ΠΟΥ: Η Επιτροπή Έκτακτης Ανάγκης ζητεί περισσότερη προσοχή εξαιτίας των μεταλλάξεων του κορονοϊού

Ο κόσμος δίνει αγώνα με έναν κορονοϊό που προσπαθεί να μεταλλαχθεί και οι νέες παραλλαγές χρειάζονται γρήγορη και εντατική έρευνα, δήλωσε σήμερα ο Ντιντιέ Χουσίν, επικεφαλής της Επιτροπής Εκτακτης Ανάγκης ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων για την COVID-19.

«Η κατάσταση είναι προς το παρόν… είμαστε λίγο παράλυτοι, λίγο μπερδεμένοι», είπε σε διαδικτυακή ενημέρωση στη Γενεύη.«Σαφώς το θέμα των ταξιδιών, αεροπορικώς, οδικώς και θαλασσίως, πρέπει ίσως να είναι καλύτερα οργανωμένο».

Η Επιτροπή ‘Εκτακτης Ανάγκης κάλεσε σήμερα τη διεθνή κοινότητα να επεκτείνει τις αναλύσεις για την αλληλουχία του γονιδιώματος των παραλλαγών του νέου κορονοϊού, οι οποίες είναι πιο μεταδοτικές και προκαλούν φόβους για αναζωπύρωση της πανδημίας.

Παράλληλα, η Επιτροπή ‘Εκτακτης Ανάγκης που συνεδρίασε την Πέμπτη με τηλεδιάσκεψη, διαφώνησε «επί του παρόντος» στην καθιέρωση πιστοποιητικών εμβολιασμού κατά της Covid-19 ως προϋπόθεση για την είσοδο σε μια χώρα διεθνών ταξιδιωτών.

Όσον αφορά τα παραλλαγμένα στελέχη του ιού, η Επιτροπή ζητεί παγκόσμια επέκταση της γονιδιωματικής αλληλούχησης και της ανταλλαγής δεδομένων, καθώς και μεγαλύτερη επιστημονική συνεργασία για την αντιμετώπιση των «θεμελιωδών αγνώστων» που παραμένουν.

Καλεί επίσης τον ΠΟΥ να αναπτύξει ένα «τυποποιημένο σύστημα» ονομασίας των νέων παραλλαγών που να αποφεύγει κάθε «στιγματισμό» γεωγραφικό ή πολιτικό.

Η επιτροπή συνεδριάζει συνήθως κάθε τρεις μήνες, αλλά ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγκέσους αποφάσισε να την συγκαλέσει δύο εβδομάδες νωρίτερα από το προγραμματισμένο για να συζητηθούν συγκεκριμένα οι παραλλαγές του νέου κορονοϊού, που είναι πιο μεταδοτικές και προκαλούν φόβους για νέα έκρηξη της πανδημίας σε ορισμένες χώρες.

Οι εμπειρογνώμονες της επιτροπής ζητούν επίσης την ενίσχυση του πλαισίου παρακολούθησης των κινδύνων που σχετίζονται με τις παραλλαγές του ιού που προκαλεί την Covid-19, επιταχύνοντας τη συνεργασία και εναρμονίζοντας την έρευνα.

Τα ιδιαιτέρως μεταδοτικά παραλλαγμένα στελέχη του κορονοϊού που ταυτοποιήθηκαν πρώτα στη Βρετανία και τη Νότια Αφρική εντοπίζονται στο εξής σε τουλάχιστον πενήντα χώρες, σε έναν κόσμο που κατακλύζεται από ένα νέο κύμα μολύνσεων που οι περιορισμοί, οι απαγορεύσεις κυκλοφορίας και οι εκστρατείες εμβολιασμού δεν καταφέρνουν να το περιορίσουν.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, ο αριθμός των χωρών και εδαφών όπου υπάρχει η παραλλαγή που εντοπίστηκε αρχικά στη Βρετανία ανέρχεται ήδη σε 50 και σε 20 των χωρών που έχουν εντοπίσει την παραλλαγή που ταυτοποιήθηκε στη Νότια Αφρική, αλλά ο ΠΟΥ θεωρεί αυτή την εκτίμηση πολύ πιθανόν υποτιμημένη.

Οι παραλλαγές αυτές μπορούν να ταυτοποιηθούν μόνο με την αλληλουχία του γενετικού τους κώδικα, μια ανάλυση που δεν είναι δυνατή παντού.

Μια τρίτη μετάλλαξη, που προέρχεται από την Αμαζονία της Βραζιλίας και της οποίας την ανακάλυψη ανακοίνωσε η Ιαπωνία την Κυριακή, αναλύεται αυτή τη στιγμή και θα μπορούσε να επηρεάσει την ανοσολογική απόκριση, σύμφωνα με τον ΠΟΥ ο οποίος μιλά στο εβδομαδιαίο ενημερωτικό του δελτίο για «ένα ανησυχητικό παραλλαγμένο στέλεχος».

Σε σχέση με την καθιέρωση πιστοποιητικών εμβολιασμού ως προϋπόθεση εισόδου σε μια χώρα, η Επιτροπή έκτακτης ανάγκης εκτίμησε ότι «εξακολουθούν να υπάρχουν πάρα πολλές θεμελιώδεις άγνωστες (παράμετροι) όσον αφορά την αποτελεσματικότητα των εμβολίων για τη μείωση της μετάδοσης (του ιού) και τα εμβόλια δεν είναι ακόμη διαθέσιμα παρά σε περιορισμένη ποσότητα».

Η Επιτροπή υπογραμμίζει στις συστάσεις της ότι μια απόδειξη εμβολιασμού δεν πρέπει να καταργεί άλλα μέτρα υγειονομικής προφύλαξης.

dikaiologitika.gr

You May Also Like

Δήμος Καστοριάς: Οδηγίες για την απόρριψη υλικών καύσης και σκουπιδιών

Δήμος Καστοριάς: Οδηγίες για την απόρριψη υλικών καύσης και σκουπιδιών

Κωνσταντίνα Σταυροπούλου: «Θα κρατήσουμε ζωντανή τη φλόγα του πολιτισμού και του αθλητισμού στον Δήμο Άργους Ορεστικού»

Κωνσταντίνα Σταυροπούλου: «Θα κρατήσουμε ζωντανή τη φλόγα του πολιτισμού και του αθλητισμού…

Αγωνιστική Δραστηριότητα των Τμημάτων του Α.Σ. Καστοριάς 5/11/2017

Αγωνιστική Δραστηριότητα των Τμημάτων του Α.Σ. Καστοριάς 5/11/2017

Συνάντηση Θεόδωρου Καρυπίδη με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στη Δυτική Μακεδονία

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας , Θεόδωρος Καρυπίδης υποδέχθηκε την Πέμπτη ( 24/9…

Παναγιώτης Κεπαπτσόγλου: «Θα φτιάξουμε αίθουσα πολλαπλών χρήσεων στο 4ο Δημοτικό Σχολείο»

Την πρόθεση του Δήμου Άργους Ορεστικού να κατασκευαστεί η πολυπόθητη από εκπαιδευτικούς,…

Απολογισμός Άδωνι Γεωργιάδη για το ένα έτος υπουργικής θητείας (πίνακας)

Απολογισμός Άδωνι Γεωργιάδη για το ένα έτος υπουργικής θητείας (πίνακας)

Μ. Αντωνίου: Συνάντηση εργασίας με τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Για ζητήματα που αφορούν στην αγροτική παραγωγή στην Καστοριά