Νερό καρύδας: 10 λόγοι που μας κάνει καλό

Δεν είναι απλά δροσιστικό και νόστιμο, αλλά έχει και οφέλη για τον οργανισμό μας. Ποια είναι αυτά;

Το νερό καρύδας είναι αυτό το υγρό που θα τρέξει αν ανοίξουμε μία καρύδα, και βρίσκεται εκεί για να βοηθήσει τον καρπό να ωριμάσει, και να του προσφέρει θρεπτικά συστατικά. Συνεπώς, είναι μια τέλεια και δροσιστική πηγή θρεπτικών συστατικών και για εμάς.

Το νερό καρύδας δεν έχει σχέση με το γάλα καρύδας, καθώς είναι κυριολεκτικά το νερό που βγάζουμε από το μη ώριμο ακόμα φρούτο. Περιέχει φυτικές ίνες, είναι αναζωογονητικό, έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες και αντιγηραντική δράση. Ας δούμε πιο αναλυτικά δέκα λόγους που το νερό καρύδας μας κάνει καλό.

Είναι ιδιαίτερα θρεπτικό

Είναι πλούσιο σε ηλεκτρολύτες, βιταμίνες και μέταλλα, όπως μαγνήσιο, κάλιο, ασβέστιο, σελήνιο, ψευδάργυρο, ιώδιο, μαγγάνιο αλλά και ορισμένες πρωτεΐνες. Το μαγγάνιο και το κάλιο, συγκεκριμένα, βρίσκονται σε πολύ μεγάλη συγκέντρωση.

Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά

Το νερό καρύδας περιέχει αντιοξειδωτικά που προστατεύουν τα κύτταρά μας από την ζημιά που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες. Η ζημιά αυτή ονομάζεται οξειδωτικό στρες, και όχι μόνο μας γερνάει πιο γρήγορα, αλλά παίζει ρόλο και στην εμφάνιση εγκεφαλικού, καρδιοπάθειας, ακόμα και καρκίνου.

Είναι πολύ δροσιστικό και ενυδατικό, ειδικά μετά την άσκηση

Μετά την γυμναστική, ο οργανισμός μας χρειάζεται τους ηλεκτρολύτες που έχασε με τον ιδρώτα. Και καθώς το νερό καρύδας είναι πλούσιο σε ιχνοστοιχεία όπως το κάλιο, το μαγνήσιο, το νάτριο και το ασβέστιο, μπορεί να μας βοηθήσει να τους αναπληρώσουμε και να επανέλθουμε πιο γρήγορα.

Βοηθά στη ρύθμιση των επιπέδων χοληστερόλης

Αυτό έχει αποδειχτεί σε μελέτες σε ζώα, βέβαια, αλλά οι ειδικοί πιστεύουν πως το νερό καρύδας μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας, λόγω της ιδιότητάς του να ρυθμίζει και να ελαττώνει τα επίπεδα LDL χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων στο αίμα, ανεβάζοντας ταυτόχρονα την τιμή της “καλής”, HDL χοληστερόλης.

 Έχει επιπλέον οφέλη για την καρδιά

Εκτός από το να ελαττώνει τις τιμές της χοληστερόλης, περιέχει το αμινοξύ λ-αργινίνη και βιταμίνη C, που και τα δύο καταπολεμούν τη δράση των ελεύθερων ριζών και προστατεύουν την καρδιά μας. Την ίδια στιγμή, η λ-αργινίνη μπορεί να βοηθά στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.

Προλαμβάνει την εμφάνιση πετρών στα νεφρά

Οι πέτρες στα νεφρά σχηματίζονται όταν άχρηστες χημικές ουσίες στο αίμα κρυσταλλώνονται και μαζεύονται στα νεφρά. Η κατανάλωση νερού καρύδας μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψή τους, κάτι που έχει επιβεβαιωθεί και από μελέτες μικρής κλίμακας.

Προστατεύει το δέρμα μας

Η ενυδάτωση είναι αναγκαία για την καλή υγεία του δέρματός μας. Το νερό καρύδας είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και αμινοξέα που ενισχύουν την ελαστικότητα του δέρματος. Επιπλέον, μπορείτε με νερό καρύδας να φτιάξετε στο σπίτι και κρέμα για το πρόσωπο.

Βοηθά την πέψη

Το νερό καρύδας είναι πολύ καλή πηγή μαγνησίου, ενός μετάλλου που είναι αναγκαίο για την καλή υγεία του πεπτικού μας συστήματος. Ενεργοποιεί ορισμένα ένζυμα που βοηθούν τον οργανισμό να απορροφήσει και να αξιοποιήσει τα λιπαρά, τις πρωτεΐνες και τους υδατάνθρακες ως πηγές ενέργειας. Πέρα από αυτό, σε 250ml νερό καρύδας βρίσκουμε και 3 γραμμάρια φυτικών ινών.

Έχει ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση

Οι χρόνιες φλεγμονές στον οργανισμό μπορούν να προκαλέσουν πολύ σοβαρά προβλήματα, όπως ρευματοειδή αρθρίτιδα. Το νερό καρύδας, λόγω των συστατικών του, έχει ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση και βοηθά στην μείωση του πόνου.

Μπορεί να βοηθήσει τους διαβητικούς

Τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, πολλές φορές, είναι σταθερά ανεβασμένα σε ασθενείς με διαβήτη. Μια έρευνα έχει δείξει πως το νερό καρύδας είναι πολύ αποτελεσματικό στη ρύθμιση του σακχάρου, μειώνοντας τα σάκχαρα που αποθηκεύονται στο συκώτι. Επιπλέον, η γλυκιά του γεύση το καθιστά πολύ καλή και ελαφριά εναλλακτική.

iatronet.gr

You May Also Like

Κορονοϊός – Μάσκες προσώπου: Δείτε πώς τις φοράμε για να μην τις μολύνουμε

Κορονοϊός – Μάσκες προσώπου: Δείτε πώς τις φοράμε για να μην τις…

Λάχανο: Πιο θρεπτικό από όσο νομίζουμε

Table of Contents Hide Λάχανο: Πιο θρεπτικό από όσο νομίζουμεTo πλούσιο σε…

Σήμερα η εκδήλωση ” Ανοίγοντας τη συζήτηση. Ο HIV δεν αποτελεί ιδιωτική υπόθεση.”

Στο Μεγάλο Αμφιθέατρο του πανεπιστήμιου στην Καστοριά

Ποσες θερμίδες εχει ένα μελομακάρονο και ενας κουραμπιές;

Table of Contents Hide Ποσες θερμίδες εχει ένα μελομακάρονο και ενας κουραμπιές;Τι…

Φαρμακοποιοί κατά Χρυσοχοΐδη: «Οι ελλείψεις φαρμάκων υπάρχουν και συνεχίζονται»

Θα πρέπει επιτέλους η Πολιτεία να φροντίσει για τον ομαλό εφοδιασμό της αγοράς με φάρμακα, που είναι απαραίτητα για τους ασθενείς».

Συγκλονίζει η 83χρονη από την Κατερίνη που δώρισε ασθενοφόρο στο ΕΚΑΒ

«Αυτά τα χρήματα ήταν το αίμα του πατέρα μου»

Γερμανία: Πρώτη δίκη κατά της BioNTech για παρενέργειες του εμβολίου της Covid-19

Γυναίκα γιατρός ζητάει αποζημίωση

Διευθύντρια βιοεπιστημών στη ΝASA, Ι. Βερνίκου

Αν θέλετε υγιή γεράματα μη κάθεστε, να κινήστε συνέχεια

Ασθένεια Εργαζομένων: Πώς αποδεικνύεται και πώς πληρώνεται

Table of Contents Hide Ασθένεια Εργαζομένων: Πώς αποδεικνύεται και πώς πληρώνεται Ασθένεια…