Το μαγαζί – σύμβολο του Πειραιά που παραμένει απαράλλαχτο τα τελευταία 100 χρόνια και σε ταξιδεύει στο χρόνο

Το πιο ιδιαίτερο ομως δεν είναι αυτό. Πολλά είναι τα μαγαζιά που ανακαινίζονται αλλά το κτίριο στο οποίο βρίσκονται είναι παλιο. Η ιδιαιτερότητα του μαγαζιού είναι πως έχει μεινει απαράλλαχτο σε αυτα τα 100 χρόνια ζωής του.

Απαράλλαχτο μαγαζί: Η ιστορία του μαγαζιού

Το 1920 ο Αριστείδης Παπακωνσταντίνου ανοίγει το «Οινοπαντοπωλείον το Ειδικόν», στην Αγιά Σοφιά, κοντά στη Δραπετσώνα. Εκεί το μανάβικο πουλάει ότι μπορεί να φανταστεί κανείς. Από τυριά, σαρδέλες κουτιού, ελιές, ντομάτες μέχρι και δικό του κρασί. Είναι η εποχή που το μεγάλο κύμα της προσφυγιάς σκάει στον Πειραιά. Η Δραπετσώνα γίνεται το σπίτι χιλιάδων Μικρασιατών.

Τέλη της δεκαετίας του ’60 το μαγαζί περνάει στον γιο του Απόστολο. Τώρα λειτουργεί μόνο σαν ταβέρνα, αν και πετάγονται οι γείτονες να πάρουν λίγο τυρί ή καμιά κονσέρβα.

Το εσωτερικό απείραχτο. Τα θεόρατα παμπάλαια ψυγεία, τα ζωγραφιστά τσιμπεντοπλακάκια. Ένα νοσταλγικό συνονθύλευμα, που χαζεύοντας το θαρρείς ότι θα πεταχτεί ο Κώστας Χατζηχρήστος σε ρόλο Ζήκου από κάποια γωνιά. Το μάτι πιάνει και μερικά κουτιά Tide, που πλαισιώνουν το vintage σκηνικό.

 

Το περιβάλλον είναι τόσο ανέγγιχτο που στα στόρια του μαγαζιού υπάρχουν ακόμα οι τρύπες από τα βλήματα την περίοδο των Δεκεμβριανών! Στην κατοχή το μαγαζί ήταν το καταφύγιο της οικογένειας αλλά και όλης της γειτονιάς. Κάτω στο υπόγειο μαζεύονταν για να κρυφτούν και κοιμόντουσαν όλοι μαζί μέσα στα βαρέλια.

Απαράλλαχτο μαγαζί: Τα λόγια του κ. Αριστείδη

Η ταβέρνα είναι πολύ μικρή αλλά για τον κ. Αριστείδη και τον παππού Απόστολο δεν υπάρχει ούτε σαν σκέψη η επέκτασή της. Όπως λέει ο Αριστείδης «συνειδητοποίησαν αργά πως η επιτυχία του μαγαζιού δεν έχει να κάνει τόσο με τη διακόσμηση και την αρχιτεκτονική του χώρου αλλά με την ενέργεια, τις αναμνήσεις και τις χαρές που τον έχουν ποτίσει… ευτυχία».

Και πράγματι, ο βασικός λόγος που δεν έχει πειραχτεί τίποτα τόσα χρόνια είναι τα τραγούδια, τα γλέντια και η ενωτική δύναμη του χώρου.

 

Συχνά από το πουθενά, μαζεύονται καμιά εικοσαριά και ξεκινούν τα τραγούδια -από ρεμπέτικα μέχρι σουίνγκ και τουίστ – και γίνεται χαμός στο μαγαζί και μολονότι στριμώχνονται στα τραπέζια δεν γκρινιάζει κανείς γιατί τη διαδικασία αυτή έχει ένα μαγικό τρόπο ο χώρος να τη μετατρέπει σε κάτι σαν μυσταγωγία.

Άλλωστε αυτό που ξεχώριζε ανέκαθεν το «Ειδικόν» δεν ήταν το πλούσιο μενού του αλλά τα γλέντια και οι χαρές που έχει ζήσει.

Απαράλλαχτο μαγαζί

Ποικιλίες κρασιού δεν υπάρχουν. Μόνο ρετσίνα παραγωγής της ίδιας της οικογένειας, που αγοράζει τα υλικά αποκλειστικά από ντελικατέσεν, αποφεύγοντας ευλαβικά τα σουπερμάρκετ.

Το μαγαζί έχει αποτελέσει σκηνικό ταινίας, στη «Ρόζα της Σμύρνης», ενώ εκεί γυρίστηκε και η διαφήμιση του Τρικαλινού με πρωταγωνιστή τον Πέτρο Φιλιππίδη στο ρόλο του Ζήκου.

ΠΗΓΗ:https://www.enimerotiko.gr/

You May Also Like

Εγκλημα στη Ρόδο – Η μήνυση της πρώην συζύγου του 40χρονου: “Με απειλούσε ότι θα με σκοτώσει και θα αυτοκτονήσει”

Εγκλημα στη Ρόδο – Η μήνυση της πρώην συζύγου του 40χρονου: “Με…

Κορωνοϊός – γρίπη: Συστάσεις ΕΟΔΥ για το άνοιγμα των σχολείων – Τα μέτρα προστασίας

Οδηγίες του ΕΟΔΥ για τη μείωση της μετάδοσης λοιμώξεων του αναπνευστικού στο σχολικό περιβάλλον

Αποκλειστική συνέντευξη με τον Πρόεδρο της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού Παναγιώτη Κατσαμπάνη: «Για να έρθει η ανάπτυξη πρέπει να υπάρχει σταθερή φορολογία και να εξαλειφθεί η γραφειοκρατία»  

Αποκλειστική συνέντευξη με τον Πρόεδρο της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού Παναγιώτη Κατσαμπάνη:…

Η Εργατική Πρωτομαγιά στην Ελλάδα

Η Εργατική Πρωτομαγιά στην Ελλάδα

Πρόληψη Παιδικών Ατυχημάτων στις Πασχαλινές Διακοπές

Μερικές συμβουλές για να αποφύγουμε τα ατυχήματα το Πάσχα

Γάμος ομοφύλων ζευγαριών: Στα θεωρεία της Βουλής Γιώργος Καπουτζίδης και Φώτης Σεργουλόπουλος

Έχουν και οι δύο μιλήσει πολλάκις για τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας

Λιάγκας: «Ντρέπομαι κι έχω αηδιάσει, αρνούμαι να συμμετάσχω σε αυτό το παιχνιδάκι»

«Σήμερα θα είναι η τελευταία φορά που θα ασχοληθεί εκτενώς με το θέμα των Τεμπών»

Μάρτης | Η ιστορία της άσπρης, κόκκινης κλωστής δεμένης που μας θυμίζει τα παιδικά μας χρόνια

Μάρτης | Η ιστορία της άσπρης, κόκκινης κλωστής δεμένης που μας θυμίζει…

«Χρειάζεται πάνω από 150 χρόνια για να επανέλθει»

Ανεπανόρθωτη η καταστροφή στο δάσος της Δαδιάς

Στρατηγός Φράγκος: Τον βυθίζεις τον Τούρκο ή τον καταρρίπτεις. Τα υπόλοιπα είναι αστειότητες! (ΒΙΝΤΕΟ)

Στρατηγός Φράγκος: Τον βυθίζεις τον Τούρκο ή τον καταρρίπτεις. Τα υπόλοιπα είναι…