Εμβολιασμός και εγκυμοσύνη: Τι πρέπει να ξέρετε, οι νέες συστάσεις

Νέες συστάσεις και διευκρινίσεις γύρω από τον εμβολιασμό, που στη χώρα μας ξεκίνησε με το εμβόλιο ων Pfizer / BioNTech, και την εγκυμοσύνη παρείχε απόψε η κ. Θεοδωρίδου.

Διευκρινίσεις και συστάσεις γύρω από τον εμβολιασμό των εγκύων παρείχε απόψε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, κ. Μαρία Θεοδωρίδου, με αφορμή τον εμβολιασμό των υγειονομικών, ο οποίος, μεταξύ άλλων, αφορούσε σε «πολλές γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας», κάτι «που έφερε στο προσκήνιο ένα ερώτημα σημαντικό που απασχολεί πολλούς, το εάν ο εμβολιασμός για την Covid είναι ασφαλής κατά την διάρκεια της κύησης».

Εξάλλου, η περίοδος της εγκυμοσύνης «ανέκαθεν προσεγγιζόταν με ιδιαίτερη προσοχή και ευαισθησία και για τα θέματα εμβολιασμών, μέχρι να είναι πέρα για πέρα αποδεδειγμένο, evidence based, ότι δεν εγκυμονεί ο εμβολιασμός κανέναν κίνδυνο για το έμβρυο και την ίδια την έγκυο», όπως είπε η καθηγήτρια, στη διάρκεια της αποψινής ενημέρωσης στο Υπουργείο Υγείας.

Αρχικά, η κ. Θεοδωρίδου, δήλωσε πως «το εμβόλιο της Covid ως μόριο και ως τρόπος δράσης, φαίνεται ότι είναι απίθανο να έχει οποιαδήποτε επιβάρυνση ή στην έγκυο ή στο κύημα». Εντούτοις, «επειδή οι κλινικές μελέτες που έγιναν δεν περιλαμβάνουν ομάδες εγκύων, η επίσημη σύσταση από τους φορείς τους υπεύθυνους για τα λοιμώδη νοσήματα, τους εμβολιασμούς, όπως το CDC, είναι να μην γίνεται το εμβόλιο κατά του κορονοϊού κατά την διάρκεια της κύησης».

Από την άλλη, «στην περίπτωση που γίνει το εμβόλιο, οπωσδήποτε δεν συνιστάται διακοπή της κύησης. Ή αν έχει γίνει η πρώτη δόση, η δεύτερη επιφυλάσσεται να γίνει μετά το τέλος της κύησης», σύμφωνα με την ίδια.

Υπάρχουν ακόμη «δύο περιπτώσεις στις οποίες πρέπει να σταθούμε», συνέχισε. «Είναι η έγκυος η οποία λόγω επαγγέλματος, παραδείγματος χάριν μία νοσηλεύτρια, βρίσκεται σε μία συνεχή έκθεση με τον ιό και η δεύτερη περίπτωση είναι η ίδια η έγκυος να έχει ένα υποκείμενο πρόβλημα. Σε αυτές τις δύο περιπτώσεις πρέπει κανείς να ζυγίσει τον κίνδυνο από την ίδια τη λοίμωξη και φαίνεται ότι και η λοίμωξη με τον κορονοϊό είναι ανάλογη με την λοίμωξη με τον ιό της γρίπης, δηλαδή είναι αυξημένος ο κίνδυνος και για την έγκυο, αλλά και για το κύημα».

Οπότε, «σε αυτή την περίπτωση, η ζυγαριά θα κλίνει υπέρ του εμβολιασμού σε αυτή την περίπτωση και της εγκύου», κατά την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Η κ. Θεοδωρίδου διευκρίνισε πως κανένας κίνδυνος δεν υπάρχει και για το θηλασμό βρέφους από μητέρα που έχει εμβολιαστεί. Δήλωσε, συγκεκριμένα: «Και αφού αναφέραμε ότι το mRNA είναι ένα μόριο που ο τρόπος που δρα δεν μπορεί να επηρεάσει ούτε την έγκυο, ούτε το κύημα, πόσο μάλλον το βρέφος όταν θηλάζει. Δεν θα στερήσουμε επομένως, λόγω του εμβολιασμού, σε καμία μητέρα να δώσει το πολύτιμο αγαθό, που είναι το μητρικό γάλα, στο βρέφος της».

Σε άλλο σημείο της κύριας εισήγησής της, τέλος, η καθηγήτρια ενημέρωσε πως αναθεωρήθηκε η σύσταση – η οποία γινόταν μέχρι και πριν λόγες μέρες – να μην προγραμματίζεται κύηση μετά τον εμβολιασμό για την Covid: «Μετά από τον εμβολιασμό μπορεί να γίνει σε οποιοδήποτε διάστημα ο προγραμματισμός για μία εγκυμοσύνη».

ieidiseis.gr

You May Also Like

Τo Υπουργείο Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας και Θράκης) αναλαμβάνει τη διοικητική ευθύνη των Περιφερειακών Διευθύνσεων Ιθαγένειας που λειτουργούν στη Βόρεια Ελλάδα

Τo Υπουργείο Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας και Θράκης) αναλαμβάνει τη διοικητική ευθύνη των…

Το Επιμελητήριο Καστοριάς για τη δράση «Ενίσχυση Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία Covid-19 στην Δυτική Μακεδονία»

  Το Επιμελητήριο Καστοριάς για τη δράση «Ενίσχυση Μικρών και Πολύ Μικρών…

“Ολοκληρωμένη και συντονισμένη πολιτική για τα Άτομα με Αναπηρία”

Συνεδρίαση Υποεπιτροπής της Βουλής υπό την Προεδρία της Μαρίας Αντωνίου

Ο πολύπειρος Αλέξης Ράπτης στους “Ορίζοντες”: «Στο μπάσκετ τίποτα δεν είναι σίγουρο. Σε κάθε αγώνα πρέπει να παλέψεις για να έχεις το ποθητό αποτέλεσμα» (video)

Ο πολύπειρος Αλέξης Ράπτης στους “Ορίζοντες”: «Στο μπάσκετ τίποτα δεν είναι σίγουρο.…

Έτοιμο το πασχαλινό μπαζάρ – λαμπάδων στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Καστοριάς

Έτοιμο το πασχαλινό μπαζάρ – λαμπάδων στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Καστοριάς(φωτογραφίες)

Ζήσης Τζηκαλάγιας: “Γεύμα εργασίας με μελή της Ν.Ο.Δ.Ε Καστοριάς”

Ζήσης Τζηκαλάγιας: “Γεύμα εργασίας με μελή της Ν.Ο.Δ.Ε Καστοριάς”

Ο Ιωάννης Τσακιρίδης για τη λειτουργία της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Δήμου Καστοριάς: «Με λύπη μου βλέπω ότι εξ αιτίας ενός ανθρώπου μέσα στον Δήμο, κωλύεται η διαδικασία»

Ο Ιωάννης Τσακιρίδης για  τη λειτουργία της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Δήμου Καστοριάς:…

Υπουργείο Παιδείας: Από τις 15 Δεκεμβρίου έως τις 23 Δεκεμβρίου οι αιτήσεις κατ’ εξαίρεση μετεγγραφών/μετακινήσεων

Υπουργείο Παιδείας: Από τις 15 Δεκεμβρίου έως τις 23 Δεκεμβρίου οι αιτήσεις…

Χριστίνα Γκαρά: Μια Καστοριά φιλική στον αθλητισμό και τα παιδιά

Συνέντευξη με την υποψήφια Τοπική Σύμβουλο Δ.Κ. Καστοριάς με τον συνδυασμό «ώρα για δουλειά- συνεχίζουμε»