Πόσα άτομα επιτρέπονται στα Ταξί και το αυτοκίνητο, «όχι» Άδωνι στις αλλαγές

Οι μετακινήσεις από αύριο αυξάνονται αλλά τα άτομα που επιτρέπονται σε αυτοκίνητο και ταξί δεν αλλάζουν. Τι ισχύει για την χρήση μάσκας.

Οι μετακινήσεις μας είναι λογικό να αυξηθούν από αύριο Δευτέρα 18/1 που θα λειτουργήσει ξανά το λιανικό εμπόριο και μάλιστα εν μέσω εκπτώσεων.

Και λόγω του συνωστισμού στα Μέσα Μεταφοράς είναι λογικό οι αρκετοί πολίτες να προτιμήσουν τα ΙΧ τους ή τα ταξί προκειμένου να εξασφαλίσουν μεγαλύτερη ασφάλεια αποφεύγοντας σκηνές συγχρωτισμού.

Ωστόσο, χρειάζεται προσοχή καθώς δεν έχει αλλάξει κάτι σχετικά με την χρήση των ΙΧ και των ταξί και ούτε είναι στους άμεσους σχεδιασμούς της κυβέρνησης σύμφωνα με όσα είπε μιλώντας στην ΕΡΤ ο Υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης.

Δηλαδή ο αριθμός των επιβαινόντων και η επιβεβλημένη χρήση μάσκας εφόσον δεν υπάρχει συγγένεια πρώτου βαθμού παραμένουν ως έχουν.

Έτσι,  στα ιδιωτικά αυτοκίνητα και τα ταξί επιτρέπεται να βρίσκονται ο οδηγός και ένα ακόμα άτομο. Ο συγκεκριμένος περιορισμός δεν ισχύει για τις οικογένειες με ανήλικα παιδιά. Ακόμη ένας άνθρωπος μπορεί να επιβαίνει στο αυτοκίνητο, στο ενδεχόμενο που χρειάζεται βοήθεια για να μετακινηθεί ο δεύτερος επιβάτης.

Στα διπλοκάμπινα επιτρέπονται μέχρι και δύο άτομα επιπλέον του οδηγού. Το ίδιο ισχύει και για τα οχήματα μικτής χρήσης αλλά και τα τύπου van οχήματα.

Το όριο επιβαινόντων μπορεί να υπερπηδηθεί μόνον εφόσον πρόκειται για ανήλικα τέκνα, η παραμονή των οποίων στο σπίτι με την εποπτεία ενηλίκου δεν είναι δυνατή.

Η λειτουργία επιβατηγών υπηρεσιακών οχημάτων, που δραστηριοποιούνται για τη μεταφορά προσωπικού από και προς την εργασία, επιτρέπεται μονάχα με επίδειξη βεβαίωσης του εργοδότη και του ανάλογο δελτίου κίνησης. Σε αυτό πρέπει να υπάρχει και η διαδρομή του οχήματος, υπό την προϋπόθεση ότι καλύπτεται κατά ανώτατο όριο του 50% των διαθέσιμων θέσεων.

Σχετικά με τους βαθμούς συγγένειας ο νόμος ορίζει τα εξής:

Α’ βαθμού: γονείς, παιδιά, ο σύζυγος, η σύζυγος, πεθερός, πεθερά

Β’ βαθμού: παππούδες, γιαγιάδες, εγγόνια, γαμπρός, νύφη, κουνιάδος, κουνιάδα (γυναικάδελφοι), αδέρφια

Γ’ βαθμού: προ-παππούδες, προ-γιαγιάδες, δισέγγονα, ανίψια, θείοι, θείες