Εμβόλιο κορονοϊού: Τι πρέπει να ξέρουν όσοι έχουν ΧΑΠ, άσθμα ή κάνουν χημειοθεραπεία

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού όσοι νοσούν με ΧΑΠ και άσθμα ή κάνουν χημειοθεραπείες. Ποιοι χρειάζονται να ακολουθήσουν ειδικές οδηγίες.

Χρήσιμες συμβουλές για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού σε άτομα που νοσούν με ΧΑΠ και άσθμα ή κάνουν χημειοθεραπεία, δόθηκαν κατά τη διάρκεια διαδικτυακής ενημέρωσης.

Πιο αναλυτικά, οι οδηγίες δόθηκαν στην ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε από το επιστημονικό προσωπικό της Γ’ Πανεπιστημιακής Παθολογικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ με πρωτοβουλία του Κωνσταντίνου Συρίγου, Καθηγητή Παθολογίας & Ογκολογίας και της Γαρουφαλλιάς Πουλάκου, Επίκουρη Καθηγήτρια Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας, με θέμα το εμβόλιο κατά του κορονοϊού.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι ασθενείς με ΧΑΠ που θα νοσήσουν από COVID-19 έχουν αυξημένο κίνδυνο σοβαρής νόσησης, εισαγωγής σε ΜΕΘ και θανάτου και πρέπει να εμβολιαστούν χωρίς καμία διακοπή στο θεραπευτικό τους σχήμα.

Οι ασθενείς με άσθμα δεν εμφανίζουν αυξημένο κίνδυνο νόσησης από COVID-19 ούτε αυξημένο κίνδυνο θανάτου σχετιζόμενου με νόσηση από COVID-19. Οι ασθενείς με άσθμα πρέπει να διατηρούν τη σταθερή θεραπεία τους και ιδιαίτερα τα εισπνεόμενα κορτικοστεροειδή.

Όσοι κάνουν χημειοθεραπεία θεωρούνται υψηλού κινδύνου για την ανάπτυξη σοβαρής λοίμωξης COVID-19

Οι ασθενείς με νεοπλασματικά νοσήματα αποτελούν μια μεγάλη και ετερογενή ομάδα και χρειάζονται ειδικές οδηγίες. Όσοι λαμβάνουν χημειοθεραπεία θεωρούνται υψηλού κινδύνου για την ανάπτυξη σοβαρής COVID-19 λοίμωξης και πρέπει να εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα.

Εμβόλια mRNA

Τα εμβόλια που χρησιμοποιούν την τεχνολογία mRNA είναι ασφαλή σε ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς, ενώ τα εμβόλια που περιέχουν ζώντες αδρανοποιημένους οργανισμούς αντενδείκνυνται σε άτομα με ανοσοκαταστολή. Οι ανοσοκατεσταλμένοι ασθενείς είναι πιθανό να μην μπορέσουν να αναπτύξουν καλή ανοσολογική απόκριση.

Αυτό δεν αποτελεί αντένδειξη, καθώς ο εμβολιασμός μπορεί να παρέχει κάποιου βαθμού προστασία. Τα δεδομένα σε ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς είναι περιορισμένα και συνεπώς δεν υπάρχουν ακόμα κατευθυντήριες οδηγίες.

Η μακροχρόνια εμπειρία από τη χορήγηση του εμβολίου της γρίπης μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πρότυπο.

Στους ασθενείς που λαμβάνουν ανοσοτροποποιητικούς παράγοντες, η ασφάλεια των εμβολίων πρέπει να σταθμιστεί έναντι του κινδύνου κακής έκβασης μετά από νόσηση από τον ιό

Για ασθενείς που λαμβάνουν ανοσοτροποποιητικούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων και βιολογικών θεραπειών, δεν υπάρχουν επί του παρόντος επαρκή δεδομένα, ώστε να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα. Σε αυτούς τους ασθενείς η ασφάλεια των εμβολίων πρέπει να σταθμιστεί έναντι του κινδύνου κακής έκβασης μετά από νόσηση από τον ιό SARS-CoV-2.

Η εμπειρία από τα ήδη υπάρχοντα εμβόλια καθιστά πιθανό να προκύψουν μειωμένα ποσοστά επίτευξης ανοσίας και με τα εμβόλια COVID-19. Η πυροδότηση ανοσολογικών αντιδράσεων η/και επιδείνωση του υποκείμενου ανοσολογικού νοσήματος θεωρείται εξαιρετικά απίθανη, με βάση την υπάρχουσα εμπειρία σχετικά με άλλα εμβόλια.

Για τους λόγους αυτούς η παραπάνω κατηγορία ασθενών έχει ενσωματωθεί στα προγράμματα εμβολιασμού COVID-19 των περισσοτέρων χωρών μια και το ρίσκο προβλέπεται να είναι πολύ μικρότερο του οφέλους.

Αλλεργικές αντιδράσεις

Οι επιστήμονες υπογράμμισαν ότι τα διαθέσιμα εμβόλια έναντι του ιού SARS-CoV-2 είναι ιδιαίτερα ασφαλή και με ελάχιστες αλλεργικές αντιδράσεις. Η χορήγησή τους συστήνεται ανεπιφύλακτα σε όλους τους υγιείς, ενώ οι ασθενείς με υποκείμενα νοσήματα θα πρέπει επίσης να εμβολιαστούν, αφού πρώτα συζητήσουν με τον θεράποντα ιατρό τους για το είδος του εμβολίου και τη χρονική περίοδο που πρέπει να γίνει.

Τα mRNA εμβόλια της Pfizer/BioNtech και της Moderna είναι ήδη αδειοδοτημένα για επείγουσα χρήση

Όπως ανέφεραν οι συμμετέχοντες στην διαδικτυακή ενημέρωση τα mRNA εμβόλια της Pfizer/BioNtech και της Moderna είναι ήδη αδειοδοτημένα για επείγουσα χρήση. Παρέχουν αποτελεσματικότητα της τάξεως του 94,5%, χρειάζονται δε και τα δύο μεταφορά και διατήρηση σε βαθιά ψύξη(-70°C και -20°C αντίστοιχα).

Οι αλλεργικές αντιδράσεις που έχουν παρατηρηθεί με το εμβόλιο της Pfizer/BioNtech είναι σπάνιες, έχουν αντιμετωπισθεί επιτυχώς και αποδίδονται στο συστατικό του εμβολίου Polyethylene glycol. Δεν συσχετίζονται με τροφικές αλλεργίες.

 

ieidiseis.gr

Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

You May Also Like

Χωρίς την παρουσία κοινού η λειτουργία των Περιφερειακών Υπηρεσιών Τουρισμού με απόφαση του Υφυπουργού, κ. Μάνου Κόνσολα

Χωρίς την παρουσία κοινού η λειτουργία των Περιφερειακών Υπηρεσιών Τουρισμού με απόφαση…

Κικίλιας: Δύσκολος μήνας ο Φεβρουάριος – Πώς προχωράει ο εμβολιασμός

Κικίλιας: Δύσκολος μήνας ο Φεβρουάριος – Πώς προχωράει ο εμβολιασμός

Κορονοϊός: Νέα μέθοδο εντοπισμού των μεταλλάξεων ανέπτυξαν γιατροί του ΕΚΠΑ

Κορονοϊός: Νέα μέθοδο εντοπισμού των μεταλλάξεων ανέπτυξαν γιατροί του ΕΚΠΑ

Οδηγίες προστασίας αναμένοντας την Όμικρον

Table of Contents Hide Οδηγίες προστασίας αναμένοντας την Όμικρον Οδηγίες προστασίας αναμένοντας…

Δωρεάν έλεγχοι drive through rapid test στην Καστοριά Την Παρασκευή 12/03/2021

Δωρεάν έλεγχοι drive through rapid test στην Καστοριά Την Παρασκευή 12/03/2021

Ιωαννίδης: Το Lockdown φέρνει καταστροφή. Αρκετοί ασθενείς διασωληνώθηκαν χωρίς να χρειάζεται (video)

Ιωαννίδης: Το Lockdown φέρνει καταστροφή. Αρκετοί ασθενείς διασωληνώθηκαν χωρίς να χρειάζεται (video)

Σύψας για κορωνοϊό: «Lockdown» στην Αττική αλλιώς η επιδημία θα ξεφύγει

Σύψας για κορωνοϊό: «Lockdown» στην Αττική αλλιώς η επιδημία θα ξεφύγει

Ηλεία: 10χρονος με κορονοϊό νοσηλεύεται σε Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας

Ηλεία: 10χρονος με κορονοϊό νοσηλεύεται σε Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας