Θ. Βασιλακόπουλος: Στο 8-9% η αύξηση των κρουσμάτων λόγω του click away

Μεταξύ 8% και 9 % υπολογίζεται η αύξηση των κρουσμάτων στην Ελλάδα εξαιτίας της λειτουργίας του click away για το λιανεμπόριο σύμφωνα με τον καθηγητή Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας Θεόδωρο Βασιλακόπουλο, ο οποίος παράλληλα τόνισε πως η εφαρμογή των αυστηρών μέτρων την ερχόμενη εβδομάδα έγινε ώστε να ισοσταθμιστεί η αύξηση των κρουσμάτων εξαιτίας της χαλαρότητας που επικράτησε κατά την διάρκεια των γιορτών.

Πιο αναλυτικά, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών εξήγησε το σκεπτικό της κυβέρνησης για το άνοιγμα των σχολείων για την επιβολή απαγορευτικού, και την επαναλειτουργία από τις 11 Ιανουαρίου, σημειώνοντας πως «έλεγα χθες ότι είναι λίγο επικίνδυνο να ανοίξουμε τα σχολεία μας μετά τη χαλαρότητα στην περίοδο των εορτών. Η κυβέρνηση σκέφθηκε με τον ίδιο τρόπο: “θα κάνω αυστηρό λοκντάουν για κάποιες μέρες ώστε η όποια χαλαρότητα οδήγησε σε αύξηση κρουσμάτων κατά τη διάρκεια των εορτών να ισοσταθμιστεί, να μην έχω και αυξημένες μετακινήσεις στα Φώτα, και να πάω σε άνοιγμα σχολείων σε επιδημιολογικά κάπως ουδέτερη κατάσταση ή κατάσταση μειωμένου επιδημιολογικού φορτίου”. Αυτό θα συνιστούσα κι εγώ, να γίνει πιο αργά η έναρξη δραστηριοτήτων».

Παράλληλα, ο κ. Βασιλακόπουλος ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχει καμία έναρξη δραστηριοτήτων που να είναι απολύτως ασφαλής χωρίς εμβόλιο, το αποτύπωμα μπορεί να υπάρχει, αλλά πρέπει να είναι μικρό και διαχειρίσιμο». «Την επόμενη Παρασκευή πρέπει να εκτιμηθεί πού θα είναι η επιδημιολογική κατάσταση και να πάρουμε τις αποφάσεις για τις υπόλοιπες δραστηριότητες για την άλλη Δευτέρα» εξήγησε.

Όπως επισήμανε ο καθηγητής το click away άρχισε στις 13 Δεκεμβρίου, και μόνο από αυτό, το επιδημιολογικό αποτύπωμα είναι περίπου 8 με 9% αύξηση κρουσμάτων εξαιτίας της κινητικότητας. «Η κυβέρνηση το γνώριζε, ήταν αναμενόμενη αύξηση, δεν θεωρούσε ότι θα ανοίξει χωρίς καμία επιβάρυνση δεν γίνεται αυτό». Σε Βρετανία και Γαλλία το άνοιγμα των εμπορικών δραστηριοτήτων προκάλεσε ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων, υπενθύμισε ο κ. Βασιλακόπουλος.

«Ο ιός δεν συγχωρεί, πάμε σε πιο κρύες μέρες, και η μεταδοτικότητα θα αυξηθεί καθώς θα είμαστε μέσα στα σπίτια μας. Χρειάζεται πολύ προσοχή και κουράγιο για να αντέξουμε έως ότου το εμβόλιο να λύσει το πρόβλημα.. Δεν υπάρχει άλλη λύση, πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε αυτό» υπογράμμισε.

Τέλος, ο κ. Βασιλακόπουλος υπογράμμισε πως «η Τρίτη και η Παρασκευή θα είναι οι πιο αντιπροσωπευτικές μέρες για να δούμε πώς πηγαίνει η επιδημία στη χώρα μας, καθώς τις προηγούμενες μέρες τα τεστ ήταν λιγότερα και λιγότεροι πολίτες προσέρχονταν για να υποβληθούν λόγω εορτών».

ΠΗΓΗ:https://www.liberal.gr/