Άνοιγμα σχολείων: Οι συστάσεις των λοιμωξιολόγων για την επιστροφή

«Μήνυμα» στους γονείς των μαθητών του Δημοτικού στέλνουν οι ειδικοί, επ’αφορμής της απόφασης για το άνοιγμα των σχολείων αύριο, Δευτέρα. Τι πρέπει να προσέξουν και τι ανησυχεί τους επιστήμονες.

Tο άνοιγμα των σχολείων εξακολουθεί να ανησυχεί τους ειδικούς, καθώς η επιστροφή των μαθητών του δημοτικού στα θρανία έχει «κλειδώσει» για αύριο, Δευτέρα, την ώρα που τα διαθέσιμα στοιχεία για τις συνέπειες των γιορτών στην πανδημία ενδεχομένως δεν είναι, ακόμη, διαθέσιμα.

O πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) Αθανάσιος Εξαδάκτυλος ανέφερε πως τον προβλημάτισε η χρονική στιγμή που επιλέγη για την επαναλειτουργία της πρωτοβάθμιας και ζήτησε μεγάλη προσοχή από τους γονείς.

«Πρέπει να καταβάλλουμε όλοι μια προσπάθεια ώστε αυτό το πρώτο βήμα άρσης του lockdown να γίνει με ασφάλεια. Εδώ θα παίξουν έναν πολύ σημαντικό ρόλο οι γονείς, οι οποίοι θα πρέπει να κάνουν μια προσπάθεια να μη δουν το άνοιγμα των σχολείων ως μια ευκαιρία κοινωνικοποίησης δικής τους. Δηλαδή θα πρέπει να μην το δουν σαν μια ευκαιρία να συναντηθούν οι γονείς των παιδιών που αναπτύσσουν και φιλικές σχέσεις μεταξύ τους, να μην συναντιούνται το πρωί ή το μεσημέρι να πιουν καφέ η να συζητούν, γιατί ειδικά την ώρα που κάνουμε διάλειμμα ή πίνουμε καφέ, κατεβαίνουν οι μάσκες και εκεί υπάρχει διάδοση του κορονοϊού», τόνισε ο ίδιος, μιλώντας στον Τ/Σ Open το πρωί της Κυριακής.

Ο πρόεδρος του ΠΙΣ σημείωσε, ακόμη, σε σχέση με «το κρυολόγημα που θα αντιμετώπιζε η μαμά παραδοσιακά και σε δύο ημέρες περνούσε στο σπίτι, χωρίς να ζητήσει τη βοήθεια του παιδιάτρου», πως «τώρα θα πρέπει να ζητείται η συμβουλή του ακόμη και για ένα ασήμαντο σύμπτωμα του παιδιού».

Όσον αφορά στο άνοιγμα των υπόλοιπων σχολικών βαθμίδων, ο κ. Εξαδάχτυλος ανέφερε ότι αν είμαστε σε ασφαλές περιβάλλον όλα πρέπει να ανοίξουν. «Δεν είπε κανείς ότι πρέπει να καθόμαστε σε αυτή τη μίζερη κατάσταση, αλλά αυτό θα το καθορίσουν τα δεδομένα που θα πρέπει να δείχνουν μικρή διασπορά του ιού στην κοινότητα και να αρθεί η ασφυκτική πίεση στο σύστημα υγείας», επεσήμανε.

Ανασταλτικός παράγοντας για το άνοιγμα και των υπόλοιπων σχολικών βαθμίδων, εξάλλου, αποτελούν οι «κόκκινες περιοχές» στην Αττική, όπου ο αριθμός των νοσηλευομένων ασθενών με κορονοϊό αυξήθηκε τις τελευταίες μέρες.

«Δεν είμαστε σε αυτή τη φάση της ευδαιμονίας που όλα είναι πίσω μας. Κάνουμε διστακτικά βήματα όπου είναι απολύτως αναγκαία», ανέφερε ο κ. Εξαδάκτυλος. Ο ίδιος αναφέρθηκε και στο δίλημμα «λιανεμπόριο ή σχολεία» που κλήθηκε να αντιμετωπίσει η επιτροπή των ειδικών: «Ή το ένα θα γινόταν ή το άλλο. Η πλειοψηφία απάντησε το σχολείο, η μειοψηφία το λιανεμπόριο. Τα διλήμματα αυτά, που είναι σκληρά και δύσκολα τα θέτει η άνιση μάχη που δίνουμε με τον ιό. Κατά τη δική μου άποψη, είναι σημαντικότερο να κρατηθεί η δουλειά και το εισόδημα του σπιτιού από το να επιστρέψει το παιδάκι στο φυσικό του περιβάλλον μια εβδομάδα νωρίτερα».

Ο καθηγητής Παθολογίας Χαράλαμπος Γώγος ανέφερε, από την πλευρά του, ότι υπάρχει μια ασφάλεια για το άνοιγμα των Δημοτικών, αλλά πρέπει να υπάρχει υπευθυνότητα και σταδιακή προσέλευση των μαθητών για να μην δημιουργηθεί συγχρωτισμός.

Έκανε λόγο για ένα «ήπιο βήμα», καθώς «τα παιδιά δεν μεταδίδουν εύκολα τον ιό, είναι μια ομάδα σχετικά ασφαλής για να ξεκινήσουμε τη διαδικασία απεμπλοκής μας από αυτή την απομόνωση. Η κοινωνική και η οικονομική δραστηριότητα έχει μείνει πίσω και μας ανησυχεί. Ο λόγος που μείναμε πίσω για την Γ’ λυκείου ήταν για να δούμε τα επιδημιολογικά δεδομένα την επόμενη εβδομάδα. Θα δούμε ξανά τα δεδομένα και είναι όλα τα σενάρια ανοιχτά, η ανάγκη να γυρίσουν στο σχολείο τα παιδιά υπάρχει, τα θέματα είναι σοβαρά, η εξ’ αποστάσεως μάθηση δεν είναι πανάκεια».

Για το λιανεμπόριο ο καθηγητής υπογράμμισε: «Καταλαβαίνω το πρόβλημα, το νιώθω, υπάρχει ανεργία και ψυχολογική επιβάρυνση. Στην επιτροπή συμμετέχει και ένας ψυχίατρος για να μας δίνει συμβουλές και για αυτό το κομμάτι, αλλά θέλει προσεκτικά βήματα και είμαστε με το μάτι καρφωμένο στα επιδημιολογικά δεδομένα. Η πολιτεία πρέπει να λαμβάνει υπόψιν και τέτοιες παραμέτρους, αλλά πάνω από όλα είναι η δημόσια υγεία».

Μιλώντας για την πιθανότητα ενός τρίτου κύματος της πανδημίας, τέλος, ο κ Γώγος είπε: «Όλοι φοβόμαστε για ένα τρίτο κύμα, υπήρχε ένα πρόβλημα με τη διαθεσιμότητα εμβολίων αλλά μέχρι το καλοκαίρι θα έχουμε έναν σημαντικό εμβολιασμό του πληθυσμού. Από αυτή την ιστορία να μείνει η τεράστια σημασία της δημόσιας υγείας και της περίθαλψης στης Ελλάδα».

Τι ισχύει από τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου

Τα μέτρα σε ισχύ από αύριο, Δευτέρα 11 Ιανουαρίου, και έως τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου, στις 6 το πρωί, όπως παρουσιάστηκαν στην τελευταία ενημέρωση του Υπ. Υγείας, την Παρασκευή, έχουν ως εξής:

Σχολεία: Ανοίγουν τα Νηπιαγωγεία, τα Δημοτικά σχολεία και τα σχολεία Ειδικής Αγωγής όλων των βαθμίδων, καθώς και οι παιδικοί και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί.

Η έναρξη της δια ζώσης εκπαίδευσης συνοδεύεται από επιπλέον μέτρα προκειμένου να διασφαλιστεί η προστασία της υγείας των μελών της σχολικής κοινότητας. Πιο συγκεκριμένα,

  • υπάρχει πρόβλεψη για διαφοροποιημένη ώρα προσέλευσης και αναχώρησης ανά ομάδες τμημάτων, όπου αυτό είναι εφικτό και αναγκαίο, με εξαίρεση περιπτώσεις μαζικής μεταφοράς μαθητών, καθώς και για χρήση περισσότερων της μιας εισόδου της σχολικής μονάδας όπου αυτές υπάρχουν.
  • Σε ισχύ διατηρούνται και όλα τα ήδη ληφθέντα μέτρα πρόληψης και οι οδηγίες του ΕΟΔΥ, όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, η χρήση αντισηπτικών, οι σχολαστικοί καθαρισμοί, τα ειδικότερα μέτρα για προσαρμοσμένη λειτουργία κυλικείων.
  • Επιπλέον, όσοι εκπαιδευτικοί επιθυμούν να επιβληθούν σε δωρεάν έλεγχο Covid-19 μπορούν να αιτηθούν δωρεάν εξέταση για τον κορονοϊό μέσω της πλατφόρμας edu.testing.gov.gr, ενώ θα ενημερώνονται για τα ραντεβού τους με sms για το πλησιέστερο από τα 386 σημεία ελέγχου σε όλη την Ελλάδα.
  • Όσον αφορά στους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, επισημάνθηκε πως ότι η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική για τους εργαζομένους και προαιρετική για τους μαθητές.
  • Σημειώνεται, ακόμη, πως τα Δημοτικό σχολεία, τα Νηπιαγωγεία και οι βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί θα ανοίξουν και στις περιοχές που ισχύουν πρόσθετα περιοριστικά μέτρα, μετά τη σχετική εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας έναντι του κορονοϊού. Στις περιοχές αυτές – δηλαδή στους Δήμους Ασπροπύργου, Ελευσίνας, Αλιάρτου-Θεσπιέων, Κοζάνης, Βοΐου, Εορδαίας, καθώς και τις τοπικές κοινότητες Κέλλης της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας, Σπερχειάδας της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας, Παλαιοκάστρου Σητείας της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου, Ανθήλης της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας, καθώς και Στροφής, Νέδας, Αγιοχωρίου, Ηπίου της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης – οι κάτοικοι καλούνται να τηρούν τα μέτρα με ιδιαίτερη προσοχή.

Λιανεμπόριο – Υπηρεσίες: Παραμένει σε ισχύ η αναστολή λειτουργίας του λιανεμπορίου (άρα και της δυνατότητας για αγορές μέσω click away) καθώς και κομμωτηρίων, βιβλιοπωλείων και υπηρεσιών προσωπικής υγιεινής, συμπεριλαμβανομένης της περιποίησης νυχιών.

Κυνήγι – ψάρεμα: Παρατείνεται η απαγόρευση του κυνηγιού και του ψαρέματος.

Χώροι λατρείας: Παρατείνεται το υφιστάμενο ως σήμερα καθεστώς. Δηλαδή, τέλεση λειτουργιών και κάθε είδους θρησκευτικής τελετής χωρίς την παρουσία πιστών.

Κηδείες: Επιτρέπεται η συμμετοχή πρώτου βαθμού συγγενών και έως εννέα άτομα.

Εταιρείες: Συνεχίζεται η υποχρεωτική τηλεργασία στο μέγιστο δυνατό ποσοστό, καθώς και η εξυπηρέτηση του κοινού μόνο σε επείγουσες περιπτώσεις και κατόπιν ραντεβού με τήρηση απόστασης 1,5 μέτρου.

Δικαστήρια: Εξακολουθούν να λειτουργούν με πολύ περιορισμένες δραστηριότητες, με ορισμένες επιπλέον δίκες, ιδίως εκούσιας δικαιοδοσίας. Παραμένουν σε ισχύ τα υφιστάμενα μέτρα που μεταξύ άλλων προβλέπουν ανώτατο όριο 15 ατόμων στην αίθουσα, καθώς και τήρηση απόστασης 1,5 μέτρου μεταξύ τους.

Σπορ: Από το μεθεπόμενο Σαββατοκύριακο, 16-17 Ιανουαρίου, ξεκινούν αγώνες του Super League 2 και της Volley League, με όλα τα υγειονομικά αυστηρά πρωτόκολλα που εφαρμόζονται στην Super League 1 και χωρίς παρουσία κοινού.

Στράτευση: Αναφορικά με τους προς κατάταξη υπόχρεους στρατιωτικής θητείας με την 2021 Α΄ΕΣΣΟ, αναφέρθηκε πως οι νεοσύλλεκτοι μπορούν κατά τη μετάβασή τους στα σημεία κατάταξης να συνοδεύονται από τους γονείς τους και μόνο. Κατά τη μετάβαση θα πρέπει να έχουν μαζί τους το φύλλο πορείας τους. Για την επιστροφή τους, οι γονείς πρέπει να έχουν βεβαίωση που θα χορηγείται από τις πύλες των κέντρων κατάταξης.

  • Αφίξεις από το εξωτερικό: Όλοι οι επιβάτες που εισέρχονται στη χώρα έως και την 21η Ιανουαρίου του 2021, από οποιοδήποτε Κράτος της αλλοδαπής, συμπεριλαμβανομένων και των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπόκεινται σε υποχρεωτικό προληπτικό περιορισμό κατ’ οίκον ή στον τόπο προσωρινής διαμονής που δηλώνεται στη φόρμα PLF για 7 ημέρες, εκτός αν παραμένουν στην Ελλάδα για μικρότερο χρονικό διάστημα, οπότε ο προσωρινός περιορισμός ισχύει για αυτό το χρονικό διάστημα, δηλαδή μέχρι την αναχώρησή τους. Στους επιβάτες εξωτερικού επιπρόσθετα γίνεται και δειγματοληπτικός έλεγχος rapid test κατά την άφιξή τους, βάσει της διαδικασίας που προβλέπει το Passenger Locator Form (PLF).
  • Ειδικά για τους εισερχόμενους επιβάτες από το Ηνωμένο Βασίλειο, θα γίνονται σε όλους και rapid test κατά την άφιξη. Παράλληλα, προκειμένου να βγουν από την καραντίνα, οι επιβάτες από το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να υποβληθούν σε νέο PCR τεστ όταν συμπληρωθεί το 7ήμερο, το οποίο να είναι αρνητικό για να γίνει η άρση του υποχρεωτικού προληπτικού περιορισμού.
  • Υπενθυμίζεται, δε, πως όλοι οι επιβάτες διεθνών πτήσεων προκειμένου να εισέλθουν στη χώρα, πρέπει να διαθέτουν αρνητικό τεστ Covid-19, το οποίο να έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν την άφιξή τους και να έχουν συμπληρώσει την φόρμα PLF.
You May Also Like

Ε.Π.Σ. Καστοριάς: Ενημέρωση για την εξόφληση προστίμων και των αιτήσεων μεταβολών περιόδου 2018 – 2019

Ε.Π.Σ. Καστοριάς: Ενημέρωση για την εξόφληση προστίμων και των αιτήσεων μεταβολών περιόδου…

Διάψευση Δημοσιεύματος σχετικά με τις σχέσεις Αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς- Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας

Διάψευση Δημοσιεύματος σχετικά με τις σχέσεις Αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς- Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας

Παραδόθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Καστοριάς η πρώτη παρτίδα βοήθειας από τον εκπρόσωπο της εταιρείας Ε.Υ.Γ.Ε ΠΙΣΤΙΟΛΑΣ ΑΒΕΕ (Agrino) και Περιφερειακό Σύμβουλο Μάνο Θωμά

Παραδόθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Καστοριάς η πρώτη παρτίδα βοήθειας από τον εκπρόσωπο…

Το πρωτοσέλιδο της Εφημερίδας Ορίζοντες – 05/04/2019

Το πρωτοσέλιδο της Εφημερίδας Ορίζοντες – 05/04/2019

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η εκδήλωση για το φυσικό περιβάλλον του Γράμμου στο Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η εκδήλωση για το φυσικό περιβάλλον του Γράμμου στο…

Ενίσχυση της επιτήρησης της Αφρικανικής Πανώλης των Χοίρων

Επιβεβαιωμένα κρούσματα στις περιφέρειες Κεντρικής και Ανατολικής Μακεδονίας.

Η εκδήλωση της ΝΟΔΕ Καστοριάς για την επανεκκίνηση της πραγματικής οικονομίας

Με μεγάλη επιτυχία η Γραμματεία Παραγωγικών Φορέων της Νέας Δημοκρατίας και ο…

Πρόγραμμα Εορτασμού Ημέρας Ενόπλων Δυνάμεων στην Π.Ε. Καστοριάς

21η Νοεμβρίου έχει καθιερωθεί ως ημέρα των Εθνικών μας Ενόπλων Δυνάμεων

Οι δύο ενοριακοί ναοί της Αγίας Ματρώνας σε χωριά της Καστοριάς. Γράφει ο Γιώργος Τ. Αλεξίου

Οι δύο ενοριακοί ναοί της Αγίας Ματρώνας σε χωριά της Καστοριάς. Γράφει…