Έχει αποκτήσει σχεδόν 980.000 στρέμματα καλλιεργήσιμης γης ανά τις Ηνωμένες Πολιτείες

Ο Μπιλ Γκέιτς, ο τέταρτος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο και «σπασίκλας» όπως περιγράφει ο ίδιος τον εαυτό του, γνωστός για τις δεξιότητές του στον προγραμματισμό και όχι για την αγάπη του για την ύπαιθρο, απέκτησε, σύμφωνα με τοπ Forbes, περίπου 242.000 στρέμματα καλλιεργήσιμης γης στις ΗΠΑ.

Ο Μπιλ Γκέιτς είναι πλέον  μεγαλύτερος γαιοκτήμονας στην Αμερική. Μετά από αρκετά δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι ο Μπιλ Γκέιτς αγόραζε γη σε περιοχές όπως η Φλόριντα και η Ουάσινγκτον, το «The Land Report» αποκάλυψε ότι ο δισεκατομμυριούχος – η περιουσία του οποίου, σύμφωνα με το Forbes, ανέρχεται σε 121 δισ. δολάρια- έχει δημιουργήσει ένα τεράστιο «χαρτοφυλάκιο» γεωργικών εκτάσεων που εκτείνεται σε 18 πολιτείες.

Οι μεγαλύτερες εκτάσεις του βρίσκονται στη Λουιζιάνα, 280.000 στρέμματα, στο Άρκανσο, 194.000 στρέμματα και στη Νεμπράσκα, 83.000 στρέμματα. Επιπλέον, κατέχει περίπου 104.000 στρέμματα γης που βρίσκονται σε φάση αλλαγής χρήσης στη δυτική πλευρά του Φοίνιξ της Αριζόνα, όπου αναπτύσσεται ένα νέο προάστιο.

Σύμφωνα με την έρευνα του The Land Report, τη γη κατέχει είτε άμεσα είτε μέσω τρίτων η Cascade Investments, που αποτελεί το επενδυτικό σχήμα του Μπίλι Γκέιτς.   Παρ’ όλο που μπορεί να εκπλήσσει το γεγονός ότι ένας δισεκατομμυριούχος του κλάδου τεχνολογίας θα μπορούσε να γίνει επίσης ο μεγαλύτερος ιδιοκτήτης γεωργικής γης στη χώρα, οι εκτάσεις που κατέχει μέσω της Cascade δεν είναι η μόνη σχέση του Γκέιτς με τον κλάδο της γεωργίας.

Το 2008, το Ίδρυμα Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς ανακοίνωσε ένα πρόγραμμα επιχορηγήσεων ύψους 306 εκατ. δολαρίων για την προώθηση της βιώσιμων καλλιεργειών υψηλής απόδοσης σε αγρότες μικρών εκτάσεων στην υποσαχάρια Αφρική και τη Νότια Ασία.   Δεν είναι απολύτως σαφές πώς αξιοποιεί ο Γκέιτς τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις που έχει στην κατοχή του, ούτε εάν κάποια από τις εκτάσεις αυτές αποκτήθηκε με στόχο την προστασία της. (Η Cascade δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημα του Forbes να σχολιάσει το θέμα).

Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι οι εκτάσεις θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν από το ‘Ιδρυνα Γκέιτς. Η Cottonwood Ag Management, θυγατρική της Cascade, είναι μέλος του Leading Harvest, ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού που προωθεί βιώσιμα γεωργικά πρότυπα που στοχεύουν στην προστασία των καλλιεργειών, του εδάφους και των υδάτινων πόρων.   Με πληροφορίες από Forbes

Πηγή: www.lifo.gr