Οι πολικές θερμοκρασίες με τις οποίες έρχεται αντιμέτωπη η Π.Ε. Καστοριάς, έχουν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία πολλών προβλημάτων, τόσο στην καθημερινότητα των ανθρώπων, όσο και στις συνθήκες διαβίωσης των πτηνών και των ζώων.

Της Χρύσας Κοσμίδου

Ο Αντιπρόεδρος της Εταιρίας Προστασίας Περιβάλλοντος και μέλος της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρίας Νικόλαος  Παναγιωτόπουλος, ενημέρωσε πως τα ζώα και τα πτηνά της Π.Ε. Καστοριάς, έρχονται αντιμέτωπα με την πείνα, καθώς λόγω του παγετού δεν μπορούν να βρουν τροφή «Τις τελευταίες ημέρες, βλέπουμε πως έχουν χάσει σωματικό βάρος. Επίσης παρατηρήσαμε ότι αποφεύγουν τις μετακινήσεις προκειμένου να μην χαλάσουν ενέργεια, μιας και τα ίδια δεν γνωρίζουν πως θα κυλήσουν οι επόμενες ημέρες».

Το ευτύχημα της υπόθεσης είναι, σ15978533_10154759751400390_1870667084_nύμφωνα και τον κ. Παναγιωτόπουλο, πως ο κόσμος της Καστοριάς δείχνει μεγάλη ευαισθησία ως προς το θέμα των πτηνών της λίμνης, καθώς φροντίζουν να τα παρέχουν τροφή «Είναι πολύ ευχάριστο αυτό το γεγονός, ωστόσο οι συμπολίτες μας θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί ως προς τις τροφές που δίνουν στα πτηνά. Για παράδειγμα, δεν θα πρέπει να περιέχουν γλυκαντικές ουσίες ή καρυκεύματα».  Συνεπώς, όσοι είναι διατεθειμένοι να ταΐσουν τις πάπιες, τους κύκνους και τα άλλα πτηνά της λίμνης, καλό θα ήταν να προμηθευτούν ζωοτροφές από τα αντίστοιχα καταστήματα «Με ένα μικρό χρηματικό ποσό, όλοι μας μπορούμε να βοηθήσουμε τα πτηνά μας. Ο Περιβαλλοντικός Σύλλογος Καστοριάς από την πλευρά του και στο μέτρο του δυνατού, μεριμνά ώστε να τα παρέχει τροφή», συμπλήρωσε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Βρέθηκαν νεκρά πουλιά στη λίμνη της Καστοριάς

Η λίμνη της Καστοριάς, έχει μετατραπεί σε ένα απέραντο παγοδρόμιο. Η γραφικότητα του τοπίου αυτού, είναι απαράμιλλης ομορφιάς, ωστόσο υπάρχουν και οι αρνητικές συνέπειες.

Ειδικότερα, εγκλωβίζονται τα πουλιά μέσα σ15992194_10154759750850390_1329518060_oτους πάγους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.  Ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος, μέχρι αυτή τη στιγμή έχει απεγκλωβίσει περισσότερα από σαράντα πουλιά «Κυρίως οι κύκνοι εγκλωβίζονται. Καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια και στόχος μας είναι να βοηθήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα πτηνά μπορούμε», σημείωσε ο κ. Παναγιωτόπουλος και μετά λύπης δήλωσε πως οι ενέργειές τους, δεν έχουν πάντοτε το επιθυμητό αποτέλεσμα «Εντός της λίμνης υπάρχουν νεκρά πουλιά, τα οποία έχουν εγκλωβιστεί στο πάγο, αλλά δεν μπορούμε να τα προσεγγίσουμε, παρόλο που διαθέτουμε τα απαραίτητα μέσα, γιατί πρέπει να κινούμαστε και εμείς οι ίδιοι μεριμνώντας για τη δική μας ασφάλεια. Ευτυχώς, έχουμε την υποστήριξη από την Πυροσβεστική Υπηρεσία και οφείλουμε να την 16106518_10154759751155390_1146806513_oευχαριστήσουμε για αυτό. Ωστόσο, δεν υπάρχει τρόπος να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε 100% αυτές τις καταστάσεις, όμως το λιθαράκι που βάζουμε θεωρώ πως είναι αρκετά σημαντικό». Ο Σύλλογος έκανε δεκάδες απόπειρες απεγκλωβισμού, όπου η συντριπτική τους πλειοψηφία στέφτηκε με επιτυχία, όμως περίπου εφτά πουλιά, ενώ απεγκλωβίστηκαν,  δεν κατάφεραν να επιζήσουν.

Επιπλέον, ο κ. Παναγιωτόπουλος, τόνισε ιδιαίτερα το γεγονός, ότι κανένας και για κανέναν λόγο δεν θα πρέπει να πατάει πάνω στο πάγο που έχει δημιουργηθεί στη λίμνη καθώς πρόκειται για ένα ιδιαίτερα επικίνδυνο εγχείρ15967517_10154759750755390_1880334152_oημα και μάλιστα οι αρχές με σχετική ανακοίνωση έχουν απαγορεύσει τέτοιου είδους ενέργειες. Ακόμη, ο κόσμος μπορεί να προφυλάξει τα πουλιά εάν δεν δημιουργεί προβλήματα στην προσπάθειά του να τα πλησιάσει καθώς «Θα βρουν μόνα τους τον τρόπο να προφυλαχτούν».

Καθολική απαγόρευση του κυνηγιού

Στο 100% είναι αυτή τη στιγμή η χιονοκάλυψη στους βιότοπους της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς, και για το λόγο αυτό οι κυνηγοί θα πρέπει να σεβαστούν την καθολική απαγόρευση του κυνηγιού «Είναι γνωστό σε όλους ότι οι καιρικές συνθήκες είναι αντίξοες. Έχει παγώσει όλη η λίμνη, όπως επίσης και τα ποτάμια της περιοχής όπου μερικώς έχουν αφήσει κάποια σημεία ανοιχτά. Δυστυχώς, ορισμένοι κυνηγοί, έχουν παρακούσει τις εντολές και βγήκαν στην επιφάνεια φαινόμενα λαθροθηρίας», ήταν τα λόγια του κ. Παναγιωτόπουλου, ο οποίος σχολίασε πως κάποιες από τις καταγγελίες για παράνομο κυνήγι τις πραγματοποίησαν τουρίστες οι οποίοι έτυχε να είναι στην 16009799_10154759751260390_2050315079_oΚαστοριά κατά την περίοδο των εορτών  «Το τελευταίο διάστημα, είχαμε πέντε κρούσματα. Μας ειδοποιούν και οι επισκέπτες για πράγματα τα οποία βλέπουν να συμβαίνουν μπροστά τους και μάλιστα τα καταγράφουν στο φωτογραφικό φακό. Θέλω να πιστεύω πως θα πάψουν να υφίστανται τέτοιου είδους περιστατικά. Άλλωστε το ζητούμενο δεν είναι να τιμωρήσουμε τους παραβάτες, αλλά να κατανοήσουν οι ίδιοι ότι δεν πρέπει να προβαίνουν σε αυτές τις ενέργειες, ειδικά την εποχή που τα ζώα υποφέρουν καθημερινά και προσπαθούν κάθε ώρα να βρουν τροφή».     

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

You May Also Like

Τον Άγιο Δημήτριο τον εκ Σαμαρίνης εόρτασε η Ιερά Μητρόπολη Καστορίας

Τον Άγιο Δημήτριο τον εκ Σαμαρίνης τίμησε και εόρτασε η Ιερά Μητρόπολη…

Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Καστοριάς για το νερό του Δισπηλιού

Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Καστοριάς για το νερό του Δισπηλιού

Γέρμας: Θηροφύλακες συνέλαβαν τέσσερα άτομα σε περιοχή της Καστοριάς για νυκτερινή θήρα λαγών. Κατασχέθηκαν όπλα και αυτοκίνητο

Γέρμας: Θηροφύλακες συνέλαβαν τέσσερα άτομα σε περιοχή της Καστοριάς για νυκτερινή θήρα…

Θ. Καρυπίδης: Έργα προϋπολογισμού 80 εκ. ευρώ στην ΠΕ Καστοριάς για την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων και την αντιμετώπιση των αναγκών στους Δήμους της ΠΕ Καστοριάς

Θ. Καρυπίδης: Έργα προϋπολογισμού 80 εκ.  ευρώ στην ΠΕ Καστοριάς για την…

Σε πλήρη ετοιμότητα το Μαμάτσειο Νοσοκομείο Κοζάνης και το Μποδοσάκειο Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας για την αντιμετώπιση πιθανού κρούσματος κορωνοϊού

Σε πλήρη ετοιμότητα το Μαμάτσειο Νοσοκομείο Κοζάνης και το Μποδοσάκειο Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας…

Στον “αέρα” 13 συμβασιούχοι του Δήμου Άργους Ορεστικού. Π. Κεπαπτσόγλου: «Μας αδίκησε η απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών»

Στον “αέρα” 13 συμβασιούχοι του Δήμου Άργους Ορεστικού. Π. Κεπαπτσόγλου: «Μας αδίκησε…