ΗΠΑ: Πελόζι και Σούμερ ζητούν την άμεση καθαίρεση Τραμπ

Κορυφαία στελέχη Δημοκρατικών στο Κογκρέσο ζήτησαν την Πέμπτη την  απομάκρυνση του απερχόμενου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, μια μέρα μετά τα βίαια επεισόδια στο Καπιτώλιο.

“Αυτό που συνέβη χθες στο Καπιτώλιο ήταν μια εξέγερση εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών, που υποκίνησε ο πρόεδρος. Αυτός ο πρόεδρος δεν πρέπει να ασκεί τα καθήκοντά του ούτε για μια μέρα παραπάνω”, ανέφερε σε δήλωσή του ο Τσακ Σούμερ, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Δημοκρατικών στη Γερουσία.

“Ο γρηγορότερος και πιο αποτελεσματικός τρόπος – μπορεί να γίνει και σήμερα – για την απομάκρυνση του προέδρου από το αξίωμα θα ήταν ο Αντιπρόεδρος να επικαλεστεί άμεσα  την 25η τροπολογία”, συνέχισε ο ίδιος. “Αν ο Αντιπρόεδρος και το Υπουργικό Συμβούλιο αρνηθούν να ανταποκριθούν, το Κογκρέσο θα πρέπει να επανασυνεδριάσει για να απομακρυνθεί ο πρόεδρος”.

Ο Μπάιντεν θα αναλάβει τα καθήκοντά του στις 20 Ιανουαρίου αφού ο Τραμπ επί μήνες έχει εκφράσει θεωρίες συνωμοσίας για εκτεταμένη εκλογική νοθεία η οποία του κόστισε μια δεύτερη θητεία. Περαιτέρω βουλευτές, σύμφωνα με το CNBC, προειδοποίησαν ότι δύο ακόμη εβδομάδες υπό την προεδρία του Τραμπ θα μπορούσαν να υπονομεύσουν περαιτέρω την αμερικανική δημοκρατία ή να οδηγήσουν σε περισσότερες απώλειες ζωών μετά τον θάνατο τεσσάρων ατόμων κατά τη διάρκεια των χθεσινών βίαιων επεισοδίων στο Καπιτώλιο.

Περισσότεροι από 100 βουλευτές ζήτησαν την απομάκρυνση του προέδρου μέσω της 25ης τροπολογίας, πρότασης μομφής και καθαίρεσης ή της παραίτησης, σύμφωνα με το NBC News.

Πελόζι: Ο Τραμπ διέπραξε μια “στασιαστική πράξη”, πρέπει να αποπεμφθεί άμεσα

Η Δημοκρατική πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, δήλωσε σήμερα από την πλευρά της πως ο Ντόναλντ Τραμπ διέπραξε μια “στασιαστική πράξη” και κάλεσε για την άμεση απομάκρυνση του Ρεπουμπλικάνου μεγιστάνα από την προεδρία μέσω της προσφυγής στην 25η τροπολογία.

“Χθες, ο πρόεδρος των ΗΠΑ υποκίνησε μια ένοπλη εξέγερση εναντίον της Αμερικής”, δήλωσε η Πελόζι σε δημοσιογράφους στο Καπιτώλιο.

Ο Τραμπ είναι ένας “πολύ επικίνδυνος άνθρωπος”, δεν πρέπει να συνεχίσει να είναι πρόεδρος”, είπε.

Η αποπομπή του Τραμπ από την προεδρία είναι μια “επείγουσα ανάγκη υψίστης σημασίας”, τόνισε η Πελόζι, κατηγορώντας τον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο και τους υποστηρικτές του για συμμετοχή σε ένα “αποτυχημένο πραξικόπημα”.

Η Πελόζι κάλεσε τον Μάικ Πενς να προσφύγει άμεσα στην 25η τροπολογία του αμερικανικού Συντάγματος για να κηρύξει τον Τραμπ “ακατάλληλο” να κυβερνήσει, λέγοντας ότι ελπίζει να έχει την απάντηση του αντιπροέδρου “σήμερα”.

Αν ο Πενς δεν το πράξει, το Κογκρέσο “μπορεί να είναι έτοιμο να προχωρήσει σε διαδικασίες πρότασης μομφής”, πρόσθεσε η Δημοκρατική πρόεδρος της Βουλής.

Μπάιντεν: Ο Τραμπ εξαπέλυσε “επίθεση εναντίον των θεσμών”

Επίθεση εναντίον της δημοκρατίας, την οποία υποκίνησε ο Τραμπ, χαρακτήρισε  από τη μεριά του την εισβολή στο Καπιτώλιο ο Μπάιντεν κάνοντας λόγο για μια από τις “σκοτεινότερες ημέρες” στην ιστορία των ΗΠΑ.

Ο Μπάιντεν, σε ομιλία του από το Γουίλμινγκτον του Ντέλαγουερ, αποκάλεσε επίσης “εγχώριους τρομοκράτες” τους υποστηρικτές του Τραμπ που μπήκαν δια της βίας στο κτίριο.

Ο Τραμπ “υποδαύλισε μια επίθεση χωρίς έλεος εναντίον των θεσμών” και επιχείρησε να χρησιμοποιήσει έναν όχλο “για να φιμώσει τις φωνές των Αμερικανών ψηφοφόρων”, τόνισε, επισημαίνοντας με νόημα ότι οι πρόεδροι των ΗΠΑ δεν είναι υπεράνω του νόμου.

Ο Μπάιντεν δήλωσε επίσης πεπεισμένος ότι οι αντιρατσιστές διαδηλωτές θα είχαν “πολύ διαφορετική” αντιμετώπιση σε σύγκριση με τους οπαδούς του Τραμπ που έσπειραν το χάος στην Ουάσινγκτον. “Αν ήταν μια διαδήλωση του κινήματος Black Lives Matter, θα τους είχαν αντιμετωπίσει πολύ διαφορετικά από το νευριασμένο πλήθος που επιτέθηκε στο Καπιτώλιο. Το ξέρουμε όλοι ότι είναι αλήθεια και είναι απαράδεκτο”, υπογράμμισε.

Σύμφωνα με την 25η τροπολογία, ο Αντιπρόεδρος Μάικ Πενς και η πλειοψηφία του Υπουργικού Συμβουλίου μπορούν να απομακρύνουν τον Τραμπ. Ο πρόεδρος θα μπορούσε όμως να αμφισβητήσει την απόφαση και τότε το Κογκρέσο θα έπρεπε να ψηφίσει με πλειοψηφία δύο τρίτων για να τον απομακρύνει από το αξίωμά του. Άτυπες συζητήσεις σχετικά με την επίκληση της 25ης τροπολογίας έχουν λάβει χώρα στον Λευκό Οίκο, μετέδωσε το NBC News χωρίς να είναι σαφές εάν οι συζητήσεις έχουν φτάσει ως το υπουργικό συμβούλιο ή στον Πενς.

capital.gr

You May Also Like

“Μαύρο” ρεκόρ θανάτων από κορονοϊό για 4η συνεχόμενη μέρα στη Ρωσία – “Αγγίζουν” τα 6 εκατ. τα κρούσματα

“Μαύρο” ρεκόρ θανάτων από κορονοϊό για 4η συνεχόμενη μέρα στη Ρωσία –…

Ο Μόργκαν Φρίμαν αφηγείται το φετινό Μουντιάλ αλλά ο πλανήτης δεν τον ακούει

Ο ηθοποιός που κάποτε υποστήριξε την υποψηφιότητα των ΗΠΑ έναντι του Κατάρ…

Που βρίσκεται σήμερα η Αφγανή κοπέλα από το πιο διάσημο εξώφυλλο του National Geographic

Οι άνθρωποι από το Αφγανιστάν είναι πρόσφυγες εδώ και 43 χρόνια

Μεθυσμένος έπεσε από τον 19ο όροφο και έμεινε ζωντανός – Δείτε το απίστευτο περιστατικό

Το σώμα του μεθυσμένου λειτούργησε σαν αμορτισέρ και σώθηκε.

Απίστευτο βίντεο: Φάλαινα «κατάπιε» δύο γυναίκες που έκαναν καγιάκ

Απίστευτο βίντεο: Φάλαινα «κατάπιε» δύο γυναίκες που έκαναν καγιάκ

Ισπανία: Οι παραλίες γέμισαν με εκατομμύρια πλαστικά σφαιρίδια

Εκτιμάται ότι 10 τρισεκατομμύρια πλαστικά συσσωματωμένα με μορφή σβόλων μολύνουν τα θαλάσσια οικοσυστήματα κάθε χρόνο

Λαγκάρντ: Η αύξηση των επιτοκίων θα μειώσει τον πληθωρισμό και θα ομαλοποιήσει την οικονομία

Λαγκάρντ: Η αύξηση των επιτοκίων θα μειώσει τον πληθωρισμό και θα ομαλοποιήσει την…

Νεκρός Βρετανός base jumper που πήδηξε από κτίριο 29 ορόφων

Δεν άνοιξε το αλεξίπτωτο και βρήκε ακαριαίο θάνατο

Ακρωτηριασμένος βετεράνος έκανε διπλή μεταμόσχευση χεριών και ξαναφτιάχνει τη ζωή του

Ένας βετεράνος πεζοναύτης έχασε τα πόδια και τα χέρια του στο Αφγανιστάν…

50χρονη με περιουσία 5 εκατομμυρίων τρώει γατοτροφή, δε πλένει ούτε πιάτα και είναι η πιο τσιγκούνα στο κόσμο

50χρονη με περιουσία 5 εκατομμυρίων τρώει γατοτροφή, δε πλένει ούτε πιάτα και…