Νορβηγία: Το ρίσκο του εμβολίου για τους βαριά άρρωστους άνω των 80 ετών είναι μεγάλο

Οι αρχές της Νορβηγίας τονίζουν ότι το ρίσκο της χορήγησης του εμβολίου κατά του κορονοϊού στους πολύ ηλικιωμένους και βαριά ασθενείς σε τελικό στάδιο είναι πολύ μεγάλο, στην πρώτη σχετική δήλωση αρχών ευρωπαϊκής χώρας για τις πιθανές παρενέργειες των εμβολιακών δόσεων κατά της Covid-19 σε πραγματικές συνθήκες και εκτός κλινικών δοκιμών.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg, 23 άνθρωποι στη Νορβηγία έχουν χάσει τη ζωή τους μέσα σε μικρό διάστημα μετά τη λήψη του εμβολίου κατά του κορονοϊού, με 13 νεκροψίες να έχουν ήδη διενεργηθεί. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των τελευταίων, οι απλές παρενέργειες που είναι έτσι κι αλλιώς γνωστό ότι μπορεί να προκαλέσει η λήψη του εμβολίου πιθανόν να συνέβαλαν σε σοβαρή αντίδραση του οργανισμού ανθρώπων με ιδιαίτερα εύθραυστη υγεία ή πολύ μεγάλη ηλικία, τονίζει ο Νορβηγικός Οργανισμός Φαρμάκων.

“Για εκείνους με την πλέον εύθραυστη υγεία, ακόμη και οι μικρές παρενέργειες του εμβολίου μπορούν να έχουν σοβαρές συνέπειες”, ανέφερε το Νορβηγικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας. “Για εκείνους που έχουν πολύ μικρό περιθώριο ζωής, το όφελος του εμβολίου μπορεί να είναι περιορισμένο ή και ανύπαρκτο”.

Η σύσταση των νορβηγικών αρχών δεν σημαίνει ότι νεότεροι και υγιέστεροι άνθρωποι θα πρέπει να αποφεύγουν τον εμβολιασμό. Αποτελεί ωστόσο “τροχιοδεικτική βολή” για το τι πρέπει να προσέξουν οι οργανισμοί υγείας, καθώς εκατομμύρια δόσεις εμβολίων κατά του κορονοϊού χορηγούνται ανά τον πλανήτη, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η πανδημία.

Μέχρι στιγμής, οι αλλεργικές αντιδράσεις στο εμβόλιο είναι μάλλον σπάνιες. Στις ΗΠΑ, οι αρχές κατέγραψαν 21 σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις μεταξύ 14ης και 23ης Δεκεμβρίου 2020, σε σύνολο 1,9 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου Pfizer/BioNTech που χορηγήθηκαν εκείνη την περίοδο, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Λοιμωδών Νοσημάτων (CDC) της χώρας.

Η Νορβηγία έχει χορηγήσει ήδη 33.000 δόσεις του εμβολίου κατά του κορονοϊού, με έμφαση στους ηλικιωμένους πολίτες και κατοίκους της.