Κίνα: Απαγόρευσαν την είσοδο στην ομάδα του ΠΟΥ που θα ερευνούσε την προέλευση του κορονοϊού

Οι κινεζικές αρχές δεν επέτρεψαν στην ομάδα του Παγκόσμιου Οργανιμσού υγείας να εισέλθει στην Κίνα προκειμένου να πραγματοποιήσει έρευνα για την προέλευση του κορονοϊού στην πόλη Γουχάν.

Όπως αναφέρει το BBC δύο μέλη της ήταν ήδη καθοδόν, με τον ΠΟΥ να λέει ότι το πρόβλημα έχε να κάνει με τη βίζα.

Ωστόσο, η Κίνα το έχει αμφισβητήσει, λέγοντας ότι οι λεπτομέρειες της επίσκεψης, συμπεριλαμβανομένων των ημερομηνιών, δεν είχαν οριστεί ακόμα.

Ο πολυαναμενόμενος έλεγχος συμφωνήθηκε από το Πεκίνο μετά από πολλούς μήνες διαπραγματεύσεων με τον ΠΟΥ. Ο ιός εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Γουχάν στα τέλη του 2019, με το αρχικό ξέσπασμα να συνδέεται με μια αγορά.

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ Tedros Adhanom Ghebreyesus είπε ότι ήταν “πολύ απογοητευμένος” που η Κίνα δεν είχε ακόμη οριστικοποιήσει τις άδειες για την άφιξη της ομάδας “δεδομένου ότι δύο μέλη είχαν ήδη ξεκινήσει να ταξιδεύουν ενώ άλλοι δεν μπορούσαν να ταξιδέψουν την τελευταία στιγμή”.

“Με διαβεβαίωσαν ότι η Κίνα επιταχύνει την εσωτερική διαδικασία”, δήλωσε στους δημοσιογράφους στη Γενεύη την Τρίτη, εξηγώντας ότι είχε έρθει σε επαφή με ανώτερους Κινέζους αξιωματούχους και τόνισε “ότι η αποστολή αποτελεί προτεραιότητα για τον ΠΟΥ και τη διεθνή ομάδα”.

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας Hua Chunying είπε στο BBC “μπορεί να έγινε κάποια παρεξήγηση”.

“Οι κινεζικές αρχές βρίσκονται σε στενή συνεργασία με τον ΠΟΥ, αλλά υπήρξε έξαρση του ιού σε πολλά μέρη σε όλο τον κόσμο και πολλές χώρες και περιοχές ασχολούνται με την αντιμεπώπισή του όπως και εμείς”, είπε.

“Ακόμα υποστηρίζουμε τη διεθνή συνεργασία και προωθούμε τις εσωτερικές προετοιμασίες. Είμαστε σε επικοινωνία με τον ΠΟΥ και, όσο γνωρίζω, σχετικά με τις ημερομηνίες και τα ραντεβού, είμαστε ακόμη σε συζητήσεις”.

Ο ΠΟΥ εργάζεται για να στείλει μια ομάδα 10 ατόμων από διεθνείς εμπειρογνώμονες στην Κίνα εδώ και μήνες με σκοπό να διερευνήσει τη ζωική προέλευση της πανδημίας και πώς ακριβώς ο ιός πέρασε για πρώτη φορά στον άνθρωπο.

Τον περασμένο μήνα ανακοινώθηκε ότι η έρευνα θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο του 2021.

Τα δύο μέλη της διεθνούς ομάδας που είχαν ήδη αναχωρήσει για την Κίνα είχαν ξεκινήσει νωρίς την Τρίτη, δήλωσε ο ΠΟΥ. Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, ο επικεφαλής έκτακτης ανάγκης του ΠΟΥ, Mike Ryan, δήλωσε ότι ο ένας είχε γυρίσει πίσω και ο άλλος πήγε σε άλλη χώρα.

Ο Covid-19 εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην κινεζική πόλη Γουχάν, στην κεντρική επαρχία Χουμπέι στα τέλη του 2019.

Αρχικά πίστευαν ότι ο ιός προήλθε από μια αγορά που πουλούσε διάφορα ζώα για το κρέας τους και εκεί ήταν που ο ιός πέρασε από ζώα σε ανθρώπους.

Ωστόσο, η προέλευση του ιού εξακολουθεί να αμφισβητείται βαθιά. Μερικοί ειδικοί πιστεύουν τώρα ότι η αγορά μπορεί να μην ήταν η αρχική προέλευση αλλά ότι απλά ενισχύθηκε εκεί.

Κάποιες έρευνες έχουν δείξει ότι οι κορονοϊοί που είναι ικανοί να μολύνουν ανθρώπους ανιχνεύονται σε νυχτερίδες εδώ και δεκαετίες. Ωστόσο, δεν είναι γνωστό ποιος ενδιάμεσος ξενιστής μεταδίδει τον ιό μεταξύ νυχτερίδων και ανθρώπων.

capital.gr

You May Also Like

Κορωνοϊός – Αλβανία: Επιβολή στρατιωτικού νόμου για 40 ώρες

Κορωνοϊός – Αλβανία: Επιβολή στρατιωτικού νόμου για 40 ώρες

Κορονοϊός: Μάσκες παντού ανακοίνωσε ο Χαρδαλιάς

Κορονοϊός: Μάσκες παντού ανακοίνωσε ο Χαρδαλιάς

Τραμπ: Την επόμενη εβδομάδα ξεκινάει η διανομή των εμβολίων

Τραμπ: Την επόμενη εβδομάδα ξεκινάει η διανομή των εμβολίων

Δωρεάν έλεγχοι rapid test στην Καστοριά την Δευτέρα 24/05/2021

  Δωρεάν έλεγχοι  rapid test στην Καστοριά την Δευτέρα 24/05/2021

Ο. Τελιγιορίδου: «Να δημοσιευθεί τώρα στο ΦΕΚ η πρόσληψη μόνιμου πνευμονολόγου που εγκρίθηκε εδώ και μήνες»

Ο. Τελιγιορίδου: «Να δημοσιευθεί τώρα στο ΦΕΚ η πρόσληψη μόνιμου πνευμονολόγου που…

Μόσιαλος: «Η βουδεσονίδη το νέο «όπλο» στη μάχη κατά του κορονοϊού»

Μόσιαλος: «Η βουδεσονίδη το νέο «όπλο» στη μάχη κατά του κορονοϊού»

Κορονοϊός: 2152 νέα κρούσματα στην Ελλάδα και ρεκόρ με 597 διασωληνωμένους

Κορονοϊός: 2152 νέα κρούσματα στην Ελλάδα και ρεκόρ με 597 διασωληνωμένους