Πως η δημιουργικότητα μειώνει το αίσθημα ανησυχίας

Η πανδημία του κορονοϊού έχει επιφέρει ραγδαίες αλλαγές στην καθημερινότητα μας και έχει αλλάξει ριζικά την ρουτίνα μας. Με τους μήνες να διαδέχονται ο ένας μετά τον άλλον χωρίς να έχει υποχωρήσει η πανδημία, η κούραση και η αρνητική ψυχολογία ενισχύονται. Πως μπορούμε να μειώσουμε αυτό το αίσθημα ανησυχίας και να τονώσουμε την ψυχολογία μας;

Η ενασχόληση με ένα νέο δημιουργικό χόμπι είναι μία καλή ευκαιρία για να τονώσουμε την αυτοπεποίθηση μας, να νιώσουμε παραγωγικοί και να ξεκινήσουμε τη νέα χρονιά με περισσότερη διάθεση.

Η σημασία της τέχνης

Ο ψυχοθεραπευτής Josh Hogan, αναφέροντας την προσωπική του εμπειρία και τα συναισθήματα που ένιωσε, όταν άρχισε να σχεδιάζει τοπία κατά την διάρκεια του πρώτου lockdown αποτελεί έμπνευση. 

“Μου δίνει μια αίσθηση γαλήνης και ηρεμίας. Όταν επικεντρώνομαι σε αυτήν τη δραστηριότητα, δεν ανησυχώ για τα πράγματα που μπορεί να συμβούν στο μέλλον, αλλά με προσγειώνει στο παρόν, γιατί πρέπει να προσέξω αυτό που κάνω. Υπάρχει μια αίσθηση ολοκλήρωσης και μπορεί να νιώθω σαν να έχω πει κάτι. Έχω χρησιμοποιήσει την τέχνη και τη δημιουργικότητα σε όλη μου τη ζωή για να εκφράσω τον εαυτό μου και να κατανοήσω τις σύγχυση της ζωής. Αλλά μόλις άρχισα την συμβουλευτική μου εκπαίδευση, συνειδητοποίησα ότι η τέχνη θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως ένα ισχυρό θεραπευτικό εργαλείο. Η έκφραση του εαυτού και η αίσθηση της ζωής είναι δύο σημαντικές διαδικασίες στη θεραπεία. Όταν άρχισα να εκπαιδεύω συνειδητοποίησα ότι έκανα πολλά θεραπευτικά πράγματα χωρίς να το γνωρίζω,” αναφέρει χαρακτηριστικά ο Josh Hogan.

Ο Hogan προτείνει στους πελάτες που κατακλύζονται από συναισθήματα άγχους να προσανατολιστούν σε δημιουργικές αναζητήσεις. 

Η τέχνη αναγνωρίζεται ευρέως ως ένας χρήσιμος τρόπος για την ενίσχυση της ευημερίας σε τόσα πολλά διαφορετικά πράγματα, με το:

  • να βοηθάει στην επικοινωνία
  • να ανακουφίζει την κατάθλιψη
  • να αποκαλύπτει κρυφές έννοιες και συγκρούσεις

Ακόμη και μια μικρή δόση δημιουργικότητας μπορεί να φανεί επικερδής. 

Γιατί να εντάξουμε την δημιουργικότητα στην ζωή μας

Όπως διαπιστώθηκε μέσα από μια μελέτη του 2018, με επικεφαλής την Δρ Daisy Fancourt, ανώτερη ερευνήτρια της UCL για το BBC Arts, η ενασχόληση με κάτι νέο και δημιουργικό είναι ωφέλιμο για την ψυχική μας υγεία, ανεξάρτητα από το επίπεδο δεξιοτήτων.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε ένα δείγμα 47.924 ερωτηθέντων σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο και διαπιστώθηκε ότι το να κάνεις κάτι δημιουργικό μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να δουν το προβλήματα τους κάτω από ένα καινούργιο πρίσμα.

“Οι άνθρωποι μπορούν να εκπλαγούν από αυτό που επιτυγχάνουν και αυτό μπορεί να επηρεάσει θετικά και άλλες πτυχές της ζωής τους,” υπογραμμίζει η Fancourt.

Μάλιστα, σύμφωνα με μία μελέτη η οποία εξέταζε τη σχέση μεταξύ τέχνης και υγείας, σε μία ανάλυση κόστους-οφέλους, αποδείχτηκε ότι υπήρξε μείωση 37% των επισκέψεων σε συμβουλευτικούς γιατρούς και μείωση 27% στις εισαγωγές νοσοκομείων, όταν οι ασθενείς συμμετείχαν σε δημιουργικές αναζητήσεις.

Παρόμοια συμπεράσματα έδειξαν και άλλες μελέτες.

Παράδειγμα αποτελεί και μία σουηδική μελέτη του 2010 για τους κλασικούς πιανίστες, η οποία διαπίστωσε ότι ο καρδιακός ρυθμός επιβραδύνθηκε και οι μύες του χαμόγελου ενεργοποιήθηκαν όταν  άρχισαν να παίζουν μουσική.

Επομένως, η ενασχόληση με ένα νέο δημιουργικό χόμπι μπορεί να γίνει η αφορμή για να τονώσουμε την αυτοπεποίθηση μας, να μειώσουμε τα επίπεδα ανησυχίας και να δούμε τα πρόβλημα από μία πιο θετική σκοπιά.

Πηγή: theguardian.com

You May Also Like

Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ: Σταματήστε να λέτε «καλή επιτυχία» στα παιδιά σας. Πείτε τους «καλή ευτυχία»

Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ: Σταματήστε να λέτε «καλή επιτυχία» στα παιδιά σας. Πείτε τους…

Οι Έλληνες ξέρουν να ανακαλύπτουν το ωραίο και να το γκρεμίζουν, Γιάννης Τσαρούχης

29 αφορισμοί από τον μεγάλο Έλληνα ζωγράφο

Η δασκάλα που στραγγαλίστηκε από τον άνδρα της ο οποίος την πέταξε στη λίμνη. Το έγκλημα ανακαλύφθηκε τυχαία, 21 χρόνια μετά την εξαφάνισή της. Ο δολοφόνος αυτοκτόνησε στη φυλακή

Η δασκάλα που στραγγαλίστηκε από τον άνδρα της ο οποίος την πέταξε…

Βιοδιασπώμενα ποτήρια καφέ που περιέχουν σπόρους, μετατρέπονται σε δέντρα

Βιοδιασπώμενα ποτήρια καφέ που περιέχουν σπόρους, μετατρέπονται σε δέντρα

O Γιάννης “τα βάζει” με γνωστή αλυσίδα παιχνιδιών για τις τιμές και μάλλον έχει δίκιο

Μίλησε στις καρδιές των Ελλήνων πατεράδων.

14 γρίφοι για κοφτερά μυαλά που μπορούν να σας κρατήσουν ξύπνιους όλη τη νύχτα

Table of Contents Hide 14 γρίφοι για κοφτερά μυαλά που μπορούν να…

Το «Κωσταλέξι» του Λος Άντζελες. Το κορίτσι που κράτησε έγκλειστο ο πατέρας του με ζουρλομανδύα, επί 13 χρόνια!

Το «Κωσταλέξι» του Λος Άντζελες. Το κορίτσι που κράτησε έγκλειστο ο πατέρας…

Το χέρι του πλακώθηκε κάτω από ένα βράχο, το έκοψε μόνος του για να σωθεί και η ιστορία του έγινε ταινία

Το χέρι του πλακώθηκε κάτω από ένα βράχο, το έκοψε μόνος του…

Θεσσαλονίκη: Διανομέας μιμείται άριστα την Ματίνα Παγώνη (Βίντεο)

Ο νεαρός διανομέας εντυπωσίασε την κ. Παγώνη που τον άκουσε για πρώτη…

Ελληνισμός και Πατριωτισμός

Πατριωτισμός είναι η άδολη αγάπη προς την Πατρίδα και η άνευ όρων…