Βατόπουλος στο MEGA : Υπάρχει σχεδιασμός για rapid τεστ στα σχολεία – Τι είπε για το click away

την εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA και τους Ιορδάνη Χασαπόπουλο και Ανθή Βούλγαρη μίλησε ο καθηγητής Μικροβιολογίας Σχολής Δημόσιας Διοίκησης του πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, αναφορικά με τις εξελίξεις στο μέτωπο του κορωνοϊού και του εμβολιασμού για τον έλεγχο της πανδημίας.

«Είναι ένα νόσημα που μεταδίδεται με τα σταγονίδια με την αναπνοή και δύσκολα μπορεί να αντιμετωπιστεί. Πρέπει να θεωρηθεί επιτυχία ότι είμαστε σε επίπεδο αρκετά καλύτερο από πολλά ευρωπαϊκά κράτη. Δεν χρειάζεται γκρίνια. Να προσέχει ο καθένας μόνος του και η πολιτεία συλλογικά. Έχουμε το εμβόλιο, με τις δυσκολίες που έχουν ανακύψει, αλλά υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ και χρειάζεται λίγη υπομονή, να μην έχουμε θύματα την τελευταία στιγμή», είπε ο κ. Βατόπουλος.

Αναφορικά με το τι θα γίνει με τα σχολεία, και αν θα ξεκινήσουν με rapid tests ο ίδιος είπε ότι «Για τα rapid tests υπάρχει ένας σχεδιασμός θα γίνουν διάφορες προσπάθειες. Το βασικό είναι να μην συνωστίζεται ο κόσμος έξω από τα σχολεία. Θα γίνει προσπάθεια να ανοίγουν τμηματικά τα σχολεία, να έχουν όλες τις πόρτες ανοιχτές. Δε χρειάζεται κουτσομπολιό έξω από το σχολείο μέχρι να βγουν τα παιδιά. Θα ανοίξει όλη η πρωτοβάθμια εκπαίδευση και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί και τα ειδικά σχολεία. Είναι σημαντικό να ανοίξουν τα σχολεία και είναι προτεραιότητα. Τα επιχειρησιακά θα τα δει το υπουργείο Παιδείας, τις λεπτομέρειες».

«Τα rapid tests είναι μόνο για τον κορωνοϊό. Αλλά δεν πρέπει να βασιζόμαστε σε αυτά, έχουμε και την κοινή λογική. Ένα παιδάκι που είναι αδιάθετο ή έχει πυρετό δεν το στέλνουμε σχολείο», πρόσθεσε ο κ. Βατόπουλος.

Σχετικά με το αν ανοίγει από Δευτέρα η αγορά με click away, ο κ. Βατόπουλος είπε ότι «Δεν έχει αποφασιστεί αν θα ανοίξει από Δευτέρα η αγορά με click away. Γενικά η αύξηση της κινητικότητας μας φοβίζει. Είναι λεπτή η ισορροπία ανάμεσα στην οικονομία και την υγεία.

Αν ανοίξουν τα μαγαζιά πρέπει ο κόσμος να είναι προσεκτικός, ας αναβάλει και μία αγορά για την επόμενη εβδομάδα. Πρέπει να αποφύγουμε το συνωστισμό. Δεν έχουμε εισηγηθεί κάτι σχετικό ακόμα, αλλά η γενική τάση είναι ό,τι είναι να γίνει, να γίνει με τρόπο ώστε να μην αυξηθεί ο συνωστισμός. Ας κάνουμε λίγο υπομονή και αυτό τον χειμώνα να τον περάσουμε αλώβητοι, να μην έχουμε θύματα».

«Δεν τέθηκε στην επιτροπή το θέμα των Θεοφανίων. Η αίσθησή μου ήταν ότι ό,τι έγινε Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά θα γινόταν και στα Θεοφάνια. Η θέση μας είναι γνωστή, δεν πρέπει να υπάρχει συνωστισμός. Και η εκκλησία πρέπει να δει το θέμα λίγο ευρύτερα. Η κυβέρνηση πήρε μια απόφαση, το θέμα δε συζητήθηκε στην επιτροπή, καλό είναι να μην πολώνονται τα πράγματα», είπε ο κ. Βατόπουλος για τον εορτασμό των Θεοφανίων.

Σε αυστηρό lockdown και η Αλίαρτος στη Βοιωτία

«Ένα χαρακτηριστικό της επιδημίας είναι ότι δεν είναι επιδημία των μεγαλουπόλεων, αλλά και των μικρών χωριών. Έχουμε δει χωριά να γεμίζουν με κρούσματα. Αυτό το χαρακτηριστικό δείχνει ότι καμιά περιοχή της Ελλάδας δεν είναι απόλυτα προστατευμένη», σημείωσε ο ίδιος, ενώ στην συζήτηση μπήκε και ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός.

«Στα πιο μικρά μέρη έχουμε όλοι μια αίσθηση ότι δεν θα έρθει κορωνοϊός. Όμως με το που εμφανιστεί μπορεί πολύ εύκολα να εξαπλωθεί σε όλο το χωριό. Αυτό έχουμε σήμερα στις Θεσπιές και κατ’ επέκταση στο δήμο Αλιάρτου – Θεσπιέων. Έχουμε αυστηρά περιοριστικά μέτρα. Διακόπτεται η κυκλοφορία νωρίς, τα καταστήματα δεν εξυπηρετούν, δεν υπάρχουν μετακινήσεις από και προς το δήμο πέρα από αυτές που σχετίζονται με την εργασία. Η τοπική κοινωνία το έχει αποδεχτεί και στηρίζει τα μέτρα. Σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ κάνουμε παντού rapid tests και ιδιαίτερα στις περιοχές που υπάρχει πρόβλημα. Η εξάπλωση προήλθε από μαζική συγκέντρωση ανθρώπων σε μια κηδεία», είπε ο κ. Σπανός.

«Ας δούμε τη μεγάλη εικόνα. Υπάρχει ένα εμβόλιο, έχει αρχίσει ο εμβολιασμός, τα εμβόλια είναι λιγότερα από όσο αναμενόταν, θέλω όμως να πιστεύω ότι θα λυθεί αυτό το πρόβλημα. Γίνεται πολύ προσεκτικά ο εμβολιασμός. Για κάθε εμβολιασμό χρειάζεται περίπου μισή ώρα. Πηγαίνουμε με βάση το πρωτόκολλο και είναι λογικό, έτσι πρέπει να γίνεται. Παρενέργειες δεν έχουν παρατηρηθεί, και οι αλλεργίες είναι ελάχιστες. Δε νομίζω ότι υπάρχει θέμα παρενεργειών. Είναι μια γιγαντιαία επιχείρηση και κάποιες αστοχίες είναι λογικό να συμβαίνουν», τόνισε κλείνοντας ο κ. Βατόπουλος.

ΠΗΓΗ:https://www.tovima.gr/

You May Also Like

Μιχάλης Κατσουρής: DNA έλληνα οπαδού σε μαχαίρι που βρέθηκε στο σημείο δολοφονίας

Βρέθηκε δείγμα DNA του 35χρονου Έλληνα, που συνελήφθη πρόσφατα ως ύποπτος για την υπόθεση

ΕΟΦ: Απαγόρευση γνωστού αντισηπτικού- Μην το χρησιμοποιείτε

ΕΟΦ: Απαγόρευση γνωστού αντισηπτικού- Μην το χρησιμοποιείτε

Επιδοτήσεις έως 50.000 ευρώ από το ΕΣΠΑ σε αγρότες με πτυχίο

Έως 50.000 ευρώ μπορούν να διεκδικήσουν από πρόγραμμα του ΕΣΠΑ πτυχιούχοι Τριτοβάθμιας…

Γκάγκα: Πιθανόν να ζητηθούν περισσότερα τεστ από ανεμβολίαστους

Γκάγκα: Πιθανόν να ζητηθούν περισσότερα τεστ από ανεμβολίαστους

Βοιωτία: Οι καταθέσεις και το βίντεο ρίχνουν «φως» στον θάνατο του 17χρονου

Καρέ καρέ η μοιραία καταδίωξη

Πανελλήνια συγκίνηση για Ιακωβίδη – Μήνυμα Αντετοκούνμπο, συγγνώμη από Πύρρο Δήμα – Επικοινωνία χορηγών μαζί του

Άμεση ήταν η κινητοποίηση πολλών φορέων αλλά και χορηγών για να στηρίξουν…

Επτά μήνες απλήρωτοι οι εργαζόμενοι του MEGA Στο «σφυρί» η περιουσία του;

Στον «αέρα» βρίσκονται οι επί 7 μήνες απλήρωτοι εργαζόμενοι του MEGA που…

Στέλιος Πέτσας: Η εικόνα που είδαμε χθες στα supermarkets και στις παραλίες δεν ήταν αυτή που έπρεπε

Στέλιος Πέτσας: Η εικόνα που είδαμε χθες στα supermarkets και στις παραλίες…

Αντώνης Κανάκης: «Δεν περιμέναμε κανένας από αυτούς να χαμπαριάσει και ν’ αλλάξουν στο παραμικρό στάση»

θα «βάλουν τα τσιράκια τους, θα επιτεθούν και σε εμάς, θα επιτεθούν σε εσάς».

ΟΑΕΔ: Ποιες δομές κλείνουν έως τις 16 Μαρτίου

ΟΑΕΔ: Ποιες δομές κλείνουν έως τις 16 Μαρτίου