλειά του κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Οι δράσεις που προτείνει ο ΠΟΥ

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΠΟΥ, οι οργανισμοί που κινητοποιούνται για την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου προβλήματος, πρέπει να κινηθούν σε δύο μέτωπα: να βοηθήσει τους νέους να αντιμετωπίσουν τις συγκεκριμένες προκλήσεις που φέρνει η ασθένεια σ’ αυτούς, αλλά επίσης και να τους καταστήσει αρωγούς, ώστε και οι ίδιοι οι νέοι να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της πανδημίας.

Στόχος τους είναι να «επενδύσουν σε λύσεις και δράσεις των οποίων θα ηγούνται νέοι, ώστε να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της πανδημίας COVID-1».

Στο πλαίσιο της κινητοποίησης, θα διοργανωθεί παγκόσμια διάσκεψη των νέων τον Απρίλιο του 2021, ενώ έχει δημιουργηθεί ένα ταμείο ύψους 5 εκατομμυρίων δολαρίων, για τη στήριξη οργανώσεων αυτών των δράσεων.

Πηγή: healthview.gr

You May Also Like

Η ηλικία, είναι απλά ένας αριθμός.. και η ζωή, δεν μετριέται με αριθμούς

Η ηλικία, είναι απλά ένας αριθμός.. και η ζωή, δεν μετριέται με…

14 γρίφοι για κοφτερά μυαλά που μπορούν να σας κρατήσουν ξύπνιους όλη τη νύχτα

Table of Contents Hide 14 γρίφοι για κοφτερά μυαλά που μπορούν να…

Ο αποκεφαλισμός της Σκωτσέζας βασίλισσας Μαίρης που έχασε 3 συζύγους και 4 βασίλεια! Την εκτέλεσε η ξαδέλφη της και βασίλισσα τη Αγγλίας, Ελισάβετ

  Ο αποκεφαλισμός της Σκωτσέζας βασίλισσας Μαίρης που έχασε 3 συζύγους και…

Ποια ζώδια είναι και είναι οι καλύτεροι φίλοι για μια ζωή

Με ποια ζώδια ταιριάζεις;

Πόσο στιγμάτισε το Game of Thrones η τελευταία του σεζόν; (pics & vid)

Πόσο στιγμάτισε το Game of Thrones η τελευταία του σεζόν; (pics &…

Λεμονάδα με κουρκουμά – θεραπεύει την κατάθλιψη καλύτερα από το Prozac!

Η κατάθλιψη είναι μια κοινή διαταραχή της διάθεσης, που εκδηλώνεται με μια…

Πώς η στάση σώματος στον ύπνο επηρεάζει την υγεία σου

Τι σημαίνουν για την υγεία σου και το χαρακτήρα σου οι στάσεις…

Για 35 χρόνια έφτιαχνε το σπίτι των ονείρων της. Όταν δείτε το εσωτερικό του θα πείτε πως άξιζε τον κόπο

Για 35 χρόνια έφτιαχνε το σπίτι των ονείρων της. Όταν δείτε το…

«Είναι γραφική, πως την ανεχόμαστε;»: Το σχόλιο του Σταμάτη Γονίδη για την Ματίνα Παγώνη και η απάντησή της

«Είναι γραφική, πως την ανεχόμαστε;»: Το σχόλιο του Σταμάτη Γονίδη για την…