Απτόητος ο «σουλτάνος» Ερντογάν: Δεν γονατίζουμε, θα συνεχίσουμε να σας απογοητεύουμε

Μετά τη χείρα φιλίας που έτεινε την Παρασκευή στην Γερμανίδα Καγκελάριο, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σήμερα, επέστρεψε στον παλιό κακό του εαυτό και απηύθυνε εκ νέου μήνυμα προς όλους εκείνους που προσπαθούν, όπως είπε, με απειλές να κάνουν τη χώρα του να γονατίσει, ότι η Τουρκία παραμένει δυνατή.

Συγκεκριμένα ο Ταγίπ Ερντογάν σε ομιλία του μέσω τηλεδιάσκεψης με την ευκαιρία των εγκαινίων τμήματος της εθνικής οδού στο βόριο Μαρμαρά, απευθύνθηκε προς όλους εκείνους που θεωρεί εχθρούς του.

«Θα συνεχίσουμε να σας απογοητεύουμε. Καθώς γινόμαστε πιο δυνατοί, είναι πιο εύκολο για μας να ξεπεράσουμε τα επόμενα εμπόδια. Δεν είναι εύκολο να αλλάξεις τις συνήθειες χρόνων στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Προσπάθησαν να μπλοκάρουν τη χώρα μας, Ευτυχώς, δεν το έχουν επιτύχει μέχρι τώρα. Η Τουρκία δεν θα διστάσει ποτέ να χρησιμοποιήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Λέω σε εκείνους που προσπαθούν να κάνουν τη χώρα μας να γονατίσει με απειλές, επιβολή, υποκρισία και τεχνάσματα, θα συνεχίσουμε να σας απογοητεύουμε. Δεν θα σταματήσουμε μέχρι να φέρουμε νίκη σε αυτό τον αγώνα».

Η Αθήνα από την πλευρά της εμμένει «με υπομονή και επιμονή» στο θέμα των κυρώσεων με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια να υπενθυμίζει «η Ευρωπαϊκή Ένωση κινείται με αργούς ρυθμούς».

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη χθεσινή επικοινωνία με την Άνγκελα Μέρκελ, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, χρησιμοποίησε το μεταναστευτικό ως μοχλό για την αναθέρμανση των σχέσεων με την ΕΕ.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά την τηλεδιάσκεψη που είχε με την Άνγκελα Μέρκελ, της είπε ότι το κλειδί για την θετική ατζέντα ΕΕ-Τουρκίας είναι η επικαιροποίηση της συμφωνίας της 18ης Μαρτίου για το μεταναστευτικό. Ο Ερντογάν κατηγόρησε την Ελλάδα και στην Μέρκελ. Είπε πάλι ότι «η Τουρκία δηλώνει έτοιμη για επανέναρξη των διερευνητικών επαφών με την Ελλάδα, η οποία τις αποφεύγει με διάφορα προσχήματα» και συνέχισε λέγοντας ότι η Τουρκία εξακολουθεί να επιδεικνύει εποικοδομητική στάση και καλή θέληση στο θέμα της Ανατολικής Μεσογείου, αφήνοντας ουσιαστικά να εννοηθεί ότι το Oruc Reis δεν έχει μεταβεί ξανά στην περιοχή γι’ αυτόν τον λόγο.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει την καγκελάριο για τις εποικοδομητικές της προσπάθειες και την συμβολή της για τις σχέσεις Τουρκίας ΕΕ. Επίσης στην ανακοίνωση της προεδρίας τονίζεται ότι η Άγκυρα επιθυμεί να ανοίξει μια νέα σελίδα στις σχέσεις με την ΕΕ.

«Παράθυρο ευκαιρίας» βλέπει ο Ερντογάν

Ο Ταγίπ Ερντογάν έκανε επίθεση και στους ηγέτες που τέθηκαν υπέρ των κυρώσεων, επισημαίνοντας ότι η στάση τους δύναται να βλάψει το παράθυρο που έχει ανοίξει για αμοιβαίο συμφέρον, με την αναφορά στην θετική ατζέντα.

Η Άγκυρα –μετά και από τις κυρώσεις των ΗΠΑ– λέει ότι επιθυμεί μια επαναπροσέγγιση με την ΕΕ, αλλά ακόμη δεν είναι ξεκάθαρο πώς θα επιτευχθεί αυτό. Καθώς, όσο κι αν διαφαίνεται παράθυρο επικοινωνίας, η διαδικασία θα πρέπει να περάσει μέσα από τον εποικοδομητικό διάλογο για την Ανατολική Μεσόγειο. Χωρίς όμως ακόμη να υπάρχει -τουλάχιστον γνωστός και αποδεκτός από τις δύο πλευρές- οδικός χάρτης ενός ουσιαστικού διαλόγου με την Ελλάδα.

Πηγή: Deutsche Welle