«Οι προθέσεις της κυβέρνησης για υποβάθμιση του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας θα βρουν αντιμέτωπη όλη την κοινωνία της περιοχής – Συνάντηση των Βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Δυτικής Μακεδονίας με τις πρυτανικές αρχές του Π.Δ.Μ.»

           

 

Οι Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ Δυτικής Μακεδονίας κκ. Καλλιόπη Βέττα, Πέτη Πέρκα και Ολυμπία Τελιγιορίδου πήραν την πρωτοβουλία να συναντηθούν με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας κ. Θεόδωρο Θεοδουλίδη και τον Αντιπρύτανη κ. Νικόλαο Σαριαννίδη.

Βασικό θέμα συζήτησης αποτέλεσε η κατάθεση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων το οποίο, εκτός των άλλων, τροποποιεί τα όρια εισαγωγής στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.

Συγκεκριμένα, η βάση εισαγωγής για κάθε τμήμα θα προκύπτει από ένα ποσοστό του μέσου όρου των επιδόσεων των υποψηφίων κάθε επιστημονικού πεδίου στα μαθήματα που εξετάστηκαν.

Με αυτόν τον τρόπο θα μειωθεί δραστικά ο αριθμός των εισακτέων, γεγονός που, εκτός των άλλων, θα ωθήσει, αναγκαστικά, μεγάλα τμήματα των νέων προς την ιδιωτική εκπαίδευση. 

Όπως ανέφερε ο κ. Θεοδουλίδης, η μείωση δεν θα είναι αναλογική, καθώς για ιδρύματα όπως το Π.Δ.Μ, το πλήγμα θα είναι βαρύτερο, γεγονός που θα οδηγήσει σε δραματική μείωση των φοιτητών και βέβαιη κατάργηση της συντριπτικής πλειοψηφίας των τμημάτων.

Από την πλευρά των Βουλευτών επισημάνθηκε ότι το Υπουργείο Παιδείας έχει δείξει τις προθέσεις του για την δημόσια εκπαίδευση και το Π.Δ.Μ με μια σειρά από αποφάσεις.

Οι ευνοϊκές τροπολογίες για τα κολλέγια και τα μεγάλα ιδιωτικά σχολεία, η αύξηση των μαθητών ανά τμήμα, η απαξίωση της δημόσιας επαγγελματικής εκπαίδευσης, η εξίσωση των πτυχίων δημοσίων και ιδιωτικών δομών, η σύνδεση της χρηματοδότησης των πανεπιστημίων με την τιμωρητική αξιολόγηση, η κατάταξη των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων σε δύο κατηγορίες φανερώνουν, εκτός των άλλων, την πολιτική στόχευση της κυβέρνησης.

Σε τοπικό επίπεδο, η αναστολή λειτουργίας των έξι (6) Τμημάτων του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, η κατάργηση των Διετών Προγραμμάτων Σπουδών των ΕΠΑ.Λ στα Πανεπιστήμια, οι μηδενικές προσλήψεις μελών Δ.Ε.Π., αποδεικνύουν ότι οι μεγαλόστομες διακηρύξεις για την στήριξη του Π.Δ.Μ., εν όψει και της βίαιης απολιγνιτοποίησης, είναι κενό γράμμα.

Επίσης, η αναθεώρηση των ορίων εισαγωγής έγινε χωρίς καμία μελέτη επιπτώσεων για την περιοχή, χωρίς διαβούλευση,  ενώ δεν υπάρχει καμία πρόνοια για τους υφιστάμενους φοιτητές και καθηγητές, όπως και για τις υποδομές.

Όπως συνομολογήθηκε, το Π.Δ.Μ. αποδεικνύει με την εκπαιδευτική του πορεία ότι αξίζει την ενίσχυση της Πολιτείας καθώς μπορεί να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης για την επόμενη ημέρα. Έχει την εμπειρία, την τεχνογνωσία, τις επιστημονικές περγαμηνές, τις διεθνείς επαφές και το ανθρώπινο δυναμικό για να επιτελέσει επάξια αυτό τον ρόλο.

Ακριβώς, γι΄ αυτό, η κοινωνία της Δυτικής Μακεδονίας, έχει αγκαλιάσει το Πανεπιστήμιο της περιοχής της και δεν θα αφήσει τη Νέα Δημοκρατία να εφαρμόσει, για μία  ακόμη φορά, τις ιδεοληπτικές της εμμονές στον χώρο της Παιδείας.

Καλούμε όλους τους θεσμικούς και παραγωγικούς φορείς, την κοινωνία, τις νέες και τους νέους της περιοχής να στηρίξουν το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και να καταδικάσουν έμπρακτα τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης.

 

 

 

Βουλευτής Κοζάνης, Κ. Βέττα

Βουλευτής Φλώρινας, Π. Πέρκα

Βουλευτής Καστοριάς, Ο. Τελιγιορίδου

You May Also Like

Κ.Ε.Κ. Καστοριάς: Ξεκίνησαν οι αίτησης συμμετοχής για τον 6ο κύκλο του προγράμματος «Εκπαίδευση Εκπαιδευτών Ενηλίκων»

Κ.Ε.Κ. Καστοριάς: Ξεκίνησαν οι αίτησης συμμετοχής για τον 6ο κύκλο του προγράμματος…

Το σημείο στην Καστοριά που ο χρόνος μοιάζει να έχει σταματήσει

Το σημείο στην Καστοριά που ο χρόνος μοιάζει να έχει σταματήσει

Καστοριά: Πωλούνται έπιπλα –μεταχειρισμένα- λόγω ανακαίνισης σε τιμή ευκαιρίας

Καστοριά: Πωλούνται έπιπλα –μεταχειρισμένα- λόγω ανακαίνισης σε τιμή ευκαιρίας

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας στο Δάσος Μεσοποταμίας και στις Πρέσπες

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας στο Δάσος Μεσοποταμίας και στις Πρέσπες

Σε πλήρη εξέλιξη η αθλητική μεταρρύθμιση από την Κυβέρνηση

Σε πλήρη εξέλιξη η αθλητική μεταρρύθμιση από την Κυβέρνηση

13η Πανελλήνια Γιορτή Μανιταριού στην Καστοριά

Επειδή οι φίλοι του μανιταριού αυξάνονται τα τελευταία χρονιά και επειδή η…

ΕΛΜΕ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ: Δεν συναινούμε – Την Πέμπτη 26 Νοεμβρίου Απεργούμε

ΕΛΜΕ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ: Δεν συναινούμε – Την Πέμπτη 26 Νοεμβρίου Απεργούμε

Γιώργος Νταλάρας και Άλκηστις Πρωτοψάλτη στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης!

Η Φιλόπτωχος Αδελφότης Κυριών Καστοριάς σας προσκαλεί σε μία μοναδική παράσταση!